9.5.2021
Kategorie: Politika

Kam se ztratil volební potenciál SPD?

Sdílejte článek:

DAVID GRUBER

gruberUdálostí posledních hodin je zveřejnění volebního modelu agentury Median pro letošní blížící se volby do Poslanecké sněmovny. Jde o hodně, stát je přece největší dojná kráva pro lidi bažící po slávě, moci, penězích za každou cenu, a proto by měly být agentury provádějící předvolební průzkumy úzkostlivě nestranné. Tím, že nějakou stranu nebo hnutí úmyslně nebo z nedbalosti dají více do popředí nebo více upozadí, mohou provést i dost značnou nespravedlnost. Jistě znáte heslo „čert snáší na největší hromadu“. Takže kdyby některá strana měla v průzkumu nereálně vysoká procenta, může to s nemalou pravděpodobností zviklat nerozhodné voliče směrem k ní, směrem k její volbě. A naopak, strana nebo hnutí zlovolně nebo z nedbalosti zatlačené do pozadí může kvůli tomu voliče zbytečně ztratit.

A tak jsem si pročítal, jak interpretovaly výzkumná čísla a grafy Medianu mainstreamové sdělovací prostředky: Idnes, irozhlas, zprávy aktuálně, novinky.cz, lidovky.cz …

V článcích mainstreamů jsem našel tu nedůslednost, co mi vadívala už dříve u lenivějších a vychytralejších spolužáků ve školních dobách. Sem tam trochu změnit slovosled textového zdroje, ale hlavě moc nepřemýšlet, hlavně to s co nejmenší námahou nějak „obšlehnout“, ať je s tím minimum práce. A až žák vychytralec a pohodlník vyroste a stane se novinářem – ať to je rychle venku na internetu, hlavně ať je čtenost, ať jsou tedy na webu kolem článků dražší reklamy, ať se sypou penízky…

Čest formulacím, které v tomto případě občas z toho novinářského pohodlíčka vybočily v pozitivním smyslu – ale soudím, že to jsou jen řídké výjimky.

[ad#article_et21]

Mezi grafy a čísly se uváděly nejdříve volební preference jako takové, pak volební potenciál (tj. zjednodušeně procenta od všech přesvědčených i váhavých pro danou stranu, hnutí, koalici dohromady) a volební jádro (jen ti pevně přesvědčení). Volební potenciál je číslo u každé jednotlivé strany, koalice či hnutí nejvyšší, volební preference číslo prostřední a volební jádro číslo nejmenší. Logicky.

Při komentáři k volebním potenciálům šly komentáře v maistreamech celkem víceméně popořadě od nejžádanějších volebních subjektů k těm stále méně žádaným. Koalice Piráti a STAN, ANO, Spolu… ovšem pak najednou ČSSD, KSČM, Zelení, Přísaha, Trikolóra-Soukromníci-Nezávislí…

Volební potenciál čtvrtého nejžádanějšího subjektu, s jistým vstupem do Poslanecké sněmovny, tam chyběl. O všech to bylo, jen o SPD nikoliv.

Aha, asi někdo tak hodně nemá rád SPD, že to vynechal. Asi je volební potenciál SPD tak velký, že někomu stojí za to jej tajit. Na dalších mainstreamových webech ten údaj určitě bude… pomyslel jsem si.

Ale nebyl…

Dal jsem si práci a vyhledal prvotní zdroj výzkumu – zprávu agentury Median. Viděl jsem, že všechny mnou navštívené mainstreamové portály přebíraly ten komentář k volebním potenciálům… jak? No, ne zrovna zcela bezmyšlenkovitě, ale dosti značně tím pohodlnickým nechvalně školním „obšlehávacím způsobem“. SPD v tom mediánovém komentáři procento nemá, tak si neděláme hlavu, nepodíváme se pár centimetrů vedle do grafu, hlavně ať to máme s krku s co nejmenší námahou. Jeden jako druhý…

V grafu prvotní zprávy Medianu ovšem ten volební potenciál SPD byl – a sice ve výši 16.5 procenta. Tedy ve vyšší hodnotě než je volební jádro Pirátů a STAN, než je volební jádro ANO, než je volební jádro Spolu. Jinými slovy, kdyby ty tři nejatraktivnější volební subjekty volili jen jejich skalní a kdyby SPD volili skalní i váhaví, byla by SPD vítězem voleb. Tuto variantu, i když matematicky málo pravděpodobnou, se nikdo z mainstreamových webových interpretů nenamáhal ani okrajově naznačit. A asi ani na ni při své novinářské práci pomyslet.

Mohu si coby tvůrce českého racionálního čtení jen povzdechnout, jak jinak by to vypadalo, kdyby se mu naučily, ovládaly je a denně používaly široké vrstvy lidí… Každý by si všiml, vyhodnotil by si to – a nebylo by třeba psát tento text.

Chtěl bych ještě dodat, že nejsem neměnný skalní volič SPD ani jeho zarytý odpůrce. Jako učitel bych měl být navenek nadstranický a volit vždy nakonec podle aktuálního vývoje situace – té veřejně známé i té zákulisní, kterou znám díky své profesi a svým žákům velmi nadstandardně.

Takže berte tento můj text jen jako nápravu stavu, kdy všude možně chybělo jedno nikoliv nevýznamné číslo.

Šťastnou ruku při volbách!

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,84 out of 5)
Loading...