4.5.2021
Kategorie: Politika

Komici Arenberger a Prymula

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonSoučasný ministr zdravotnictví Petr Arenberger i exministr téhož resortu Roman Prymula perlí svá moudra do veřejného prostoru o sto šest.

Petr Arenberger se stal ministrem zdravotnictví údajně proto, aby lépe komunikoval s veřejností. Jeho prohlášení jsou vskutku „kulantní“, zvláště poté, co oznámil možnost sportování amatérských sportovců a setkávání osob ve větším počtu. Pak to svedl na svého předchůdce a vše přizpůsobil názorům své poradní skupiny epidemiologů.

O očkování proti covidu zatím neprojevilo zájem přes 230 tisíc lidí ve věkové kategorii nad 70 let, tedy zhruba 15 procent, ukazují data ministerstva zdravotnictví. Šéf resortu Petr Arenberger vyjádřil v pondělí naději, že ty, kteří zatím zájem nemají, nakonec přesvědčí výhody, které přinesou covidové pasy umožňující volnou účast na hromadných akcích.

To je naprosto skandální vystupování. Neuplynulo mnoho času, kdy se zejména čeští senátoři vyjadřovali k dobrovolnosti očkování proti covidu jako o důležité podmínce. Nikdo by neměl být k očkování nucen. Nyní se zcela otevřeně mluví o nástroji, který bude diskriminovat neočkované a hovoří se o covidpasu jako o „výhodě“.

„Když jste ve volném prostoru a nejsou kolem v blízkosti jiní lidé, tak nemusíte nosit ochranu úst, když ale třeba přijdete na zastávku tramvaje nebo autobusu a je tam víc lidí, tak si roušku nasadíte,“ řekl po jednání kabinetu ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

[ad#article_et21]

Tento výrok se týká toho, že od 10. 5. 2021 nebude nutné venku nosit roušku ani v zastavěné části obce. Je to směšný výrok zejména proto, že již dnes se tato vládou nařízená povinnost masivně nedodržuje nejen v malých městech, ale už i ve velkoměstech. Když bylo v nemocnicích bezmála 10000 nemocných s covidem a pětina byla na kyslíku, mělo to možná trochu smysl zejména ve velkých městech. Ten se však po ústupu nemocnosti zcela vytratil a toto opatření se již masivně nedodržuje, a tudíž nemá vliv na průběh nemocnosti.

A nejvíc pan ministr zaperlil s PCR testy pro žáky. Vyjádřil přesvědčení, že se „zlevní“ a že je bude moci nasadit při testování žáků. O tom, že jejich vyhodnocení probíhá v laboratoři, se zmínil jen „mimochodem“, což jen vyjadřuje hloubku pitomosti. V pondělí se sejdou žáci ve škole, provede se odběr PCR testu a pak co? Budou se děti učit společně a pak se za několik hodin či druhý den zjistí, že mají mezi sebou „pozitivního“ a půjdou do karantény? Osobně se domnívám, že testování dětí je pitomost od samého počátku, zvláště pak za situace, kdy většina kantorů prošla očkováním.

Očkování je vůbec velmi zajímavá „politika“. Jednak nikdo z politiků, ať vládních či opozičních proevropských, nepřipustí, že v rychlosti očkování selhala celá EU, která je navzdory hororovým zprávám kdysi z USA (ale to bylo za Donalda Trumpa!) a dnes z Indie nejpostiženějším kontinentem nemocí covid-19. A diskuse i o již zmíněných covidpasech jen dokazuje, že EU chce problém, řešit „po úřednicku“.

Podle epidemiologa Romana Prymuly se rozvolňuje přiměřeným tempem. Řekl to v pořadu Partie Terezie Tománkové na TV Prima. Zároveň podotkl, že by šlo rozvolňovat i rychleji.

Prymula také zaperlil, když se dle něho rozvolňuje „přiměřeným tempem“, ale šlo by to i „rychleji“. To je od známého to „zavírače“ jen další výkřik do tmy. Je vůbec zajímavé, že si ještě média zvou Prymulu k tomu, aby se ke covidu vyjadřoval. Prymulův kredit je na nule a jeho názory nejen mě, ale domnívám se i velkou část veřejnosti, nezajímají.

Jan Blatný byl dle mého soudu nejlepší z „plejády“ ministrů za posledních osm měsíců a byl „po právu odejit“, když se slepě neřídil názory svých „expertů“. Kromě toho, tato skupina „expertů“ by měla být dle mého soudu rozpuštěna, protože s nimi nás žádný návrat do normálu nečeká.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...