29.4.2021
Kategorie: Politika

Minský atentát

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Poněkud stranou za Vrběticemi zůstala bomba odpálená ve stejný den, jen o chvíli dříve… Ruské agentury půl hodiny před vládní tiskovkou o Vrběticích oznámily rozkrytí plánu na převrat v Bělorusku. Ruská FSB prý pochytala pár ptáčků a ti prý začali zpívat. Nepochybuju o tom, že byli “přesvědčeni” k dobré spolupráci a tak se ve stínu Vrbětic začaly objevovat články na toto téma. 

 

Pokud jsem to správně pochopil, byli zadrženi významní běloruští opozičníci, kteří plánovali Lukašenka sejmout devátého května na oslavách, přičemž by následoval řízený chaos, rozsáhlé zatýkání lukašenkových věrných a následně instalace nového “lepšího” režimu. Podle odposlechů a dalších materiálů opozičníci počítali s “eliminací celého nejvrchnějšího patra moci”. 

Na začátek řeknu, že jsem k tomu všemu podobně rezervovaný, jako k Vrběticím. A stejně jako nepopírám, že tenkrát k nám do republiky přijeli Čuk a Gek, stejně tak nepopírám, že Lukašenko má svojí opozici, která ho nesnáší a chtěla by se ho zbavit klidně i za cenu podřízení země režimu CIA. Ale reálně moc nevěřím, že opoziční borci by něco takového opravdu dokázali. Spíš mi to celé přijde jako chvástání po vodce s kaviárem, než reálně připravený komplot na změnu režimu. Pochybuju že v autoritativně řízeném Bělorusku existuje dost vojenských a policejních plukovníků, aby se pokusili převzít moc silou a atentátem. 

Ten atentát mi z toho přijde vlastně ještě za nejreálnější. Zkusit soudruha polodiktátora odpálit, to bych si představit dovedl, ale pokud by byla pravda i to ostatní, museli bychom teď slyšet kvičet běloruskou opozici, protože by v Bělorusku musely probíhat masové, ale skutečně masové zátahy. Lidi by museli sbírat po stovkách a ne tu a tam někoho. Jestli byla situace v Bělorusku skutečně tak daleko, že za čtrnáct dní chtěli rozjet převrat, muselo v tom být angažováno strašně moc lidí. 

[ad#article_et21]

Nepochybuju o tom, že oba zadržení opozičníci “perfektně spolupracují s vyšetřovateli” a už řekli všechno co vědí i co nevědí a vyšetřovatelé jsou si dávno jistí, že hoši nezamlčeli vůbec ale vůbec nic. Nepochybuju o tom, že u jejich výslechu nebyl žádný právník, ale zato tam bylo spousta udělátek od svorek s elektřinou až po pentotal sodný. 

Kdyby teď Lukašenko udělal něco podobného jako Erdogan, naše média by nezapomněla zdůraznit, že běloruský diktátor je skutečně diktátor, zrůda, zplozenec pekla a v televizi by se nemluvilo o ničem jiném. Ale ono je ticho po pěšině. Takže troufám si vidlácky tvrdit, vzhledem k tomu, že naše média nijak nereferují o masovém zatýkání na všech běloruských úrovních, že kaše nebude tak horká jak se jeví. 

Tím samozřejmě neříkám, že Lukašenkovi nic nehrozilo… 

Já bych se chtěl zaměřit na něco jiného…

Řekněme, že je to všechno pravda. Že na Lukašenka skutečně plánovali skutečný atentát, měli na to solidní rozpočet od nejmenované tajné služby v zájmu dobra, měli to koordinované a skutečně existovalo reálné nebezpečí, že to udělají. Připusťme, že tu probíhaly nějaké nejasné rejdy, kouřové clony, které měly reálnou šanci uspět i ve státě, kde existuje KGB, kde si prezident nebere servítky, kde mají dost policajtů, vyšetřovatelů a nemusejí se ohlížet na lidská práva. Připusťme, že ve státě, kde existuje trest smrti a kde můžete snadno “umřít přirozenou smrtí ve rvačce” bylo tohohle všechno nachystané. 

Musíte uznat, že aktéři takového spiknutí museli projevit hodně odvahy, protože samotné peníze nejsou všechno, když můžete velmi snadno skončit s kulkou v týle. Tohle nezachrání hrst dolarů. Tohle je hodně vysoká hra. 

Všimněte si, že to má klasický průběh… Lukašenko si pohrával s myšlenkou opustit ruského medvěda a stát se přítelem Západu. Nevím, proč to dělal, ale svou roli sehrály určitě medové řeči západních velvyslanců a také pocit méněcennosti vedle autoritativního souseda, který má také své manýry, které ne vždycky jsou v zájmu Běloruska. 

Dokud Lukašenko vypadal, že se stane ruskou ztrátou a západním ziskem, nikomu nevadilo, že je diktátor. Naopak. To ho obletovali a poklonkovali mu jak mohli. Pak ale soudruh diktátor usoudil, že Západ je jen navoněná bída, že mu nabízejí poněkud málo, má to příliš mnoho rizik, když ptáčka lapali, pěkně mu zpívali, ale jinak bude lepší bavit se s Putinem, který má fůru požadavků, ale alespoň drží slovo… 

A pak už to mělo klasický průběh. Zase si tady všichni vzpomněli, že je diktátor, že je nepřítel Západu, že falšuje volby a vypadalo to podobně jako za Majdanu na Ukrajině, akorát Lukašenko se nepodělal jak Janukovyč, zároveň měl lepší pozici a tak to celé ustál. I další průběh pokračuje stejně – když to nejde demokratickými prostředky, když nevyšly demonstrace a majdany, tož nastoupí další kalibr – atentát. Fidel by mohl vyprávět, kolikrát to na něj CIA zkoušela. 

Hele vážně si myslíte, že něco takového může nastat jen v Bělorusku nebo na Ukrajině? Fakt si myslíte, že když je někdo ochoten financovat a organizovat státní převrat, je ochoten jít přes mrtvoly, je ochoten vraždit a riskovat občanskou válku a je ochoten zaplatit tolik peněz, že do toho lidi jdou i když jim v případě prozrazení hrozí trest smrti, vážně si myslíte, že se tihle ostří hoši omezují jen tam k hranicím Ruska? 

Fakt si myslíte, že podobné tlaky neexistují i u nás? Když je to u nás navíc mnohem snazší, protože tu není ani trest smrti, ani policejní stát? Myslíte, že jsme skutečně pro Západ jejich souputníci? Nebo jsme jen takoví trochu jiní Rusáci, kteří mají držet hubu a krok, kterým dělají busty v Kongresu, ale jen pokud pěkně poslouchají a dělají co se po nich chce… Myslíte, že když se nežinýrovali v Bělorusku, že u nás by měli nějaké demokratické zábrany? 

Víte, já se pořád zamýšlím nad tím, jaký tlak směřoval na naše politiky, aby spustili akci Vrbětice.  Co když ten tlak byl dost podobný tomu, co mělo nastat v Bělorusku? Ptám se jednoduše proto, že si možná můžeme navolit novou vládu i stokrát vlasteneckého premiéra, ale pokud nebudeme plnit to, co po nás chtějí, co jim brání, aby tu udělali majdan, zařídili odstřelení rebelujícího ministra, nějakou nájemnou vraždičku a tak podobně… 

Pokud připouštíte, že na Lukašenka byl skutečně nachystaný atentát a převrat v popisovaném rozsahu a s popisovanými aktéry, musíte být ochotni si připustit, že totéž by mohlo nastat i u nás. A my nemáme KGB. Máme čučkaře. My nemáme policejní stát. My nejsme schopni ochránit naše Dubčeky i Kriegly před skutečnou hrozbou. Nejsme schopní zařídit, aby se Babiš, Okamura, Fiala, Bartoš, Pekarová a ostatní nemuseli bát o život. 

A platí to i naopak… jestli naši demokratičtí bratři mají demokratické a lidskoprávní zábrany vyhrožovat našim politkům, jestliže se naši politici podělají strachy bezdůvodně, pak by to mohlo platit i u toho Lukašenka. Pokud ale naopak platí, že tam v Minsku se někdy chystala hodně krvavá operace, pak se podobně krvavá operace může chystat i tady a je zcela reálné, že kterýkoliv premiér to pochopí, protože je lepší lízat americkou řiť než být mrtvý a obětovat se pro stát plný lidí, kteří za svojí vládou stejně nestojí a stát nebudou. 

Nepochybuji o tom, že se zítra v diskusi objeví celá řada odkazů, které nám nabídnou všechno, co je v současné době o běloruském puči k dispozici. Stejně tak nepochybuji, že referenti budou všechno zpochybňovat.  Závěr si pak udělejte sami. Ale pokud si připustíte, že Lukašenka chtěli zabít protože se CIA angažovala, musíte být ochotni si to připustit i u nás. 

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 4,32 out of 5)
Loading...