20.4.2021
Kategorie: Multikulturní soužití

Také ve Francii nemusí v době ramadánu muslimové dodržovat nařízené restrikce

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Už dřív jsem zde informovala o podobném kroku v Německu, kde nemají muslimové – tak jako ostatní –  omezení ohledně zákazu vycházení, což se ostatně dalo čekat. Úplně stejně se nyní zachovali ve Francii, kde dokonce policie dostala metodické pokyny, na jejichž základě nesmí muslimy za porušení nařízených restrikcí pokutovat. Omezení se tak nyní ve Francii v plné tíži vztahují jen na nemuslimy.

[ad#article_et21]

Muslimům začal ramadán v úterý 13. dubna a končí 12. května. Ramadán, který konkrétně ve Francii probíhá v období částečného lockdownu.

Podle deníku Le Figaro “vedení Héraultova odboru obdrželo od ministerstva vnitra informaci, že mají tolerovat věřící, kteří se chtějí modlit v 5:30 před koncem zákazu vycházení v 6.00.

Tolerance k první ranní modlitbě během úplného lockdownu, pak také platí na mnoha odděleních (Tarn, Herault a Gironde) kvůli ramadánu i večer.

“V oddělení Tarn prefektura nařídila policii, aby netrestala muslimy, kteří jsou v ulicích mezi 19:00 a 22:00 a 5:00, zatímco část Francie má kvůli Covidu úplný zákaz vycházení. E-mailová zpráva, kterou ve středu 14. dubna obdrželi četníci a policisté oddělení a která byla zveřejněna místními médii, tvrdí, že věřící jsou prefekturou oprávněni distribuovat almužny (což znamená doručovat jídlo přátelům, rodině atd.). Tento pokyn, který byl také potvrzen le Parisien, se vztahuje na celou dobu ramadánu.

E-mailová zpráva také zdůrazňuje, že se mohou konat srazy – veřejné modlitby – na veřejných ulicích nebo v blízkosti mešit.

Podle Marianne obdržela policie v Gironde ve čtvrtek 15. dubna podobnou e-mailovou zprávu:
 
“Několik místních muslimských vůdců požádalo, aby mohli muslimové vykonat ranní modlitbu v 5:30 hodin, tedy před koncem zákazu vycházení. Proto prefektura uděluje povolení věřícím modlit se v 5:30 navzdory konci zákazu vycházení v 6:00 bez nutnosti změny vyhlášky”.

Aniž by byli tak konkrétní, policisté z jiného oddělení  také viděli, že již ve středu 14. dubna kolovala e-mailová zpráva s tímto pokynem:

“Velitelství dalo pokyny k tomu, aby v souladu s ministerským pokynem policisté projevili umírněnost, toleranci a rozlišování v období ramadánu v souvislosti s návštěvami mešit a veřejnými modlitbami.”.

Závěr: Zatímco katolíkům ve Francii nebyla udělena žádná výjimka ze zákazu vycházení na oslavu Velikonoc, ministr vnitra Gérald Moussa Darmanin uděluje muslimům výjimku pro ramadán, kdy mají možnost v rámci úlev jak navštěvovat mešity, tak se modlit v ulicích či se vzájemně navštěvovat večer v rámci rodiny.

[ad#ad_inarticle21]

Věří ještě někdo falešným proklamacím Macrona, který tvrdí, jak “bojuje proti politickému islámu?” Zatím se zdá, že se jen Francie, podobně jako Německo, přizpůsobuje postupnému přechodu na chalífát…

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...