31.3.2021
Kategorie: Ekonomika

Epidemiolog Smejkal doporučuje utrácet ve firmách miliardy na PCR testy

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonSoučasná vlna mohutného testování ve firmách vykazuje necelé jedno procento pozitivních výsledků testů. Testy jsou ale údajně „nespolehlivé“ a měly by být nahrazeny PCR testy.

Zachytil jsem ve zprávách na ČT krátký šot s epidemiologem Petrem Smejkalem. Ten údajně dostal nabídku na ministra zdravotnictví, ale odmítl jí. Nyní vede poradní skupinu při Ministerstvu zdravotnictví. Ve zprávách se opět diskutovala údajná nespolehlivost testů, kterými firmy testují své zaměstnance. Smejkal prohlásil, že by tyto testy ve firmách měly být nahrazeny PCR testy.

Jak známo, testování ve firmách je poměrně velmi náročný logistický proces a zaměstnavatelé s ním mají nejedny patálie. Podle většiny zaměstnavatelů je zvládnutí testů jednou za týden na hraně možností firem. Také dostávají od státu příspěvek na test ve výši 69 korun, a to na čtyři testy měsíčně. Firmy sice kverulují, že je testy stojí více, některé tvrdí, že je neseženou za míň než stovku. Nicméně, Smejkalův návrh by znamenal řádové zvýšení nákladů na testy. PCR testy jsou totiž v ceně řádově 1500 Kč za jeden a firmy, které nyní utrácejí na testy statisíce měsíčně, by musely utrácet řádově miliony.

Česko dnes dělá řádově 30000 testů PCR a podle výsledků těchto testů stanovuje tak zvaně pozitivně testované, kteří se objevují ve statistikách. Každý den stojí testování zdravotní pojišťovny řádově 50 milionů korun, pokud by se testovalo ve firmách PCR testy, zřejmě by stávající kapacity laboratoří nestačily (jedná se řádově o 500 tisíc testů denně!), firmy by denně utratily přes půl miliardy korun! Nápad testovat ve firmách PCR testy je tedy doslova za všechny prachy.

Nicméně, straší se stále. Nyní je v kurzu tak zvaná jihoamerická mutace, která má být nakažlivější a smrtelnější než „obyčejná“ evropská. Pokud to bude takto pokračovat, od covidu si prostě neoddechneme. Stále budou důvody pro přísné zákazy a normalita se nám do života nevrátí další a další měsíce. Existují ale i názory z lékařské obce a to i specialistů na imunitu, kteří boj s covidem prostřednictvím zákazů považují za hrubou chybu, na kterou doplácí imunita nás všech. Příkladem je například Rok si ničíme imunitu, možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně.

Je vůbec zajímavé, že Andrej Babiš vykazuje tak „zásadní“ připomínky k práci ministra Jana Blatného, že mu posílá vytýkací dopisy. Blatného přitom považuji za relativně velmi rozumného pána. Doktor Smejkal je jen další figurou na poli českých epidemiologů, který by byl ochoten na testování utratit místo stávající miliardy korun měsíčně ze zdravotního pojištění desítky miliard. A přesto by ho Babiš bral – podivné, že ano.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4,17 out of 5)
Loading...