13.3.2021
Kategorie: Politika

Jednotná unijní vakcínová šmelina

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

DAVIDRakouský kancléř odhalil, kdo v EU organizuje šmelinu s vakcínami.

V EU jsme si všichni rovni, ale někteří jsou si holt rovnější. Dávky vakcíny proti koronaviru jsou v EU distribuovány velmi nerovnoměrně. Tento fakt odhalil rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes na tiskové konferenci. Má podezření na sekundární dohody mezi farmaceutickými společnostmi a jednotlivými členskými státy. Zatímco Rakousko je někde uprostřed, pokud jde o distribuci dávek vakcín proti koronaviru, a dosud „neutrpělo žádné škody“, státy jako Bulharsko jsou vážně znevýhodněny.

.

Podle Kurze, pokud by trend pokračoval, očkování v některých zemích, jako je Bulharsko nebo Lotyšsko, by skončilo až koncem léta nebo na podzim. Jiní, například Holandsko či Malta, by naopak mohli být proočkováni do května. Kurz například uvedl, že Malta do konce června dostane z hlediska počtu obyvatel třikrát více dávek než Bulharsko. Holandsko dostane dvakrát tolik dávek na počet obyvatel než Chorvatsko a dokonce víc než Německo.


Za příčinu vidí kancléř sekundární vyjednávání v tzv. „Steering Board“, což je jakýsi poradní výbor EU. Zjevně existuje jakási burza vakcín, kde se údajně uzavírají sekundární dohody mezi úřady členských států a farmaceutickými společnostmi. Kurz doslova řekl: „Přidělování vakcín v EU se zjevně neřídí počtem obyvatel jednotlivých států.“ Tento trend prý sleduje už řadu týdnů a podle svých slov se nejprve domníval, že rozdíl v procentech proočkovaných obyvatel se liší podle toho, jak je který stát schopen vakcínu distribuovat. Stále se zvyšující rozdíly ho ale přivedly na stopu jiného důvodu. Včera o tom hovořil s dalšími premiéry evropských zemí, a ti doslova „nevěřili svými očím a uším, co se děje“.

Tento trend podle něj přímo odporuje základní myšlence Evropské unie a je v přímém protikladu k tomu, na čem se dohodli šéfové vlád na Evropské radě 21. ledna a co stvrdil i stálý předseda Evropské rady Charles Michel, tj. „striktní rozdělování vakcín podle jediného klíče, a tím je rovnoměrné rozdělování podle počtu obyvatel a ve stejném časovém horizontu“. Ve stejné době byly totiž v jiném grémiu, tzv. steering boardu – poradním či řídícím výbor expertů, složeném ze zástupců zdravotních úřadů států EU, zjevně uzavřeny v protikladu k prohlášení Rady jiné, sekundární smlouvy s farmaceutickými firmami, jejichž obsah je utajen. Prý tam probíhají jakési „vakcínové bazary“, jejichž smyslem je separátní dohadování o dodávkách. Výsledek je, že některé členské státy EU obdržely příliš málo dodávek a jiné daleko více, než by činilo přidělování „na hlavu“.

„Musí to skončit“ řekl Kurz a pokračoval: „Neodpovídá to ani základní myšlence EU, ani tomu, co bylo dohodnuto na radě předsedů vlád. Žádám ode dneška plnou transparentnost a zveřejnění všech smluv mezi „steering board“ a farmaceutickými firmami.“ Samozřejmě je podle Kurze třeba zjistit, kdo tyto smlouvy podepsal za Rakousko a vyvodit z toho důsledky. Jeho cílem prý není kritika EU jako takové, ale přihlášení se k myšlence společného postupu proti pandemii.

Nu, co říci. Na rozdíl od Sebastiana Kurze mě dvojí jednání EU – veřejné a utajené – nikterak nepřekvapuje. Navenek jsme si všichni rovni, ale když jde o to, získat cokoli na úkor slabších členů, zejména z východní Evropy, vždycky se tak stane. Brusel prostě neumí organizovat nic pro lidi. Oni nešli do svých funkcí zastupovat občany. Náplní jejich práce je budování jednotného společného trhu, v němž bohatší a silnější přebíjejí ostatní. Takže se nelze divit, že výsledkem jejich práce je jednotná unijní vakcínová šmelina.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...