7.3.2021
Kategorie: Společnost

Ideologie nade vše

Sdílejte článek:

VÁCLAV KRÁSA

Další a další nemocnice vyhlašují kvůli naplnění kapacit stav hromadného postižení osob. Česká republika nezvládá epidemii koronaviru a stává se hrozbou i pro okolní státy. Co se stalo, že jsme na tom tak špatně? Těch událostí je mnoho a byly už popsány – letní uvolnění všech opatření, statisíce lidí na dovolené v Chorvatsku a jinde, tlak opozice proti restriktivním opatřením a neochota vlády jít do konfliktu před volbami, vánoční nákupy, ale hlavně naše obrovská nedisciplinovanost a neochota strpět omezení, která občané okolních států bez větších problémů dodržovali.

Je tu však ještě jeden obrovský problém, který se nyní projevuje čím dál více. Nemáme dostatek očkovacích vakcín, které jsou klíčové pro systémové řešení epidemie, ačkoli jsou jedinou nadějí, abychom se mohli vrátit do relativně normálního stavu. Spolehli jsme se na EU a dopadli jsme jak ti nešťastní „Sedláci u Chlumce“. Nejen my, ale i další členské země, které se neodhodlaly k samostatnému zajišťování vakcín. Uvízli jsme v byrokratické síti evropských struktur, které nejsou schopné řešit krizové situace. Hromadný a výhodný nákup milionů vakcín se významně zadrhl. Omluvy paní Ursuly Leyenové nám jsou houby platné, když umírají tisíce lidí.
 .
Nic neřešící je vyjádřením pana premiéra „Konečně dobré zprávy! Díky solidaritě EU obdržíme příští týden 100 tisíc dávek vakcíny Pfizer navíc. Můžeme rychleji očkovat teď, když to nejvíc potřebujeme,“ uvedl ve svém tweetu a poděkoval členským státům, Evropské komisi a její předsedkyni Ursule von der Leyenové. „Velmi si toho vážíme.“ Toto vnímám jako poděkování, že neschopní úředníci zpackali co mohli a teď se hrbíme za almužnu, která nic neřeší.
 .
Média nyní ovládá diskuse o ruské vakcíně proti covidu Sputnik V. Ruská očkovací látka Sputnik V spustila divokou debatu na odborné i politické rovině. Ačkoliv ji Evropská unie ještě neschválila, na národní úrovni dostala zelenou v Maďarsku a na Slovensku. Dva miliony dávek, které objednal slovenský premiér Igor Matovič, způsobily hlubokou politickou krizi i přesto, že studie zveřejněná odborných časopisem The Lancet přinesla nadějné výsledky – účinnost ruské vakcíny v posledních fázích testů dosáhla 91,6 procent. „Uvedené výsledky jsou jasné a vědecký základ očkování byl prokázán,“ říkají profesoři Ian Jones a Polly Royová.
 .
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prohlásila, že v případě nákupu Sputniku jde o rezignaci na pravidla, kterými se v medicínských otázkách země řídí, a které garantují nejvyšší standardy bezpečnosti pro lidi. Otevřenou otázkou podle ní zůstává, zda tento krok nezhoršil možnosti SR zapůjčit si od evropských partnerů již registrované vakcíny. Prezident lékařské slovenské komory Marian Kollár prohlásil, že vakcína je jediným možným řešením a jedinou cestou, jak se z tohoto pekla dostat. Zdůraznil, že jako lékař se nedívá na to, odkud vakcína pochází, ale na to, zda je účinná. Ministr zdravotnictví SR Marek Krajčí oficiálně povolil používání vakcíny Sputnik V na Slovensku. Podepsal žádost o použití neregistrovaného přípravku. Zkrátka politická bitva se vším všudy.
 .
Je dobré sledovat diskusi o očkování v našich luzích a hájích. Ideový boj o čistotu myšlení nabírá na obrátkách. Avízovaný kandidát na prezidenta pan generál Petr Pavel má za to, že ten, kdo tvrdí, že věci jako jádro, ropa, investice či vakcíny nemají ideologii, a tedy nemohou představovat riziko, popírá zjevnou realitu. Jen nerozumím tomu, proč plyn a jádro můžeme z Ruska dovážet, ale vakcíny, kterých máme nedostatek nikoli. Někteří senátoři za hnutí STAN tvrdí, že ruská vakcína je předmětem hybridní války proti Evropské unii. Pan senátor Pavel Fischer v tomto duchu dokonce rozhořčeně psal dopis panu prezidentovi Miloši Zemanovi, který požádal Rusko o dodávky vakcíny Sputnik V. Svérázně se k otázce nákupu ruské vakcíny postavil europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten s nákupem souhlasí s tím, že prioritně by měli být očkováni voliči ANO, ČSSD a SPD.
 .
O tom, jak je naše myšlení pokroucené svědčí tato epizoda z rozhovoru paní redaktorky ČT Světlany Witowské s paní poslankyní EU Kateřinou Konečnou, kdy paní poslankyně uvedla, že bychom měli usilovat o Sputnik. Paní redaktorka se na ni podívala a zeptala se: „A co by na to řekli v Bruselu?“ Dříve v Moskvě dnes v Bruselu. Nikdo se nezajímá co si o tom myslí ti lidé, kteří jsou v těžkém stavu, protože na ně žádná vakcína nezbyla.
 .
Co z výše uvedeného plyne? Nestačí, že očkovací látka je po odborné stránce v pořádku, nestačí, že o ní je zájem asi v padesáti zemích světa a v současné době se s ní očkuje v patnácti zemích. Nemá však správný ideový původ. Je z Ruska ze „země zla“ a my, skvělí a čistí „Evropané“ se můžeme nechat očkovat jen ideově uvědomělou vakcínou. Možná bychom zachránili tisíce lidí, protože není pravda, že by nám Rusko dodalo jen 20 000 dávek, jak uvádějí ti ideově nejčistší z nás, když na Slovensko bylo dodáno najednou 200 000 dávek. Zkrátka třídní boj je třeba vést do hrdel i statků, a ti mrtví….?
 .
Pojďme se podívat, jak to je s registrací vakcíny u nás. Nerozumím tomu, proč ministr zdravotnictví odmítl požádat SÚKL, aby projednal registraci vakcíny Sputnik V a také je nepochopitelné, že ředitelka SÚKL, paní Mgr. Irena Storová, MHA, nezačala sama prověřovat vakcínu. Státní ústav pro kontrolu léčiv registruje devadesát procent léků u nás, které nejsou registrovány Evropskou lékovou agenturou. Platí také pravidlo, že pokud je lék schválen v jedné členské zemi, lze lék používat i v ostatních členských zemí EU. Maďarsko Sputnik V registrovalo a tak neustálé trvání na registraci agenturou EU je pokračováním nesmyslného politického handrkování a ideologické války.
 .
Cíle bohužel bylo dosaženo. I když dnes SÚKL zkoumá Sputnik V, než k nám bude dodán, budeme možná mít dostatek jiných vakcín, pokud je pravda, že máme dostat asi dvacet mil. dávek. Možná jsme mohli mít pár set tisíc vakcín mnohem dříve, tak jako Maďarsko, ale zůstaneme ideově neposkvrnění a EU nás může hrdě přivinout na svoje plece. A ti mrtví? Kdo by se o ně staral, když jde o ideje!
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 3,44 out of 5)
Loading...