4.3.2021
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Jak funguje liberální demokracie

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL 

vylicilVláda sousedního Slovenska se tento týden otřásá v základech. Média bouří proti premierovi a presidentka země se včera setkala se dvěma stranami vládní koalice, aby s nimi projednala „rekonstrukci vlády”. A to vše kvůli zdánlivé banalitě. Nebo spíš samozřejmosti. Kvůli nákupu 1 milionu dávek proticovidové vakcíny pro pandemií těžce zkoušené Slovensko. Ovšem…. z nesprávné země.

Právě na tomto příkladu jsou „mechanismy liberální demokracie” odhaleny až na kost. Málokdy se nám naskytne tak otevřený, učebnicový pohled na metody, jakými se demokracie, tedy vůle lidu, v naší oblasti Evropy provozuje. Podívejme se na causu Sputnik na Slovensku chronologicky:

V pondělí, 1. března, přilétá do Košic vojenský speciál s dodávkou ruské vakcíny. Premier Matovič se osobně na letišti účastní předání materiálu. Vzápětí vystupuje nezařazený slovenský poslanec Tomáš Taraba s velice zajímavým vyjádřením. V průběhu úterý se prý setkal s jedním nejmenovaným západním diplomatem. A ten panu poslanci sdělil, že  „ v pondělí premiér Matovič ztratil důvěru Západu.”

Ve středu se už cirkus rozjíždí plnou silou. Richard Sulík, předseda koaliční vládní strany SaS, svolává tiskovou konferenci a žádá rekonstrukci vlády. Vláda je prý v současném složení „již neudržitelná”. Předčasné volby ale odmítá. Ví proč. liberálům, mezi které SaS patří, padají preference až do kanálu. O něco později se v Grasalkovičově paláci, kde sídlí presidentka SR, setkávají hlavní pučisté osobně: Richard Sulík (předseda strany Sloboda a Solidarita), Veronika Remišová předsedkyně politické strany Za ľudí, bývalého presidenta Kisky ) a  slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (původně z Progresivního Slovenska). Po skončení schůzky sděluje presidentka médiím, že: „..verí, že v koalícii sa nájde zhoda na potrebných změnách.”

Ani občanská společnost nezahálí. Médii i sociálními sítěmi se ve středu „spontánně” (a bleskově) šíří výzva „Stačilo.už”. S nekompromisním požadavkem na odstoupení premiéra. Autory jsou lidé z Progresivního Slovenska. Drobnou nedomyšleností a takovou malou pihou na kráse jejich iniciativy je počitadlo, kolik lidí souhlasí. K dnešnímu dni je to 22 739 občanů, což ani na malém Slovensku není žádná sláva… Ale to nevadí. Spolu s jednotným, mediálním řevem je to jakž-takž dostačující kulisa, která má doma i v zahraničí ukázat, že lid si přeje změnu.  Spontánně a demokraticky. Jak je teď v Evropě zvykem.

Ne, tohle není obhajoba premiéra Matoviče. Klauna, chaoty, polosluníčkáře a mistra slepých uliček, který vždy více pošilhával k Bruselu, nežli k Tatrám. To rozhodně ne. Ale učebnicový příklad fungování současné liberální demokracie.

Nějaká drzá, nebo jen zmatená ovce, na jedné z východních salaší, si dovolí prostrčit čumák skrze ostnaté dráty ideologie a vyhlédnout ven. Pověřený bača, nebo, chcete-li protektor, hlasitě zahromuje a hvízdne na ovčácké psy. Kteří ihned, disciplinovaně, vyrazí do akce. Tak, jak byli cvičeni. Vyrazí z nejrůznějších míst salaše, kde právě polehávali a čekali na povel. Z politických stran, neziskovek, občanské společnosti, z médií…

Všichni tu mají své úkoly. Ovce stříhání a časem porážku, psi udržení stáda v salaši nebo na stanoveném místě louky a bačové organizaci toho všeho. V jim přidělené oblasti, za kterou páníčkovi odpovídají. Přesně podle pokynů shora.  Ale jen málokdy je ten mechanismus vidět. Tak, jako na současném Slovensku.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 4,78 out of 5)
Loading...