17.2.2021
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Indickou cestou?

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL 

vylicilZajímavé zprávy začínají přicházet z Indie. V zemi klesá nemocnost Covid 19 a strmě ubývá  nových případů nákazy. Uvolňují se nemocnice, plicní ventilátory, jednotky intenzivní péče… Tak například v Dillí poklesl počet obsazených lůžek na JIP z 90 procent v listopadu, na pouhých 16 procent minulý týden.

Sami Indové nevědí, čím to vysvětlit. Indická úroveň všeobecné hygieny je příslovečná, přelidněnost a hustota vzájemných kontaktů ve městech alarmující a úroveň lékařské péče velice nestejnorodá. Ale přesto, nějakým zázračným způsobem, poklesl denní počet hlášených případů nákazy z listopadových 100 000, na méně než 10 000 denně. V zemi, která má 1,4 miliardy obyvatel.

Indická vláda tento pokles přičítá povinnému nošení roušek. Které jsou na veřejnosti povinné a policie (alespoň podle vlády) jejich nošení kontroluje. Ovšem sami vládní úředníci tomuto vysvětlení moc víry nepřikládají. Disciplína Indů je ještě mnohem nižší, než třeba ta naše. A představa nějaké účinné kontroly, mimo městská centra, v obrovské, přelidněné a přehuštěné zemi, je více než iluzorní. Indové prostě na roušky a „sociální distancování” hromadně kašlou, mnohem více než my… a nákaza přesto začala ustupovat.

Někteří autoři mluví o „stádní imunitě”. Že už to prostě prodělalo dostatek Indů, kteří tak získali imunitu a přenos se proto zpomaluje, až zastavuje. Jenomže celonárodní screening protilátek, který nedávno provedla jejich zdravotnická agentura, prokázal, že Covid prodělalo cca 20% Indů. Což je hluboko pod hranicí 70%, potřebných k zastavení infekce mechanismem „imunity stáda”.

Zajímavější, kombinované vysvětlení, navrhl Dr. K. Srinath Reddy, prezident indické nadace veřejného zdraví. Podle něj už „to” městskými, vysoce koncentrovanými oblastmi prošlo. A na venkov, kde jsou jednotlivá sídla více izolovaná, prosakuje nákaza obtížněji a šíři se pomaleji. Protože: „Venkovské oblasti mají menší hustotu obyvatelstva, lidé více pracují na otevřených prostranstvích a domy jsou mnohem větranější”. Tedy kombinace „stádně imunizovaných” a trochu očkovaných měst s přirozeným „sociálním distancováním” venkova.

O něco přízemnější teorii nabízejí jiní odborníci. Tvrdí, že díky místní hygienické situaci, jsou mnozí Indové dlouhodobě, ne-li trvale vystaveni choleře, tyfu a tuberkulóze, což je činí velice odolnými i k jiným infekcím. Kdo někdy viděl, byť v dokumentu, například posvátný, hinduistický obřad vymývání sedmi tělesných otvorů, provozovaný miliony věřících ve stejně posvátné řece Ganze, do které jiné stamiliony trousí, vyvážejí odpad, vrhají své mrtvé a ve které pohřbívají rovněž posvátné krávy… tak si řekne, že na tom něco může být.

Ale ať už je příčina jakákoli, v Indii Covid pomalu končí. Víceméně sám od sebe. Tak, jako končily dosud všechny pandemie. Nejznámější a nám nejbližší z nich, španělská chřipka, trvala cca 2 roky. Řádila v letech 1918–1920. A pak zašla sama. Půjdeme-li hlouběji do minulosti, tak morové epidemie, jako že jich v Evropě bylo, také končívaly zhruba po dvou letech. Ta poslední, zasáhla české země v letech 1713–1715.  

Podíváme-li se na Covidovou mapu ČR, například na „Vývoj počtu nakažených nemocí covid-19 v obcích v absolutních číslech”, uvidíme zajímavý obrázek. Na východě, na Moravě (kromě tří velkých měst) pokles nebo stagnaci, na západě vzestup. Na jaře tomu bylo obráceně. Uzavírala se moravská města a oblasti. Teď zkrátka došlo na Chebsko, Sokolovsko a ministr Blatný nevylučuje další místa.

Z toho by se dalo usuzovat, že jsme se, spíše podvědomě, vydali Indickou cestou. Na Moravě už jsme to měli. Část je promořena, něco málo naočkováno… a většinově venkovská struktura osídlení, s dostupnou přírodou v okolí a životním stylem, postrádajícím tendence k migracím na hory a do center, brání větší rychlosti šíření. Západněji ležící metropole a velká centra ještě promoření nedosáhla. A tamější městský životní styl, spojený s lyžovačkou a nutkáním cestovat, situaci zhoršuje. Zatím.

Berme proto ty zprávy z Indie jako první světélko na konci tunelu. Zvěstující, že i Koronáč jednou chcípne. Že přejde v další sezónní chřipku a postupně vyvane. Že může být líp. Šílenství našich médií, nepříčetných z toho, co „nezodpovědný lid” vyvádí, přes jejich neustálé strašení, nám říká, že jsme si také, tak nějak většinově, spontánně, bez vzájemné domluvy zvolili indickou cestu.

Je osvědčená. Funguje. Alespoň dosud, kam až historie sahá, vždy fungovala. Jen jeden háček to má. Pro malý stát, jako jsme my, docela zásadní. V Indii jim nějaký ten milion (nebo dva nebo 15 mega) mrtvých navíc nijak moc nevadí…

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,65 out of 5)
Loading...