30.1.2021
Kategorie: Multikulturní soužití

Nový sport

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

CIRTKOVAZaznamenala jsem mírné pozdvižení nad tím, že podle rozhodnutí prezidenta Bidena budou moci na amerických školách závodit transgender lidé v té kategorii, do které se sami řadí. Takže ženy, které okolí omylem pokládá za muže, ačkoliv ony samy ví, že jsou to ženy, budou soutěžit s jinými ženami. Možná tím dojde k jejich určitému zvýhodnění, například v důsledku přirozeně vyšší hladiny některých hormonů, větší fyzické síly a podobně.


Kritika se ozvala dokonce z feministických kruhů. Skoro to vypadá, jako by snad feministky, které odjakživa bojovaly za práva své přehlížené „menšiny“, chtěly upírat totéž jiné přehlížené menšině.

Ale, ale!

Jako by kritici toho opatření zapomněli, k čemu je sport. Copak ve sportu jde jenom o nějaké medaile? O pachtění se za umístěním na stupních vítězů? Copak je jediným cílem někoho předběhnout a být nutně první? Samozřejmě, že ne. Sport je pěstování zdravého těla a dobré kondice, sportování má přinášet radost, zábavu, sdílení zážitků s přáteli.

To všechno mohou sportovkyně zažívat úplně bez problémů i za situace, kdy budou jejich soupeřkami ženy, které se původně narodily jako muži.

Proč upírat transgender lidem právo na sebeurčení s tak přízemními důvody?

Není přece důležité zvítězit, ale zúčastnit se.

Zdá se někomu na té úvaze něco špatně?

Připouštím, že až bude toto pravidlo aplikováno obecně, což lze očekávat, světový sport v podobě, jak jej známe, to celkem spolehlivě zničí.

Ale bez sportovních soutěží se přece dá žít.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...