18.1.2021
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Očkování jako barometr důvěry

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilMnoho politologů si láme hlavu, jak objektivně změřit důvěru občana v instituce, ve vedení svého státu, nebo v nadnárodní organizace. Jak ji kvantifikovat? Ideální barometr přitom mají přímo pod nosem. Očkování proti Covidu. A míru ochoty občanů, nechat „si to píchnout”. Tak se na něj pojďme podívat.

Nejdříve na Západ. Do starých, unijních zemí, které jsou u nás vydávány za etalon vyspělosti a ráj demokracie. Začít můžeme třeba ve Švýcarsku. Místní noviny „20 Minuten” píší o odporu proti očkování mezi personálem domů pečovatelské služby. K dobrovolnému očkování se tam přihlásilo 80% klientů, ale jen 10% zaměstnanců. Jde vesměs o mladé ženy. Většina z nich svou nedůvěru ve vakcínu spojuje s obavami o plodnost.

Švýcarský medicinský portál Medicinside provedl průzkum mezi 700 zdravotníky. Třetina z toho byli lékaři, třetina a něco střední zdravotnický personál a zbytek pomocní zdravotníci. Jen třetina z nich, ze všech, však by byla ochotna se nechat proti Covidu naočkovat. Více než 55% to striktně odmítá a zbytek váhá.

Podobná situace je i v dalším majáku západní demokracie a rozvinuté společnosti, v Německu. Podle průzkumu, který pro televizi ARD vypracoval institut Infratest dimap, není ochotno se proti Covidu nechat naočkovat 54% lidí. Ano, v disciplínou proslulém Německu…. Jedna ze zdravotnických sester to řekla výzkumníkům z Německé interdisciplinární asociace pro intenzivní péči natvrdo: „Nebudu pokusným morčetem”. Ona i její kolegyně mají největší obavy o plodnost. Tak, jako ve Švýcarsku. Podle agentury Focus, jde nepodložené spekulace a fámy.

Ani ve Francii tomu není jinak. Národní zdravotnická agentura zveřejnila průzkum, podle kterého počet Francouzů, zcela odmítajících vakcinaci roste. Loni v červenci bylo ochotno podstoupit vakcinaci 64 % respondentů, v listopadu se počet zájemců snížil na 53 % a na konci prosince projevilo odhodlání dát se očkovat jen 40 % dotázaných.

Jiný francouzský průzkum, provedený společností Ipsos Global Advisor ukázal, že 72 % tamních „odpíračů” zdůvodňuje svůj postoj obavami z vedlejších účinků vakcín Pfizer a Moderna. A nejsou,  se svým skeptickým  pohledem na dobrodiní zmíněných vakcín, nijak sami. Stejné obavy sdílí také například 80% Jihokorejců a 76% Japonců.  Jejich postoj vcelku stručně a přitom pregnantně vyjádřil občan města Montpellier, jménem Boris Czajka. Když se ho novináři z deníku Midi Libre ptali na očkování, řekl jim: „Čím více mě budou k očkování přesvědčovat, tím méně to budu chtít. Nedůvěřuji jim. Ani vládě, ani lékařům”.

U nás je tomu podobně. Podle prosincového průzkumu agentury Median by se nechalo naočkovat 40% našich občanů, 47% bylo proti. Také u nás ochota k očkování klesá. Podle údajů Ministerstva zdravotnictví bylo loni v dubnu nakloněno očkování prakticky 50% obyvatelstva, ale do prosince toto číslo kleslo na 39%.

O čem to svědčí? Pomiňme pro teď skutečné, objektivní vlastnosti vakcíny. Ponechme stranou a neřešme, zda-li ji opravdu vyrábí ďábel pro vyhlazení lidstva, či přichází z kůrů nebeských k jeho záchraně. Podívejme se na ni z pohledu toho, jaké informace má běžný občan k dispozici. Na základě jakých faktů se může rozhodovat a utvářet si na věc názor.

Do samotné vakcíny samozřejmě nenahlédne. Informací o jejím (detailním) obsahu je velmi málo. Ověřit jejich správnost pak nejsou schopny ani veliké, specializované laboratoře výzkumných ústavů. Ani ty nejsou schopny posoudit, „co tam má být”, co je tam případně navíc a proč. K tomu vůbec netuší, co vlastně cizího či neznámého, by ve směsi složitých, nestabilních vysokomolekulárních látek mohli hledat. Málo kdo pak má takovou laboratoř, nebo alespoň výsledky z ní, k dispozici.

Takže z čeho se rodí lidový názor? Jde o vakcinu na nemoc, jejíž objevení, šíření (a metody boje s ní) budí přinejmenším rozpaky. Je „tlačena” silovou mediální masáží, jaká nemá v naší historii (od dob Protektorátu Čechy a Morava) obdoby. Vlajkovou lodí této kampaně je ČT, o které si velká část občanů už dlouho myslí, že koná v cizím zájmu. Její „noty” jsou přitom podivuhodně sladěny s obdobnými médii EU. Ke každodennímu strašení a nátlaku na „správné rozhodnutí” se veřejně hlásí také mnozí politici. Nejhlasitěji pak ti, kteří nepožívají mezi občany (po dlouhodobých zkušenostech) ani minimální důvěry. A jako třešnička nakonec – vakcínu vyrábí obří, nadnárodní společnosti kdesi v nedosažitelné dáli a její distribuci „managuje” EU, proslulá láskou k malým národům a péčí o blaho obyčejného člověka…

To je zcela smrtící koktejl. Jehož všechny složky na své pověsti pilně pracovaly poslední čtvrtstoletí. Od politiků, zapomínajících své sliby, ihned po zvolení, stejných ve všech hlavních stranách, aby ani volbou nebylo možno změnit základní směřování státu. Přes media, čím dál více nezávislá na mínění „konzumentů”, protivětšinová, procizácká a zabetonovaná tak, aby obyčejný občan nebyl schopen jejich kurz otočit. Až po nadnárodní korporace. Které se od obchodníků, vyrábějících pro zisk posunuly k vládcům a vychovatelům. Kolikrát už vám vnutili „nový produkt” do počítače, mobilu, auta? Nějakého uživatelsky nepřívětivého udavače, zpomalovače a opruzovače, kterého jste nechtěli a kterého byste si dobrovolně nikdy nepořídili? Kolikrát vás naštvali a urazili svou reklamou, která už ani neskrývá, že na vaše prachy kašlou, ale že vás chtějí zlomit a „vychovat”?

Ne, tato úvaha není o vakcíně. Není ani o Covidu. Je o důvěře. Jejímž skvělým indikátorem je právě ona ochota k očkování. Co ukazuje? Krach. Absolutní, dříve nepředstavitelný propad důvěry v systém. U nás, i ve zbytku Evropy. Jak že to říkal ten Czajka z Montpellier? „Čím více mě budou k očkování přesvědčovat, tím méně to budu chtít”.

Tak vypadá známka za posledních nejméně dvacet let „budování demokracie”. Na vysvědčení, které občané právě vystavili Evropské únii.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...