4.1.2021
Kategorie: Historie

Jak SSSR děsil USA neexistujícími raketami – dělá dnešní Rusko totéž? A existují zázračné rakety prezidenta Putina?

Sdílejte článek:

SM

Závody ve zbrojení mezi dvěma supervelmocemi v 60. letech přiměly obě strany využít všechny prostředky, které měly k dispozici, každou taktiku, jak soupeře vyděsit. Málokdo však v té době věděl, že Sověti jsou také odborníky na blufování.

Rudé náměstí, rok 1965. Gigantické rakety s jadernými hlavicemi pomalu míjely tribuny plné lidí včetně zahraničních velvyslanců. Samotná jejich velikost stačila na to, aby u Sovětů vyvolala bázeň a jak asi působily na zahraniční diváky…

Sovětští rozhlasoví komentátoři poté přečetli předem připravený projev: „Přehlídka značné vojenské síly je zakončena gigantickými obrannými raketami. Jejich údržba je zcela automatizovaná. Neexistují žádná omezení toho, co tyto rakety dokážou.“

Byl to nepochybně další triumf sovětské vojenské technologie. Alespoň tak to bylo prezentováno. Masivní zbraně s obrovskými hlavněmi, balistické střely, které mohly zasáhnout jakékoliv místo na zemi. Málokdo ale věděl, že obrovské zbraně jsou jen makety, a tedy jeden velký ,,fake”.

Po rozpadu Sovětského svazu bývalý šéf KGB Vladimir Semičastnyj vysvětlil, o co vlastně šlo. „Pravidelně, asi jednou, dvakrát nebo třikrát ročně, jsme oficiálně tvrdili, že jsme zvládli nějakou novou raketovou technologii. Po těchto oznámeních jsme je ukázali během přehlídek na Rudém náměstí. Pouze velmi malý okruh lidí si byl vědom, že řada těchto nových raket byla prostě jen makety, tak trochu Potěmkinova vesnice a že absolutně nemají schopnost létat. Modely, které tahaly náklaďáky, nebyly rakety, byly to makety, “přiznal Semičastnyj.

Nepřipomíná vám to pravidelné ohlášení nových raket Ruskem dnešních dnů? I nyní jsou sovětské, respektive ruské rakety ty největší a nejničivější na světě.

Semičastnyj vysvětlil, proč byla tato divadelní představení nezbytná. Západní rozvědky nemohly snadno posoudit potenciál sovětské armády, protože to bylo přísně střežené tajemství. Všechny nejmocnější hračky byly drženy v podzemních hangárech a žádný špionážní satelit se na ně nemohl blíže podívat. Nikdo nevěděl, co nebo kolik toho tam je. Jediným způsobem, nahlédnout pod sovětskou pokličku, byly vojenské přehlídky 1. května a den Dělnické solidarity 7. listopadu nebo oslavy Velké říjnové revoluce, kdy na hlavním náměstí SSSR bylo vidělo to nejlepší, co sovětský vojensko-průmyslový komplex mohl nabídnout. Nepřítel tak získával informace, které nemohl nijak ověřit a musel s nimi pracovat, jako by byly pravé.

Sověti naplánovali vše do nejmenších detailů a dezinformační akce řídil sám Chruščov, který v roce 1962 oznámil existenci globálních raket GR-1, které by z orbitu byly schopné zasáhnout jakýkoliv cíl na Zemi. Podle Chruščova existence těchto raket dělá ze všech ostatních zastaralé a tyto globální rakety není možné odhalit, a tedy ani podniknout preventivní kroky na jejich likvidaci. Chruščov blufoval, ale Západ to netušil a když se raketa objevila na Rudém náměstí v roce 1965, měli Američané jasno. Sověti to dokázali!

A opět střih do současnosti. 17.12.2020 pronáší ruský prezident Putin tato slova: „Americká protiraketová obrana není pro nové ruské zbraně žádný problém“. Alespoň tolik hlásná trouba ruské propagandy Sputnik News.

Ale zpět k GR-1. Nebyl to případ jen této rakety. Podobně Sověti ukazovali například i nukleární dělo 2B1-Oka, nebo bombardér Mjaščevič M-4 schopný vzlétnout z Čukotky a zasáhnout území USA.

V případě GR-1 byli Sověti úspěšní a USA pod tlakem „neexistující“ zbraně podepsali Smlouvu o nešíření jaderných zbraní.

Hraje stejnou hru i současný ruský prezident? Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíš a bývalý důstojník KGB vládnoucí zemi, živící se vývozem surovin jako země třetího světa by mohl hrát stejnou hru jako jeho dávný předchůdce Chruščov.

 

  • Zdroj: Russia Beyond, Sputnik News
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 2,10 out of 5)
Loading...