31.12.2020
Kategorie: Společnost

Čas kontra vakcína

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

CIRTKOVAChtěla jsem napsat o tom, proč do vakcíny nevkládám takové naděje jako někteří jiní. Ale chybí mi k tomu jeden důležitý údaj.

Totiž… vakcíny budou do ČR přicházet postupně. K očkování aktuálně schválenou a používanou vakcínou od společností Pfizer a BioNTech jsou nutné dvě dávky, aplikované s odstupem minimálně 21 dnů; jestli tomu správně rozumím, až poté je možné považovat ochranu poskytnutou vakcínou za úplnou.
Pokud tedy přijde jeden milion dávek, znamená to očkování pro půl milionu občanů.
.
Vakcinace bude probíhat postupně, v průběhu následujících měsíců, v závislosti na tom, jak budou vakcíny dodávány do České republiky a distribuovány; nemusí se jednat jen o tu první látku schválenou pro použití v EU, mohou k ní přibýt i další.
.
V naší zemi žije 10,5 milionu lidí. Z vakcinace jsou ale přímo výrobcem (aktuálně schválené) vakcíny vyloučeny děti do 16 let a těhotné ženy; když k tomu připočteme lidi, u nichž je očkování kontraindikováno, bude skupina občanů vyloučených z vakcinace čítat pravděpodobně 1,5 – 2 miliony lidí. Řekněme, že zbude cca 8-8,5 milionů potenciálních příjemců vakcíny.
.
A jak to bude vypadat, když se začne plošně očkovat? I kdyby se podařilo aplikovat vakcínu v obou dávkách třeba pěti stům tisícům lidí za jeden měsíc, trvala by plošná vakcinace šestnáct měsíců.
.
Jenže – jak dlouho trvá vakcínou poskytnutá ochrana?
.
Ověřené údaje zatím nejsou k dispozici.
.
Doufejme, že se počítá alespoň ve vyšších jednotkách let – ale co když tomu tak není? Než by se populace proočkovala, ochrana navozená vakcínou pro ty, kteří ji dostali jako první, by skončila. Jinými slovy, ještě než by se skončilo, mohlo by se začít znovu.
.
Když k tomu připočteme zmíněnou skupinu občanů vyloučených z očkování přímo výrobcem, lze si za daných okolností vůbec představit smysluplné fungování služeb “jen pro očkované”?
.
Nebude počet lidí, kteří by služby určené jen pro očkované mohli využívat, nedostatečný pro jejich efektivní provozování?
.
Například: vyplatí se ten bazén vůbec napouštět, když z hypotetických sta tisíc obyvatel města by jej mohl využívat jen zlomek?
.
Jsou to vážné otázky.
.
K jejich zodpovězení nám zatím chybí dostatečné údaje.
.
A navíc, komu by se chtělo nad tím přemýšlet?
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...