30.11.2020
Kategorie: Společnost

Vítězství nad vládou

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Od čtvrtka se bude rozvolňovat. Otevře v podstatě všechno, kromě divadel. Většina dětí se vrátí do škol už ode dneška. Všude budou platit přísná hygienická opatření, v obchodech stále bude platit oněch 15m2 plochy na jednoho zákazníka, roušky jsou dále povinné ve všech vnitřních prostorách. Otevřou se běžné služby, hytlermarkety mají nazdobeno, do vánoc jsou tři týdny a kousek… bude se nakupovat. 

Při pohledu na Masterovy grafy vidím, že se Blatného melody boys rozhodují podle stejných dat. Razantní pokles sice zpomalil, ba dokonce to v některých chvílích vypadá jako maličký, nepodstatný, ale přesto rozjezd… Reprodukční číslo má Master potvrzené čtyřmi výpočty ze čtyř různých zdrojů dat a všechny čtyři výpočty se víceméně shodují. 

Ano, je možné rozvolňovat. Technicky vzato není důvod držet všechno a všechny na řetěze. Klesly počty případů, testování se vrátilo do přijatelných a sledovatelných hodnot a přestalo být týden pozadu za realitou. Postup rozvolňování je spíš opatrný než překotný, všechno by mohlo být v pořádku. 

Vidlácky mi zůstala jen jedna pachuť. Když čtu včerejší a dnešní novinové články a sleduju, co píší blogeři a co hýbe fejsbůkem, nemohu se zbavit poněku pochmurného dojmu, že toto rozvolnění bere značná část veřejnosti a téměř všichni novináři jako vítězství nad vládou. Konečně měl tlak nespokojené veřejnosti smysl, konečně Babiš i Blatný povolili, konečně zabral křik, konečně jim došlo, že “celou tu habaďůru s covidem” už neudrží. 

Zároveň nejsme připraveni o nic lépe než v březnu… 

Následující fotku udělal můj bratr v karlovarském Globusu…

globus

Nejde mi o tu frontu, stejně tak mi nejde o posuzování rozestupů mezi lidmi. Ani jsem na fotce nenašel nikoho bez roušky. (Master záměrně trochu rozmazal obličeje). Ale podívejte se na ochranu pokladních. 

Jak vidno, pokladní mají před sebou masivní kus plexiskla, které je má chránit před prskáním zákazníků. Je skuktečně pořádné, vysoké, zasahuje i nad pokladní pás. Má označené okraje, aby se paní pokladní nepraštila do okraje. Ale nikomu už nevadí, že za zády paní pokladní je druhá fronta u druhé pokladny a všichni bezpečáci předpokládají, že covid zezadu neútočí. 

Takhle to vypadá ve všech marketech. Všude nainstalovali nějaké to plexisklo, ale nikdo to nedělal za účelem opravdu ochránit pokladní. Udělalo se to, protože to vláda nařídila a udělalo se to tak, aby to prošlo v případě kontroly. Ale když na pokladní lidi plivou zezadu, to už nikoho netrápí. Samozřejmě to netrápí ani manažery, ani majitele… a netrápí to ani žádného novináře, který je ochoten vládu pomlouvat za to, že nevěděla dva měsíce dopředu, kdy covid skončí. 

Samozřejmě, kdyby se tato fotka objevila v hlavních zprávách třeba na naší vaší České televizi a nějaký moderátor by šel vyzpovídat manažera prodejny a zeptal se ho, proč ohrožuje svoje zaměstnance, zda jsou mu ukradení a zda je tak bezohledný kvůli zisku, a zda je připraven v případě nakažení a úmrtí se postarat o celou rodinu a zda je ochoten převzít odpovědnost za případné mrtvé postižené pokladní, během dvou dnů by pokladní měly kompletní kukaně v celé republice v každém obchodě. 

Jak mám věřit jakémukoliv médiu, že dělá opravdu veřejnou službu, když jediné co umějí je exhibovat na vládních tiskovkách, zpochybňují cokoliv co vláda řekne, protože Babiš, ale za celou dobu epidémie si nikdo ani na minutu nevšiml, že na obyčejnou pokladní všichni z vysoka kašlou?  Zdá se, že boj v zájmu veřejnosti musí probíhat zesměšňováním opatření, ale jen tam na vládě. Kdekoliv jinde se toleruje jakákoliv epidemiologická blbost. Novináři nejsou hlídací psi demokracie… ba nejsou už ani demokratické hyeny. Jsou to obyčejní mrchožrouti, kteří nikdy ani na minutu nedělali svou službu pro veřejnost, ale jen pro svoje chlebodárce.  

Rovnou říkám, že taková média nepotřebujeme. Jsou této zemi k ničemu, protože nepracují pro ohrožené pokladní, ale pro jejich sponozory. Ať táhnou. (Jsem ochoten se omluvit každému novináři, který se tímto nebo obdobným tématem v naznačeném smyslu zabýval. Ale nevím o nikom.)

Chtěl jsem jen uvést jeden z mnoha příkladů, proč nemám příliš víru, že současné rozvolnění dobře dopadne. Lidi vlezou do hospody a nikdo nebude mít roušku. Žádný hospodský si na to nedohlédne, naopak ještě bude svoje štamgasty podporovat, protože je to sexy a laciný boj proti vrchnosti. Nikoho ani nenapadne, že dodržování opatření bude mít značný vliv na to, zda se epidemie zase nerozjede. 

Stejné to bude v hytlermarketech a všude jinde. Bude to stejné jako zjara… už teď všichni pisálci podporují myšlenku, že žádná epidemie už vlastně není, že je vše za námi  a Blatný se může umluvit na tiskovkách a představovat jakákoliv data, ale novináři si stejně melou své. Vláda to s rozvolněním může myslet dobře, ale dopadne to jako obvykle. 

Vidím ale dvě světla na konci tunelu. Jednak věřím Masterovi, že je náš stát už docela slušně promořen a šlo to hodně rychle, takže nějakou kolektivní imunitu už tu máme  a ta bude rozjezd epidemie brzdit. Epidemie tak může mít ještě hodně dlouhý dojezd, ale nemocnice budou moci dělat i jiné věci než podávat kyslík těžkým covidním případům. Bude to stát ještě hodně mrtvých, kterých nakonec bude zhruba o třetinu víc než kolik jsou oficiální čísla úmrtí na covid. 

Druhá věc, která mě naplňuje optimismem, je skutečná kapacita nemocnic. Ukázala se trojnásobná, než v co jsem doufal. Nemocnice byly schopny přijmout až patnáct tisíc covidních případů, což je pro mě úplné sci fi číslo. Člověk přemýšlí, jestli naše komunistické zdravotnictví bylo tak robustní, že i po třiceti letech rozkrádání tu stále tolik zbylo, nebo jestli proti krádežím nepůsobily i jiné síly, které sice byly stále v defenzívě, ale dokázaly ledacos vybudovat.  Nikdo u nás nevyzýval důchodce, aby podepsali reverz na zkratku do hrobu, kdyby se jim přitížilo, jako to mají ve Švýcarsku.  Nikde u nás nejezdily sanitky s covidním pacientem, kterého nebylo kam umístit, jako to mají v Polsku. Nemuseli jsme využít žádné improvizované prostory, narozdíl od USA. A zvládli bychom ještě jednou tolik pacientů než jsme měli na vrcholu vlny. Troufám si tvrdit, že naši doktoři, sestřičky i lapiduši zachránili každého, kterého zachránit šlo. Nikdo neumřel, že by nedostal ventilátor a nikdo neumřel, že by jeho ventilátor obsluhoval nemocniční instalatér. 

Na závěr chci říci, že pokud veřejnost přistoupí k současnému rozvolnění jako k vítězství nad vládou, je možné, že budou těsně před vánoci nepříjemně překvapeni.  Skutečně není  rozumné vyrábět nezaměstnané zavíráním celých odvětví a je zapotřebí ekonomiku trochu rozhýbat. Ale pokud se k tomu přistoupí, že se už nic nemůže stát, nejspíš to blbě dopadne.  Blatný, Babiš i superministr Havlíček varují před přílišnou bohorovností a bezstarostností a vyzývají k obezřetnosti. Znovu se dostáváme k dobrovolnému dodržování opatření. Ale upřímně.. v dobrou vůli veřejnosti příliš nevěřím.  

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 2,65 out of 5)
Loading...