27.11.2020
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Co vám o polsko-maďarském vetu ČT neřekne

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilUž asi všichni víte, že premiéři Polska a Maďarska na své včerejší schůzce v Budapešti potvrdili, že i nadále trvají na vetu unijního rozpočtu, kvůli jeho spojování s tak zvanou vládou práva. Společně pak vydali i krátké, šestibodové prohlášení, ve kterém svůj postoj objasňují.

Většina našich hlavních médií se však, kdoví proč, usilovně dívá stranou. Jen vyjímečně a „na půl huby” se některá o věci zmíní, a to ve stylu, že ti zatrachtilí Poláci s Maďary stále ještě blokují tolik potřebný Unijní rozpočet a sami se tím „…odsouvají do hlubší a hlubší izolace.” Nebude proto asi od věci, seznámit se blíže s děním, které předcházelo oné schůzce a s důvody, proč obě země na svém vetu trvají.

Vezměme to chronologicky. Podle údajů serveru Abouthungary byl na zvláštním zasedání Evropské rady, dne 21. července, přijat závěr, který jasně brání vázání peněz EU na podmínky právního státu. Sama německá kancléřka Angela Merkelová tam navíc potvrdila, že „zabudování” mechanismu právního státu do podmínek čerpání rozpočtu by vyžadovalo souhlas všech členských států a změnu smluv o EU.

O zhruba měsíc později, 24. září, přišla za představiteli zemí V 4 předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyen. V ruce třímajíc návrh aktualizované migrační strategie EU. Nepochodila. Vedoucí představitelé Visegrádské čtyřky její nový balíček odmítli a řekli (údajně) zhruba toto: „I když to jinak zabalíte, kvóta zůstane i nadále kvótou.” Maďarský premiér Viktor Orbán pak k tomu vydal následující, prorocké prohlášení: „v Bruselu dnes vnímají pouze země, které přistěhovalce přijímají, jako ty, které se řídí právním státem…”

Krátce nato, 5. listopadu, pocítili vyjednavači Evropského parlamentu náhlé nutkání, dojít za Evropskou radou, aby se pokusila do schvalování rozpočtu EU protlačit podmínku, umožňující pozastavení plateb rozpočtu členskému státu, který by „porušoval vládu práva”. Podařilo se. A Maďarsko s Polskem, na které nové opatření hlavně cílilo, byly proto vzápětí donuceny využít svého práva veta a zablokovat přijetí rozpočtu EU a tzv. fondu pro zotavení na období 2021–2027. Právě kvůli té na poslední chvíli vložené a zjevně účelové podmínce „právního státu”.

Proevropská, liberální média, spustila očekávatelný, ohlušující řev. A v tom hluku málem zaniklo jedno zajímavé, a mnohé naznačující prohlášení. Učinil je, 18. listopadu, sotva dva dny po onom velkolepém, bruselském krachu, miliardář a „filantrop” George Soros. Evropská unie si, podle něj, nemůže dovolit dělat kompromisy okolo ustanovení právního státu. Naopak. Proti východním zlosynům, zosobněným Orbánem a Kaczyńskim je třeba přitvrdit. A hned přiložil několik návrhů, jak jim „zasolit”. Tak například „…fondy EU by měly být směrovány na místní orgány, kde v Maďarsku na rozdíl od národní úrovně ještě stále existuje demokracie.”

Měl tím zjevně na mysli takové „orgány”, jako třeba Spolek tří hlavních měst – Prahy, Waršavy a Budapesti, který loni slavnostně ustavili liberální primátoři zmíněných metropolí Hřib, Karácsony a Trzaskowski. Učinili tak, aby mohli ještě lépe házet klacky pod nohy svým vládám a ještě účinněji sabotovat z komunálu jejich politiku. Tak přesně těm by měla, podle G. Sorose, Únie nasypat, a to přes hlavy vlád jejich zemí a zcela mimo státní kontrolu. Aby se jim to dílo zkázy a rozvratu lépe dařilo… Protože, jak končí provolání „filantropa”, jak bude EU reagovat na výzvu, kterou představují Orbán s Kaczyńskim určí, zda přežije jako otevřená společnost, která odpovídá hodnotám, na nichž byla založena.”

Jeho slova tvrdě odmítl Gergely Gulyás, vedoucí kanceláře předsedy vlády, který 20. listopadu uvedl, že Maďarsko „nebude přijímat žádné lekce”, zejména pak ne od americko-maďarského finančníka George Sorose. Znovu zopakoval tezi, že pouze země, které přijímají migranty, jsou Bruselem považovány za země s vládou práva. K situaci v Maďarsku pak dodal, je právním státem a že považuje za důležité svobody projevu, přesvědčení, shromažďování a tisku, jakož i nezávislost soudnictví. Splnění těchto požadavků je, podle něj, v Maďarsku zaručeno přinejmenším stejně jako v západní Evropě

Dlouhým, otevřeným dopisem pak (25.11.) na Sorosovo a bruselské mentorování Maďarska reagoval jeho premiér, Viktor Orbán. Podívejte se, je to úžasné čtení. Rozvážná, přímá slova maďarského vlastence, křesťana a opravdového Evropana, který skvěle zná jak historii, tak i horkou současnost Evropy, který vidí pod povrch věcí a dokáže je vnímat v kontextu. A který, jaká to vyjímka v současném světě, o nich dokáže hovořit jazykem prostým, každému srozumitelným a hlavně, zcela bez příkras.

„Každý pokus o sjednocení Evropy pod záštitou nějaké říše selhal. Historická zkušenost nám proto říká, že Evropa bude znovu skvělá, pokud se její národy opět stanou velkými a odolají všem formám imperiálních ambicí,” píše Viktor Orbán a o kousek dále pokračuje: „Velké síly se opět snaží zlikvidovat národy Evropy a sjednotit kontinent pod záštitou globální říše. Sorosova síť, která se proplétá evropskou byrokracií a její politickou elitou, již léta pracuje na tom, aby se Evropa stala kontinentem přistěhovalců. Sorosova síť, která podporuje globální otevřenou společnost a snaží se zrušit národní rámce, je dnes největší hrozbou, které čelí státy Evropské unie.”

Podrobně pak popisuje, jak funguje Sorosova „liberální internacionála”, ona celoevropská síť „správně motivovaných” europoslanců, úředníků aparátu Únie i politiků. Funkcionářů, kteří se pod záminkou tzv. „otevřené společnosti” snaží vnutit celé Únii jednotný způsob myšlení, jednotnou kulturu, jednotný sociální model a v tichosti zrušit právo jednotlivých národů rozhodovat o svém osudu. Končí slovy: „Bitva proti nové bruselské říši ještě nebyla rozhodnuta. Chceme-li zachovat naši svobodu, nesmí Evropa podlehnout Sorosově síti.

Že by konspirační teorie? Tak se podívejte, co k tomu zrovna včera řekl insider. Člověk ze Západu. Francouzský politický filozof, novinář a komentátor Éric Zemmour: „To, čeho touto představou právního státu opravdu chceme dosáhnout je, přinutit Maďary a Poláky, aby se podřídili multikulturnímu, feministickému a proLGBT konceptu západních zemí. Chceme jim vnutit imigraci, potraty a LGBT propagandu.”

A o tom to všechno je. Proto se také z „našich”, Evropské únii poplatných médií, nic podstatného o osamělém, hrdinském boji Poláků a Maďarů za svou i naši budoucnost, nedozvíte… Tak jim alespoň držme palce.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (60 votes, average: 4,82 out of 5)
Loading...