17.11.2020
Kategorie: Ekonomika

Tak už je to tady – zpoplatnění elektromobilů

Sdílejte článek:

TOMÁŠ FLAŠKA

FLASKALakovali jste si budoucnost narůžovo? V garáži elektromobil, který budete dobíjet ze solárních panelů na střeše a budete tak jezdit úplně zadarmo? Tak na to zapomeňte.

Bylo jen otázkou času kdy to přijde. Každý stát v Evropské unii, která tak vehementně prosazuje elektromobilitu, má nemalé příjmy ze spotřebních daní z pohonných hmot. V ČR v roce 2019 to bylo například 84 miliard, tedy zhruba 5% státního rozpočtu. Je jasné, že s úbytkem aut jezdících na benzin a naftu a přibýváním aut jezdících na elektřinu, prodej tekutých pohonných hmot a tím i příjem státního rozpočtu bude klesat. A toho se stát samozřejmě nezbaví a začne přemýšlet jak z toho ven.

Paradoxně první, kdo o tom začal vážně uvažovat, byl nečlenský stát EU – Velká Británie. Řešení má být zdánlivě prosté – zdaní se ujetý kilometr (je to zatím ve fázi úvah). Vyrojily se již bizarnosti typu, že každý by měl mít nárok na zhruba 5000 km ročně zdarma a pak by měl platit. Obyvatelé v odlehlých oblastech by samozřejmě měli neplacený paušál vyšší … už když jen čtu ty úvahy, tak se mi ježí vlasy na hlavě. Omezení, výjimky, předpisy, regulace, úředníci, kontroly, obcházení, buzerace. A to prosím Velká Británie odcházela z EU asi i proto, že nesouhlasila s její levicovou politikou. Tady ale předvádí něco ještě levicově divočejšího.

Nicméně nejásejme. Je jasné, že něco podobného přijde u nás taky. A i kdyby to nenařídila EU (což asi nařídí), tak s tím v zájmu státních financí přijdou určitě naši politici. Nedělejme si iluze. A nesnažte se šetřit tak, že třeba nebudete auto vůbec používat. Projde vám to jen tak dlouho, dokud nebude mít podobný nápad příliš mnoho lidí. Pak určitě přijde nějaká jiná daň. Třeba za vydechování CO2 při jízdě na kole.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 4,87 out of 5)
Loading...