17.11.2020
Kategorie: Společnost

Mají republikáni důvod k pochybám o volebním výsledku? Posuďte sami

Sdílejte článek:

Převzato z webu syrzdarma.cz

V sobotu se ve Washingtonu uskutečnila demonstrace proti výsledkům voleb. Účastnily se jí statisíce lidí a mnohé z transparentů nesly hesla jako „ukradené volby”. Důvodů, které pro své pochyby republikánští voliči uvádějí, je více.

Kongresman Jim Jordan uvedl v rozhovoru do televize: „Zamyslete se nad tím, stejní lidé, kteří nám říkají, že můžeme věřit výsledku voleb, nám říkali, že můžeme věřit i slyšením ohledně impeachmentu. Myslím, že lidé v Pensylvánii a lidé v celé zemi, 72 milionů lidí, kteří volili prezidenta, teď cítí, že něco není v pořádku. Náš prezident získal tentokrát o 9 milionů více hlasů než v minulých volbách, a přesto neměl víc než soupeř, i když jsme získali nějaká křesla.

Něco není v pořádku, a proto musíme udělat to, co řekl i Joe Biden, musíme počkat, než se vše nezávisle ověří.” Tolik Jim Jordan.

Důvod, proč Jim Jordan zmínil impeachment, je, že republikáni celý proces považovali pouze za nesmyslný útok na prezidenta. Tvrdili také, že útok byl masivně podporován téměř všemi médii za použití vybraných informací.

Kauza impeachment

Impeachment je formální proces obvinění prezidenta s cílem zbavit jej úřadu. Navrhuje ho Kongres, o vině a eventuálním zbavení úřadu rozhoduje Senát. Důvody pro impeachment jsou v ústavě pouze obecně definovány jako „závažné zločiny a přečiny“, v originále „high crimes and misdemeanors“.

Impeachment byl zahájen v září loňského roku poté, co anonymní zdroj z administrativy oznámil, že během rozhovoru Donalda Trumpa s nově zvoleným ukrajinským prezidentem došlo k jednání, které by mohlo zavdávat podnět k zahájení impeachmentu. Prezident měl ukrajinskému prezidentu navrhnout „obchod ve stylu něco za něco“.

Trumpova administrativa zareagovala obratem a odtajnila celý záznam rozhovoru. Dále uvedla, že jak je zvykem, hovoru se účastnilo více lidí, kteří na něm neshledali nic závažného. Též tvrdila, že nešlo o obchod ve stylu něco za něco, ale pouze o žádost, která nebyla ničím podmíněna.

Impeachment byl zahájen více méně na základě následující části konverzace (celý přepis rozhovoru najdete na konci článku)1:

Překlad

Prezident Trump: „Chtěl bych, abyste nám prokázali laskavost, naše země si prošla mnohým a vy o tom hodně víte. …..Chtěl bych, aby Vám nebo Vašim lidem zavolal generální prokurátor a abyste se tomu dostal až na dřeň. Jak jste mohl vidět včera, celá věc vyvrcholila ubohým vystoupením muže jménem Robert Mueller. Bylo to nekompetentní vystoupení, ale lidé říkají, že hodně z toho začalo Ukrajinou. Cokoli budete moci udělat, je důležité, abyste to udělal, je-li to možné.

Dobře, já jsem totiž slyšel, že jste měli žalobce, který byl velmi dobrý a byl odstřihnut, to je opravdu nefér…. Pan Giuliani, chtěl bych, aby Vám zavolal…. Další věc. Hodně se mluví o Bidenovu synovi, že Biden zastavil trestní stíhání a hodně lidí chce vědět, jak to bylo….Biden se chlubil, že zastavil stíhání, takže jestli se na to můžete podívat.”

Pozadí, osoby a obsazení

Robert Mueller byl vedoucí komise, která vyšetřovala možné napojení Donalda Trumpa na Rusko. Skončila bez formálního obvinění prezidenta.

Syn Joe Bidena, Hunter Biden, byl členem představenstva ukrajinské plynárenské společnosti Burisma s platem 50 tisíc dolarů měsíčně. A to ve stejné době, kdy byl jeho otec ve funkci víceprezidenta USA. Firma Burisma byla vyšetřována pro podezření z korupce. Prokurátor, který vyšetřoval, byl propuštěn po tlaku od Joe Bidena.

Joe Biden před kamerami doslova řekl: „Jel jsem asi tak dvanáctkrát, třináctkrát do Kyjeva a měl jsem oznámit, že se pro ně chystá další bankovní záruka ve výši miliardy dolarů. A měl jsem závazek od Porošenka a od Jaceňuka, že zakročí proti státnímu žalobci a oni to neudělali. Tak jsem jim před tiskovkou řekl: Ne, my Vám tu miliardu dolarů nedáme. Oni řekli: Na to nemáte právo, nejste prezident. A já jsem řekl: Zavolejte mu. Žádnou miliardu nedostanete.” (Celý rozhovor na konci článku.)2

Republikáni namítali, že demokraté a zejména média uplatňují v celé záležitosti dvojí metr, když zcela ignorují chování Joe Bidena. Za další se domnívali, že výše uvedený rozhovor nemůže spadat do kategorie závažné zločiny a přečiny.

Kauza impeachment je jedním z důvodů, proč republikáni nechtějí podlehnout soustředěnému tlaku médií ani v kauze voleb.

Jaké důvody tedy uvádějí republikáni pro svůj postoj.

Zastavené nebo pomalé sčítání hlasů v rozhodujících státech

V naprosté většině států proběhlo sčítání hlasů bez přerušení. V některých státech, ale pouze těch, ve kterých se očekával těsný výsledek, nebylo sčítání dokončeno o volební noci. V některých státech bylo dokonce přerušeno a sčítací komisaři byli posláni domů.

Ve 4 z nich (Pensylvánie, Michigan, Wisconsin, Georgia) byl Donald Trump v úterý večer ve vedení (záběry těsně před ukončením živého vysílání z voleb):

Poté, co bylo obnoveno sčítání hlasů, zejména těch, které byly zaslány poštou, Donald Trump všechny státy prohrál těsným rozdílem.

Značný počet porušení pravidel voleb

Štáb Donalda Trumpa získal řadu svědectví ve formě čestného prohlášení podepsaného před notářem, které popisují porušení pravidel voleb. V mnoha případech nebylo volebním pozorovatelům umožněno dohlížet na kontrolu hlasů.

Volební výsledek Donalda Trumpa

Donald Trump získal o 9 mil. hlasů více než v minulých volbách (plus 15 %). Joe Biden získal o 13 % hlasů víc, než Barack Obama v dobách své největší slávy v roce 2008.

Republikáni na rozdíl od volebních předpovědí, které věštily značnou ztrátu křesel v Kongresu, svoji pozici posílili. Tedy, podle republikánů, muselo mnoho lidí volit republikány na úrovni států, ale Joe Bidena za prezidenta. Zde je nutné upozornit, že v historii již takové případy nastaly a že celkový počet hlasů je pouze pomocným ukazatelem. O vítězi voleb rozhoduje počet volitelů ve vyhraných státech, ne celkový počet hlasů.

Softwarové problémy

Pensylvánie, Michigan, Georgia, Wisconsin a další státy, celkem 28, používají pro sčítání hlasů systém Dominion, který má zahraniční vlastníky. Během voleb se objevilo několik nesrovnalostí. V Michiganu byly náhodně objeveny hlasy, které byly připsány Joe Bidenovi, ale patřily Donaldu Trumpovi. Celkový efekt byl 6 tisíc hlasů.3 Úředník uvedl, že se software zasekl a způsobil, že se hlasy špatně načetly.

V místních volbách v Connecticutu se republikánský kandidát již smiřoval s prohrou, když mu volební komise oznámila, že našla chybu (aniž by specifikovala její podstatu), která z něj udělala vítěze.4

Ohledně sotfwaru Dominion se objevila řada spekulací, nicméně jediný ověřitelný fakt je, že po prvním veřejném vystoupení na toto téma se strhla na Wikipedii mazací přestřelka u klíčového slova Dominion. Za celý rok 2019 bylo provedeno 8 úprav textu, od 7. listopadu, kdy byl software Dominion poprvé zmíněn, více než 60.5

Žaloby podané demokraty

Před volbami podali demokraté řadu žalob, kterými se snažili ztížit kontrolu platnosti hlasu zaslaného poštou. Například tím, že se zruší povinnost kontrolovat podpis na hlasovacím lístku oproti záznamu v seznamu voličů. Na toto téma více zítra.

Aktuální stav voleb

O vítězi voleb nerozhodují média, ale guvernér a státní tajemník daného státu. Procesy se liší stát od státu. Nicméně musí být podepsán dokument, kterým daný stát jmenuje své volitele. Například:

K dnešnímu dni žádný ze států Unie takový dokument nepodepsal. Více v tomto týdnu.

Poznámka na závěr

Výše uvedené je pouze stručný popis velmi složité kauzy a nemůže postihnout všechny její detaily.

 
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...