14.11.2020
Kategorie: Ekonomika

První krok proti exekutorské komoře

Sdílejte článek:

MILENA DOUŠKOVÁ

Z původních pár korun jsou desetitisíce a ty budou bezohledně vymáhány. Dovedou člověka k bankrotu, k sebevraždě a možná i k vraždě.

Konečně jsem se dočkala něčeho, co mi dává smysl a co pomůže lidem, kteří spadli do dluhové pasti. SPD prosadilo zavedení chráněného účtu. Co to znamená pro lidi? Exekutor už nebude moci zabavit lidem i peníze potřebné k životu. Dávají nám tím naději na splnění dalšího slibu a to zestátnění exekutorské komory.

Můžete namítat, že spousta dlužníků si za to může sama a budete mít pravdu. To ale neznamená, že napřed zaplatí šílené poplatky exekutorovi, pak se možná dostanou ke splácení dluhů a než se k tomu dostanou, většinou jim hrozí další exekuce. I tohle musí mít nějaké řád a divoké nástroje exekutorů.

Ještě horší je, že někdo zapomene zaplatit mini pokutu a věřitel mlčí a mlčí. Po letech si na dluh jakoby vzpomene a pak pomoz dlužníkovi Bůh. Z původních pár korun jsou desetitisíce a ty budou bezohledně vymáhány. Dovedou člověka k bankrotu, k sebevraždě a možná i k vraždě. Pokud někoho nechávají chladným dluhy dětí z popelnic a skutečnost že k jejich osmnáctým narozeninám dostanou pořádnou pálku k zaplacení. To jsou mafiánské praktiky a kdo jiný než stát může tyhle postižené dlužníky ochránit. Takové dluhy by se vůbec neměly uznávat. Mělo by to být ošetřeno přímo zákonem.

Jsem moc ráda, že s tím někdo konečně trochu pohnul a je mi líto, že jsme čekali třicet let na tento čin. Tolik stran mělo možnost s tím něco udělat, ale bylo jim to jedno. Osudy postižených se jich netýkali. Politik bez lidskosti tam nemá co dělat. Nejde jen myslet v číslech a grafech, ale myslet na to, kdo je za těmi čísly a grafy.

Okamurův úspěch

My samozřejmě aktivně podporujeme i čtyřnásobek životního minima, aby zůstal na tomhle chráněném účtu i po 31. 12. letošního roku, aby dlužníci a jejich rodiny, děti apod. měli dostatek prostředků k tomu, aby vůbec mohli přežít. Nicméně stále je to jenom malý krůček a je to řešení už nějakých následků. Já bych tady chtěl právě připomenout, že tady máme i návrhy naše, z pera SPD, kdy chceme zastropovat úroky u půjček, aby nedocházelo k těm lichvářským úrokům, aby do těch dluhových pastí potom ti dlužníci nepadali, aby se tady splácely prvně jistina a pak teprve úroky, aby zase docházelo ke snížení nákladů půjček u dlužníků, i teritorialitu podporujeme a jsme spolupředkladateli i návrhu na teritorialitu exekutorů, která zase má snížit ty náklady, tak jak třeba na Slovensku, to znamená, aby nedocházelo k navyšování dluhů na osmi- desetinásobky apod. To jsou všechno návrhy, které tady máme, a doufáme, že se je podaří protlačit ještě v této Sněmovně tak, aby se těm dlužníkům skutečně pomohlo, ale i se narovnaly vztahy směrem k věřitelům.  

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...