7.11.2020
Kategorie: Společnost

Na Vánoce v každé rodině mrtvola

Sdílejte článek:

MILENA DOUŠKOVÁ

Pokud může někdo napsat, že se máme zavřít doma a že deprese a duševní poruchy jsou lepší než mrazáky s mrtvolami na ulicích, tak není o čem mluví.

Tak jsem si po dlouhé době pustila Máte slovo s Jílkovou. Chtěla jsem na vlastní uši slyšet Flegra a tím utvrdit svůj názor na něj, že většího vola už nenajdu a měla jsem pravdu. Je to otřesný člověk, který by měl mít přes tu nevymáchanou hubu izolačku. Vezmeme to ale postupně.

Napřed nám epidemiologové sdělili, že oni varovali politici jak může situace s Covidem vygradovat. Ovšem nebyli nikým vyslechnuti, protože vše se dělo vdově voleb. Přece nemohli vystrašit obyvatelstvo a ti by je potom nevolili a tak se situace tutlala. Politici prý museli vědět do jakého průseru se řítíme, ale upřednostnili svoje politické ambice nad zdravím národa.

Hostem byl Radek Ptáček, klinický psycholog – Podle jeho sdělení v naší zemi  narůstají duševní poruchy, psychické problémy, sociální problémy o 20% až 30%. Upadáme do depresí a úzkostí a to má dopad na naše zdraví. Negativní pocity a myšlenky, uzavíráme se do sebe a tím ničíme svoji vlastní imunitu a může následovat jakákoliv nemoc co napadne takto oslabený organizmus. Přibývají i naprosto netypické příznaky duševních poruch a to ve velkém množství. Snad je vám známý fakt, že imunita je jak biologická, tak i psychologická.

Děti 6 až 9 let obsedantně kompulzivní poruchou. Začíná to nevinně. Neustálým nucením do drhnutím rukou. Všude desinfekce a všude zdvižený prst s rozkazem umyj se nebo budeš nemocný. To v dětech vyvolá strach a tak se myjí a myjí, pak desinfikují a desinfikují. Pak nastane nutkání to neustále opakovat a pak jsem schopny si kartáčem sedřít kůži do krve, jen aby smyly bacily.

Proto tyhle děsivé zprávy mající za úkol vyděsit vyděšené lidi ještě víc a ničí individuální i kolektivní imunitu. Nakonec budeme všichni bezbranní vůči bacilům a virům a můžeme chodit po zemi ve skafandrech.

Co je to klinická deprese. Říká se, že všechno má svůj konec. Ovšem pokud deprese nekončí a trvá bez vyhlídky na její konec pak už můžeme hovořit o psychickém onemocnění zvaném klinická deprese. Deprese je schopna nás připravit  práci, o vztahy, o všechno na čem člověku záleží a přesně tohle se dnes tady a teď děje. Rodiče upadají do depresí a to má vliv i na chování jejich dětí.  Klinická deprese netrvá dny, ale týdny až měsíce. Dokonce v některých případech přetrvává i roky. Projevy deprese – pocity smutku, plačtivost, ztráta zájmu o radostné aktivity, ztráta tělesné hmotnosti či její nárůst, nespavost nebo nadměrná spavost, únava nebo ztráta energie, podrážděnost nebo agitovanost, izolace od rodiny či přátel, problémy s koncentrací, pocity viny a bezcennosti, sebevražedné myšlenky

Takhle vám to řeknou psychiatři a já se vám to pokusím vysvětlit  z normálního hlediska 

Člověku v depresi je okolní svět naprosto mu naprosto ukradený a je uzamčený jen v tom svém dušením nic a to nic děsně bolí. Pokud se tahle nemoc spojí s panickými ataky, tak dobrovolně nevstane z postele, pokud vejde do obchodu mezi lidi. zastaví se mu dech a buď stačí utéct nebo prostě omdlí. Bude tak ponořen do své hluboké bolesti, že se klidně pomočí, protože prostě není schopen dojít na záchod. Pokud mu někdo vnutí jídlo tak se buď se pozvrací, nebo bude mít pocit, že žvýká piliny.

Panický atak vám zahraje infarkt, žlučníkovou koliku, ledvinový záchvat a doktoři vás honí po vyšetřeních a pak se dozvíte, že jste zdraví. Pokud budou mít doktoři rozum, skončíte na psychiatrii a tam už máte nálepku cvok. Psychiatrie není všemocná a já vždycky říkám, že každý člověk má v sobě třináctou komnatu a tam nepustí vůbec nikoho, natož psychiatra.

Obsedantně kompulzivní poruchy jsou velmi časté úzkostné poruchy, pro které jsou charakteristické tzv. vtíravé myšlenky nebo nutkavá opakující se jednání. Pacient po opuštění bytu začíná přemýšlet, jestli opravdu zamknul, zhasnul, či vypnul plynový vařič. Pociťuje napětí, úzkost a obavy  že doma neudělal vše dobře a musí se vrátit a vše zkontrolovat. Vrací se jednou pak dvakrát a nakonec ze strachu ani neodejde z bytu a pak skončí v léčebně.

Proč to tak rozsáhle píšu? Protože mě slova Flegra tak naštvala, že to chtělo vysvětlit, proč mě tak vytočil.

Flegrova slova

  • Zní to kacířsky, ale to je dobře že propadáme depresi, protože deprese je adaptační vlastnost kterou máme v genech právě pro tyto případy abychom nepobíhali a neroznášeli epidemii a seděli doma na zadku.
  • Raději deprese, než vidět denně umírat 2000 lidí.
  • Vánoce budou mizerné protože si na epidemiologická opatření jen hrajeme. Podle toho jak k tomu přistupují obyvatelé tak není šance abychom se toho zbavili do Vánoc a je to naše blbost a naše vina. Nevím,  kdo bude slavit vánoce když budou tisíce lidí umírat na nemoc kterou jsme si tady zařídila my sami vlastní blbostí.
  • V každé rodině budou mít někoho blízkého kdo jim umřel.
  • Jestli se nezačne bojovat a nezavřeme zemi na 3 – 4 měsíce tak dopadneme špatně.

Pokud může někdo napsat, že se máme zavřít doma a že deprese a duševní poruchy jsou lepší než mrazáky s mrtvolami na ulicích, tak není o čem mluví. Neumím si představit jak pro změny stavíme psychiatrické léčebny pro statisíce duševně chorých a kdo na ně bude vydělávat. On? To těžko, protože s kocourem to nevytrhne.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,65 out of 5)
Loading...