18.8.2020
Kategorie: Společnost

Roušky, zelená mládež a Železný ředitelem ČT

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonTři zprávy upoutaly natolik mou pozornost, že jsem se na ně podíval poněkud z nadhledu a pozoruji jisté zajímavé souvislosti. Zjitřená doba dokáže občas zázraky.

Jakub Železný vážně uvažuje o postu generálního ředitele ČTAž mi bude 50, tak těsně před padesátkou bude konkurz na ředitele České televize, jen jsem k tomu takto došel, nic víc, nic míň,“ řekl před časem Jakub Železný pro Český rozhlas. ….Železný dodal, že po postu generálního ředitele netouží, ale má pocit, že by bylo dobré nabídnout některá pro něho zásadní témata tomu, kdo bude rozhodovat o budoucnosti ČT. „Z tohoto důvodu o tom uvažuju,“ vysvětlil moderátor České televize.

„Netoužící Železný“ chce nabídnout nějaká témata tomu, kdo bude rozhodovat o budoucnosti ČT? Co takhle zrušit nedělní obědovou seanci u Václava Moravce? To by mohl být první skvělý nápad!

Vrací se nám roušky. Česko povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách zrušilo od 1. července, zůstaly jen ve zdravotnických zařízeních a pražském metru. „My jsme chtěli, ať si lidé od roušek odpočinou co nejdéle to půjde. Se začátkem školního roku se však dá do pohybu velká část populace, a protože určitá virová nálož v populaci stále je, mohlo by bez roušek ve vybraných vnitřních prostorách dojít k poměrně rychlému zhoršení situace,“ uvedl (epidemiolog Rastislav Maďar, který vede ministerskou pracovní skupinu pro uvolňování karantény).

K tomu bych snad mohl dodat jen to, že já osobně jsem si nijak zvlášť od roušky neodpočinul. Popravdě mě nejvíc „dostal“ obrázek z novin více jak sto let starých, z doby španělské chřipky. Roušky se nosily také, setkávaly se u lidí s pochopením i odmítáním, přesně tak, jak dnes. Navíc má Česko nakročeno k testu, který vedle koronaviru dokáže odhalit i vir chřipky všech hlavních typů. Takže se dočkáme někdy v prosinci, možná lednu, až nastoupí chřipka, takovéto zprávy?: Kovidem se dnes nakazilo podle testů 255 osob, 5501 osob se nakazilo virem chřipky A (pokud bude sezona příznivá pro tento typ chřipkového viru), celkový počet infikovaných kovidem přesáhl 50000 osob, u chřipky 250000 osob. Přesně k tomu totiž zprávy v médiích směřují.

Nakonec jsem si ponechal komentář k „zelené mládeži“ v Německu – německy „Grüne Jugend“. To slůvko „Jugend“ ve mně evokuje něco jiného, o čem jsme se po válce učili na základní škole. Nicméně, opusťme „lacinou kritiku“ a podívejme se, co ona mládež požaduje. Mládežnická organizace německých Zelených se ohradila proti vedení partaje a vyzvala k radikálnímu snížení pravomocí státních bezpečnostních sil. Zelená mládež chce postupně eliminovat policii jako prostředek k řešení konfliktů a nahradit ji prevencí a spoluprací. Část práce policistů mají podle organizace převzít sociální pracovníci. Zelená mládež chce policii také odzbrojit……Podle stanice Deutsche Welle Zelená mládež ve svém návrhu uvedla, že někteří strážníci jsou „pachatelé v uniformě“ a německá policie má podle ní zásadní strukturální problém. „Ročně dojde k tisícům případů policejní brutality, za které nikdo nenese odpovědnost,“ zlobí se organizace.

Nápadů má Zelená mládež celou kupu, v jistém směru se velmi inspirovala hnutím Black Lives Matter, které rovněž požaduje odzbrojit policii, snad kvůli tomu, aby se dalo snadněji zadarmo nakupovat? V diskusi pod článkem se diskutéři zmiňují o někdejší rudé mládeži a jeden příspěvek připomíná, že smícháním zelené a rudé barvy vznikne hnědá. Nicméně, pokud bychom chtěli vážně uvažovat o tom, kde se ony nové ideje (skutečně jde o nové??) berou, musíme se zaměřit na naše školství. Zdá se mi, že školský systém na tak zvaném Západě vychovává část dětí k tomu, že je zapotřebí svět zásadně měnit. Tento způsob výuky ostatně velmi dobře znám, neboť komunisté ho aplikovali na mou a následující generaci celých čtyřicet let. Naštěstí jsme měli doma rodiče a prarodiče, kteří nás v bludech o tom, že se dožijeme komunismu nenechali. A mimochodem, byl to vědecký!!! komunismus, který do nás někteří učitelé s opravdovou „láskou“ vtloukali.

Dnes máme podobnou situaci. Vědecky je dokázáno, že lidstvo ovlivňuje teplotu atmosféry (když si to nemyslíte a něco proti tomu napíšete, tak vás „vědci“ zpraží jako amatéry, kteří se pletou do vědy). Část mládeže proto podobně jako kdysi část nadšené komunistické mládeže věří této vědě a odtud pak pramení přesvědčení o „hlubokých společenských změnách“. Už mi na počítači přistál nějaký dotazník, který se zajímal o to, zda neuvažuji o snížení spotřeby masa, protože chování dobytka otepluje zásadním způsobem teplotu na Zemi.

Takže co říct závěrem? Nosit roušky je racionální postoj, který je aplikován již léta v řadě asijských států a dokáže snížit rozvoj virových onemocnění ve společnosti. Nicméně, doufám, že vakcína proti kovidu tu bude coby dup. Plánuji nechat se očkovat proti chřipce a nemám problém se nechat očkovat i proti kovidu. Pak snad nařízení o nošení roušek nebude pod trestem pokuty.

Jakubu Železnému přeji u výběrového řízení na generální ředitele ČT úspěch a připomínám mu možné zrušení poledních OVM, nejlépe bez náhrady.

Zelená mládež v Německu pracuje na společnosti, kde se nekrade, nevraždí a každý dostane to, čeho si žádá. Samozřejmě jenom tehdy, když se chová odpovědně k životnímu prostředí a nejí maso. Jako kluk jsem slýchával ve škole, že pokud budu budovat socialismus, ještě za mého života se dožiju komunismu. Ta podoba je opravdu zarážející až mrazí.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 3,16 out of 5)
Loading...