14.11.2014
Kategorie: Společnost

Nadčlověk politik

Sdílejte článek:

MICHAL MALÝ 14|11|2014

Poslanci jsou tu prý pro lidi. Jen tak nějak voličům neřekli, že jsou tu zejména pro ty vyvolené, respektive zvolené. Takže, poslanci jsou tu vlastně zejména sami pro sebe.

 

[ad#hornisiroka]

 

Před dnešní mimořádnou schůzí sněmovny padl nový návrh: poslanci by si mohli zvýšit platy o 3,5 procenta, míní premiér Bohuslav Sobotka. Je tedy více než pravděpodobné, že ta jakoby „kritika“ ze strany Sněmovny, že Vláda měla dost času na projednání a že tedy Sněmovna nebude dělat výjimky a zkracovat lhůtu pro projednání, není zřejmě nic jiného, než vydírání. Proč by jinak najednou premier navrhoval vyšší „kompromisní“ navýšení platů zákonodárců? Inu, nic nového pod sluncem. Poslanci teď myslí na sebe a na lidi si vzpomenou až za tři roky, před volbami.

 

1447534

 

Návrh na navýšení před tím zmrazených platů ústavních činitelů o jedno procento chválila Vláda letos v červenci a poslala ho do sněmovny. Sněmovna měla však čas až do této doby a tak, pokud zákon neschválí, „hrozí“, že ústavním činitelům platy vzrostou o 26 %. To by asi veřejnost nevydýchala a tak poslanci obstrukcemi Vládu tlačí ke „kompromisu“, tedy k navýšení vyššímu, než jedno procento. Jak moc jde poslancům o jejich platy dal najevo poslanec za ČSSD Jandák, když prohlásil:„Dělejme ze sebe blbce, on nás stejně národ mít rád nebude.“ Jinými slovy, na lidi kašleme, národ nás nemá rád i se současnými platy, takže se vlastně nic nezmění, když si je zvedneme.

 

Na poslanbecké platy peníze jsou, na učitelské ne. Bude se přidávat soudcům, lékařům, tak přece proč ne politikům? A co zdravotní sestry, učitelé, hasiči, záchranáři a spousta dalších? Škoda, že Sněmovnu na místo platů poslanců (a i Vlády) nazajímá to, jak jsou na tom důchodci s nejnižšími důchody, jaké platy mají učitelé vzdělávající naše děti. Poslanci se diví, že Sněmovna má mizivou důvěru veřejnosti. Jenže k té nedůvěře dávají soustavně důvod. Nějak nám ty předvolební sliby velmi rychle vyšuměly. Ministr Babiš šel do voleb s hezkým heslem – ANO, bude líp.

 

Bylo by dobré, abychom na koci volebního období nezjistili, že se to týkalo jen politiků.
 
ZDROJ: Michal Malý

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...