8.11.2014
Kategorie: Společnost

Místo Gottwalda a Lenina Havel

Sdílejte článek:

PAVEL JURUTKA 08|11|2014

Intelektuálové všech zemí spojte se! A kupte nebo nějak zařiďte, aby lidi koupili Havlovu lavičku. Ve jménu pravdy a lásky, Havla a … autorů lavičky.

 

[ad#hornisiroka]

 

Každá doba má své pomníky. To nemám ze sebe, ale je to tak. Kamenné, ocelové, bronzové, nerezové. V nadživotní velikosti, neumělé i luxusní – dizajnové. Všechny je nakonec historie semele a v prach obrátí. Gottwaldovy a Leninovy v tom prachu už jsou, kromě několika muzejních exemplářů, skončil tam Franz Josef i Napoleon, Stalin i Caligula.

 

Havla nemám rád a nemyslím si, že realita jeho konání úplně koresponduje s jeho slovy, zejména těmi mediálně hezkými, vzletnými a tolik citovanými. Přerodu naší společnosti ve společnost svobodnou a demokratickou pomohl, to ano, ale o jeho motivech si myslím své. Stal se ikonou, protože to tak chtěl. A ikonou je pro mnoho lidí dodnes.

 

havlovalavicka-008

 

Jak řekl jeden nejmenovaný český politik Bělobrádek při křtu Havlovy lavičky v britském Oxfordu: “Havel je velmi dobrá česká značka.”  Fuj, slyšel-li by to tento prozatím český velikán (Havel pochopitelně), musel by se v hrobě, nebo kde to vlastně teďka je, desetkrát obrátit. A to i přesto, že on sám dobře věděl, že tou značkou opravdu je. Věděl i to, co je to dobrý marketing a že značka musí být jasně identifikovatelná a že je třeba o ni pečovat.

 

Éra a kult Havlismu teprve začíná a jak je vidět, pragmatický střed společnosti nemá šanci zabránit exhibujícím intelektuálům, aby zaplavili svět Havlovými bustami, sochami, lavičkami, názvy a bůhví čím ještě dalším. S ikonou takového rozměru je prospěšné spojit své jméno, což pánové Šípek, Halík, Fenič a mnoho dalších briskně pochopili.

 

A tak se zahraniční turisté v Praze brzy dočkají nového hitu: tržnice a ruské butiky zaplaví busty a bustičky Václava Havla. Vedle matrjošek bude Malej Havlíček za 5, střední Halík, promiňte, Havlík, za 25, a velkej Havel za 50. Euro, pochopitelně. A naše města se dočkají Havlových laviček. Bratru za 300.000,- Kč jedna každá. Sádrové busty zaplatí onen turista. Lavičky daňový poplatník.

 

Inu co naplat, každá doba potřebuje své pomníky.

 

ZDROJ: Pavel Jurutka

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...