24.5.2020
Kategorie: Společnost

Pršelo … ale voda je pryč

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Ve Vidlákově spadlo od sobotního rána nádherných 34mm srážek. Minimálně půlka spadla formou krásného zahradnického deštíčku, zbytek pak hrknul naráz během deseti minut.  

 

Květnový průměr byl dneškem dosažen a překonán. Zřejmě to dožene i dubnový průměr. V globále zase budeme mít zcela průměrné srážky a k tomu sucho, protože za týden už to nebude nikde vidět. Zároveň má v příštích dnech pořád ještě pršet a než se květen odporoučí, možná dožene i srážky za březen. 

Když si představím jak na všechny ty asfaltové a betonové plochy spadly miliony až miliardy kubíků vody, které jsou teď už v řece a zítra budou někde u Bratislavy nebo Drážďan, tak si znovu připomínám, jak jsme my lidi blbí zcela v souladu s územními plány a urbanizačními záměry pod kterými jsou podepsaní všichni ti CSC s kulatými razítky a milionovými platy. 

Bahno na silnicích splavené z polí, protože se tam voda nemá o co zarazit, rozvodněné menší toky, protože jsou napřímené, lesy jsou mrtvé od kůrovce a z každého dvora, každé silnice, každého nádvoří a každé střechy na Kauflandu to teče zcela v souladu se všemi projekty, normami, vysokoškolskými skripty a zákony přímou cestou do moře. 

V půdě prý chybí cca 400 mm srážek. Dneska to skoro spadlo, leckde možná i víc… Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že se vsáklo mezi 5 – 10 milimetry. Tři čtvrtě spadlé vody je v tahu. 

U mě se do půdy dneska dostalo minimálně 20mm. Dalších deset jsem zachytil do nádrží. Zbytek je pryč. Chvíli to bylo tak prudké, že to doteklo až k vpusti těsně před průjezdem, která je poslední záchrana před vniknutím vody do baráku. Každopádně mám vody na příštích 6 týdnů bez jediné kapky deště. Pokud nebude moc vedro, tak ještě déle. 

Uprostřed Vidlákova je rybníček, který byl skoro vyschlý. A je vyschlý pořád. Proč? Protože kolem jsou krásně vydlážděné plochy, které všechno vodu poslaly směrem na čističku, kde teď mají mimořádnou šichtu a nějak se snaží to navléknout, aby dešťová voda nevnikla do čističky a nevypláchla jim bordel. Teď tam různě zvedají a spouštějí česle, zvedají odlehčovací stavidlo a zase ho spouštějí.  

Na druhé straně Vidlákova zase chcípají ryby v požární nádrži, protože tam hrkla voda ze všech okolních silnic i s olejem z aut. Původní koryto je dávno zarovnané. 

Vidlák děkuje všem chytrým hlavám, které zinkasovaly miliony korun za výchovu nových projektantů, kteří dnešní stav vetknuli do zákonů, nakreslili a postavili. Teď za drahé peníze vymýšlejí co s tím a až to vymyslí, bude to zase drahé a k ničemu. 

Takže až zase bude mluvit nějaká moudrá hlava o suchu v půdě, tak mu připomeňte, že po dnešním dešti žádné sucho být nemuselo. Stačilo by, aby to zůstalo zhruba tam, kde to spadlo. 

 

 

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (44 votes, average: 4,91 out of 5)
Loading...