20.5.2020
Kategorie: Společnost

Odteď každý sám za sebe

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Dneska skočíme zpátky na koronavirové téma, ale vlastně jen okrajově. Koroňáček už nebude podmětem, ale spíše předmětem. Nebudeme už znovu probírat vlastnosti breberky ani odhadovat budoucí vývoj, byť dříve či později si to další článek také zaslouží. Dneska bych rád řekl pár slov o nové realitě, která začala skončením nouzového stavu. 

Vláda už o prodloužení nouzového stavu nežádala. Koneckonců nouzový stav de facto skončil už někdy minulý týden, alespoň v mém okolí, protože už delší dobu vidíte roušku jen venku na ulici nebo v obchodě. Kdy já naposled v rámci někam přijel a tam mě vítal někdo s hadrem na hubě… ani nepamatuju. 

Vláda povolila v horkých kancelářích sundat roušku, ale přišla s tím asi tak čtrnáct dní poté, co už roušky všichni dávno sundali. Rodiny se běžně scházejí, přátelé se scházejí, hospodské zahrádky jsou otevřené a i když má každý roušku v kapse, na obličeji už ji nemá skoro nikdo. Z bezpečnostního opatření se už dávno stalo jen politikum či buzerační důvod.

Samozřejmě bych předpokládal, že ve velkých firmách typu Škodovky nebo jiných automotive se různá opatření skutečně dodržují, ale na vesnicích už zavládl naprosto benevolentní režim. Roušku sice každý má, ale nasazují se až po příjezdu policie. Až příští týden skončí povinnost nosit roušku venku, bude to už jen byrokratické potvrzení skutečnosti v ulicích. 

Ale… 

Skončením nouzového stavu také skončila takřka výhradní odpovědnost našeho oteckého státu řízeného naším oblíbeným oligarchou. Stát zavřel školy, zavřel podniky, zavedl spoustu opatření. Opozice patřičně nadávala, leckteří mocipáni patřičně nadávali, i leckteré části veřejnosti nadávaly. Leckdo tvrdil, že celá epidemie je jen hra médií, že o nic nejde, že nás stát chce vlastně jenom oškubat. Vláda všechno dělala špatně – špatně nakupovala, špatně testovala, opatření zaváděla špatně, pomoc přicházela pozdě nebo nepřicházela vůbec… koukněte se na profil vrchního ODSáka Fialy a vrchního TOPáka Kalouska. Prostě všechno bylo špatně. 

Tož teď už to stát pustil. Andrejko už není jediným hybatelem epidemiologických opatření. Odpovědnost kolektivní či státní skončila a začíná odpovědnost každého jednotlivce a především – odpovědnost jednotlivých firem. 

Zákony se totiž podepsaly a i ty stávající mají lecjaké, nikdy nepoužité, paragrafy, které s touto situací počítaly. Kromě toho máme předpisy BOZP a podobně. Když si odmyslíme právnickou hantýrku, můžeme si to všechno jednoduše přeložit tak, že zaměstnavatel má plnou povinnost se postarat, aby u něj epidemie nepropukla. K tomu mu slouží ty dezinfekce, teploměry, rukavice, roušky, dvoumetrové odstupy a podobně. Pokud mu epidemie propukne, bude muset prokázat, že udělal všechno co bylo v jeho silách. 

Ve Škodovce to asi funguje, přece jenom je to nóbl firma. Ale v OKD už to asi funguje o dost hůř… Úplně vidím, jak někdo kontroluje, jestli havíři na předku mají roušky a v kleci dodržují dvoumetrové odstupy. A hlavně bych chtěl vidět někoho, kdo by si troufl je za porušování zjebat či trestat. 

A tak máme jedno pěkné nové ohnisko v dole Darkov. Republika je na obvyklých číslech, ale guvíři si breberku pěkně popředávali. Inu v dole je horko, vlhko, umělá ventilace… a spousta lidí, kteří unesou hajcman, ale bavit se s nimi o roušce asi nemá úplně smysl.

Inu breberka má pořád sílu a umí se rozjet, ať už to dělá jakkoliv.

Obdobné situace asi budeme vídat často. Opatření se rozvolňují, lidi na to dlabou, vedoucí na to dlabou, všichni to mají na háku a pic… bude další lokální ohnisko, které chytrá karanténa vytrasuje a omezí… a provoz jim když tak zavřou. 

A pak budou vyšetřovat. Jakpak to bylo s odstupy? Jakpak to bylo s nošením roušek? Jakpak si zaměstnavatel hlídal, že se pravidla dodržují? Jakpak zaměstnavatel zajistil měření teplot? Copak dělal vedoucí a po něm všichni manažeři, když zjistili problém? Tutlali nebo hlásili? 

Na Darkově už je určitě spousta štajgrů bez prémií a vsadil bych se, že  to ukončí kariéru lecjakému bakalamanažerovi. 

Svým způsobem to hrozí všude… Všude se to může objevit. Někdo to přinese, roznese to po kancelářích a tu a tam to někoho i zabije. A pokud to někdo dostane v práci, je to pracovní úraz? Bude se platit odškodné a plná mzda? Budou se hradit trvalé následky?  Minimálně se to bude dávat k soudu, protože by z toho mohlo něco kápnout. Máme normální stav, žádné ohrožení. Všichni to tak chtěli…   I pro odbory to bude lákavý způsob, jak přitvrdit ve vyjednávání. 

Dávám tomu tak měsíc a ti stejní, co dneska volají po normálním stavu, že se jim špatně podniká a podávají žaloby na stát, že jim sebral možnost zisku, ti stejní budou brzy volat po zavedení nějaké té nouzovky a budou si přát další pandemii, protože budou všechny koronavirové průsery ve svých firmách platit z vlastní kapsy. 

A jakpak bude nahlíženo na bařtipány, kteří velkohubě podali žalobu na stát a ejhle, teď mají ohnisko epidemie a hygiena s policií po deseti minutách kontroly zjistily, že zaměstnavatel nezajistil, nezkontroloval a porušoval? 

Andrejova odpovědnost skončila… teď se ukáže, jak na tom ten soukromý sektor doopravdy je. Jestli je opravdu tak flexibilní a je o tolik lepší hospodář než stát. Koroňáček je v tomto ohledu zcela spravedlivý a velmi brzy nám to řekne. 

A bacha… virus nemá rád, když ho někdo podceňuje nebo se mu posmívá. 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 3,88 out of 5)
Loading...