22.4.2020
Kategorie: Ekonomika

Recese začala. Je větší katastrofou než korona. Čekejme novou vlnu “koronamigrantů”

Sdílejte článek:

ROMAN BEDNÁR

Hlad bude masové zabíjet i tam, kde ho dosud neznali. Globální recese, která se již začala, způsobí nesrovnatelně více smrtí než korona. Prognózy různých organizací vycházejí z toho, že globální recese bude znamenat to, že 35 až 65 milionů lidí se dostane do absolutní chudoby.


Více než třetina lidstva nesmí v současnosti v důsledku korony pracovat. Ratingagentur Fitch vychází z toho, že výkon německé ekonomiky se letos sníží o 3,9 procenta a v EU až o 4,2 procenta. V celosvětovém měřítku to budou téměř 2 procenta. Přitom se letos očekával růst světové ekonomiky až o 3 procenta.

To jsou jen suchá čísla, ale za nimi se ukrývají katastrofální poměry stovek milionů zoufalých lidí. V EU státech lidem, kteří nesmějí pracovat pomůže stát, ale v zemích třetího světa nic takového neexistuje. Tam budou zničeny miliony lidských existencí.

Internacionální katolický Missionswerk Missio oznámil už před dvěma týdny, že v Indii, kde platí zákaz vycházení z domu, jsou již nyní četné oblasti, kde lidé v důsledku toho hladoví a nemají žádnou podporu od státu.

Mluvčí Missio, řekl, že nejen v Indii bude v důsledku této situace nesrovnatelně více mrtvých, než těch co zemřou na koronu. Situaci zhoršilo ještě víc to, že v Indii, Vietnamu a v četných dalších zemích prudce stouply a stoupají ceny potravin.

Nejhůře tato globální hospodářská-korona-krize postihne země na jih od Sahary. Tam žije polovina lidí z těch (to je 17, 5 až 32,5 milion lidí), kteří se dostanou pod hranici absolutní chudoby, kde se z toho, co člověk má k dispozici nedá přežít. A to je méně než 1,9 dolaru na den.

A tak to je korona, která rozpoutá další velkou migrační vlnu směrem do EU, o které jsme ještě před několika měsíci ani netušili. Pokud urychleně něco nepodnikneme, abychom těmto milionům lidí pomohli přežít, tak nás tato vlna nemine.

Norsko už udělalo v tomto směru první krok a jeho ministr pro pomoc rozvojovým zemím vyzval vyspělé bohaté státy, aby spolu s Norskem vytvořili finanční fond, ze kterého by se hradily ztráty, které rozvojové země utrpěly a utrpí v důsledku globální recese, způsobené koronou. Norsko zatím stále čeká na reakce od vyzvaných států.

S ohledem na toto se nyní to, že jsme zastavili produkci a svévolně způsobili globální recesi, která postihne zničením existencí obrovský počet lidí v rozvojových zemích, ale množství lidí i u nás, tak to bylo nepromyšlené a nesmyslné. A znovu si třeba připomenout, že čím déle bude ekonomika zabrzděna, tím větší množství lidí nepřežije a tím větší počet firem, podniků, obchodů, restaurací, hotelů atd. navždy zanikne.

Pochopili to už dříve prezidenti Trump i Bolsonaro a dělají vše pro to a doslova bojují o to, aby opatření blokující ekonomiku zrušila, a aby se produkce rozběhla.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...