17.4.2020
Kategorie: Společnost

Dobrá zpráva z Itálie, méně dobrá ze Sicílie

Sdílejte článek:

LIBOR ČÍHAL

Podle několika posledních průzkumů veřejného mínění se italská pravice v preferencích stabilizovala nad 50%, k parlamentnímu vítězství by stačila i předchozí dlouhodobá poloha pravicových preferencí kolem 45-48%. Preference signalizují vlastně už od ustavení současné Conteho levičácké vlády loni v září, že v případě parlamentních voleb, pravice se dostane k moci. A je to politická pravice Salvini-Meloni, jde o národní konzervativní strany s programem národní obrody a silným akcentem na sociální spravedlnost. S nominálními evropskounijními rádoby pravicovými stranami typu CDU, ODS, evropskými lidovci atd. nemají tyto italské pravicové strany nic společného a navíc oplývají elitními vůdci, na rozdíl o těch nominálních.


I v období koronavirové epidemie, kdy předseda vlády Conte dennodenně sděluje lidu své rozumy, ministři a vládní strany jsou státními médii protěžováni a mediálně se prezentují jako přirození zachránci, kupodivu volební preference pravicové opozice nekorodovaly, ale naopak narostly. Je dobrou zprávou, že Italové jsou schopni rozpoznat propagandistické lži evropskounijního vládního bloku a kulturních televizních činovníků od pravdy. Volební preference jsou překvapením. Lega Salviniho ztratila půl bodu (28.5%) oproti předchozí sondáži, ale dá se to chápat jako stabilizovaná poloha jejích preferencí. Druhou nejvíc preferovanou stranou je postkomunistické Partito democratico (PD) s 21.8% preferencí. Třetí stranou, která zažívá dlouhodobý boom popularity jsou FdI (Fratelli d´Italia) s 14.5%, vede je silná postava italské pravice Meloni, čtvrté M5s 14.1%. Berlusconiho Forza Italia se podobně jako v předchozích průzkumech pohybuje kolem 7%. Italia Viva bývalého ministerského předsedy Renziho, která je součástí vládního bloku se nedostane nad 3%, zelení 1.8%, levicové Azione 1.8% a strana proimigrační fanatičky Bonino 1.5%.

Dalším neméně pozitivním výsledkem průzkumu veřejného mínění je kolaps italských sympatií k Evropské unii. Pouze 44% Italů si přeje zůstat v Evropské unii, před dvěma lety to bylo 65%. Během dvou let se musí konat v zemi parlamentní volby, nedá se vyloučit možnost, že vládní koalice se rozpadne a dojde k předčasným volbám, pokud se preference nezmění, pravicová vláda vyvede Itálii z chomoutu Evropské unie, o tom v Itálii nikdo nepochybuje.

Nejsou jen dobré zprávy, noční můra většiny Italů, německá imigrační pašerácká loď Alan Kurdi se objevila i o velikonocích u sicilských břehů s několika stovkami imigranty na palubě. Itálie se topí v nepředstavitelných sociálních a zdravotních problémech a i v této situaci jim budou Němci do země pašovat tisíce ilegálních imigrantů, kteří okamžitě zatíží havarující zdravotní i sociální systém. Dá se mluvit o německé (a evropskounijní) podlosti. Prezident regionální sicilské vlády Musumeci: „V koronavirové karanténě nejsme schopni migranty přijmout“. Ale nemůže s tím nic udělat, šel by před soud.

V sobotu za dobrého počasí dorazila do sicilského přístavu Pozzallo malá bárka se stovkou imigrantů na palubě. Podle místních znalců bárka má za zády mateřskou větší loď (nejspíš Alan Kurdi). Situace je dramatická, neví se co s nimi, příjmový imigrační hotspot v Pozzalu je zavřený z důvodů karantény, u jednoho imigranta z Egypta byl před pár dny zjištěn koronavirus.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...