22.3.2020
Kategorie: Politika

Stav klidu zbraní skončil

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

Okolnostmi vynucený stav klidu zbraní skončil. Přestože se epidemie nadále šíří, to i přes důrazná opatření spojená s omezením pohybu osob, umrtvením části ekonomicky výnosné činnosti a prázdným ulicím, začali se na scénu vracet naši dosud mlčící politici a známí kritici prezidenta Zemana a stávající vlády. Do televize se vrátila předsedkyně Topky Adamová Pekarová, po delší době slezl z pirátského koše v barevné roušce podporující LGBT Bartoš, na sociálních sítích se projevil Milda Kalousek, kritika zazněla z liberály prolezlého Senátu, ozval se Fiala z ODS.

Příští týden zasedne Parlament ČR a začne jednat, dá se však očekávat, že poslanců se moc nedostaví a prostor za pultíkem určený řečníkům budou okupovat soudruzi z opozice. Otázkou zůstává, nebylo li by na den zahájení schůze lepší vyhlásit zákaz vycházení, či poslat do jednacího sálu zachrchlat někoho z nakažených koronavirem. Neužitečnost řady z těch v poslaneckých škamnách sedících je dlouhodobě zjevná a nezdá se, že by se na tom něco změnilo. Dá se předpokládat střelba do řad vlády a také nás čeká smršť alibistických ekonomických požadavků směřujících na Ministerstvo financí. Krize samozřejmě zasáhla každého z nás, plno lidí bude na pokraji možností neumřít hlady, ale i to svědčí o malé ekonomické gramotnosti řady Čechů a zároveň o tom, že nás tu banky a politici skutečně sdírají z kůže. Ne každý má finanční zásoby. To ale není problém jen poslední vlády, ale 30tiletého drancování země, na které má podíl 80% politiků vygenerovaných posledními roky socialismu a dobou po tzv.,,Sametové revoluci”.

Epidemie koronaviru způsobující onemocnění označené jako Covid-19 výrazným způsobem ovlivnila naše životy. A její dopad bude pokračovat i po odeznění nynějšího stavu. V mnoha firmách se zastavil život a lidé zůstali doma. Bohužel i v těch, které by nynějšího stavu mohly využít více než jen efektivně. Při dodržení bezpečnosti by bylo možné začít opravovat silnice po zimní sezóně…například. Práce byly jistě na toto období naplánované, jenže nikde nikoho nevidíte, přestože jsou úplně prázdné ulice. Zastavila se řada staveb, neuklízí se parky. Naštěstí fungují aspoň popeláři. Výjimkou je třeba oprava tramvajových kolejí před vysočanskou radnicí, kde je vidět, že i přes napjatou situaci efektivně pracovat lze. Zdá se, že home office si vzali především úředníci z městských úřadů a platí to i pro zastupitele na velkých radnicích. Ostatně pohybujete li se po pražských ulicích epidemií vyprázdněných, uvědomíte si ještě více, po jakém tankodromu jsme nuceni jezdit. To i přes mírnou zimu. Dalším paradoxem bylo i v tomto týdnu zahlédnutí malé toyoty ověšené monitorovacím zařízením jezdící po Praze 2 a 3 a zjišťující, zda li neparkujete tam, kde dle Hřiba a spol nemáte. Milý primátore, pokud skutečně budete rozesílat pokuty za parkování v modrých zónách v tomto období, tedy tehdy, kdy je MHD místem pravděpodobného přenosu koronaviru, tak jste ještě větší lump, než jste dosud ukazoval.

Projev prezidenta Zemana nastartoval opět opozici. Přestože mluvil ze srdce řady prostých občanů momentálně dodržujících nepříjemná nařízení, zviditelnění potřební se museli vzápětí projevit. Jistě, Čína nám nepomáhá zadarmo, jde o obchod a za vše se platí. Pokud si někdo myslel, že nám pošlou pár letadel z lásky k Milošovi či soucitu k Hřibovi, pak tito žijí mimo realitu. Tou je i to, že právě tam jsou schopni vyrobit ochranné prostředky pro půl světa. Ne li pro celý. Je hloupost, že něco podobného nedokážou ostatní státy, možná by tím zachránily momentálně ekonomickou situaci. A dá se očekávat, že něco podobného tu nemáme naposled. Ač se partička americko-bristsko-australských vědců honosí poznáním, že tento koronavirus je skutečně produktem přírody, mnoho poznatků ukazuje, že výsledky výzkumu vedeného dost možná na zakázku mají zastřít skutečnost, kterou je vývoj biologických látek ve vojenských laboratořích a nedobré zacházení s výsledným produktem. Upřímně, lze více věřit prohlášení české nezainteresované epidemioložky, než něčemu, co má v názvu americké. Tedy americký tým vědců…například. Zvláště, když vir má pravděpodobně americký pas.

Neidealizujme si tedy čínskou pomoc a buďme rádi za to, že nám ji tato velmoc i přes protičínské postoje řady našich rádoby osobností poskytnula, byť za peníze. Miloš Zeman v tom má jistě prsty a patří k jedněm z mála, kdo pro to dokázal něco udělat. Radost z první dodávky předčila poltickou etiku a možná způsobila euforii vlády, která se zúčastnila vykládky materiálu. I to svědčí o tom, že momentálním krizovým managerům na ní skutečně záleželo. Především rychlotesty jsou důležité. Opozice vrčí, přestože by u toho byla ráda také. Pekarová Adamová vůbec nechápe závažnost situace a její úvahy o špatném provádění úkonů vedoucích k zastavení epidemie dle jakéhosi pandemiologického plánu jsou plácáním nedospělé okaté dívky. Válka vypadá jinak a nedá se do detailu plánovat. Tak, jako mutují viry, dochází ke změnám průběhu šíření nákazy i v realitě a je třeba být operativní. Bez dostatku pomůcek se podařilo zatím udržet počty nakažených na relativně slušném čísle, nemocnice zvládají i přes pracovní vypětí personálu péči o nemocné s těžkým průběhem, nemáme tu desítky rakví čekajících na kremaci. Na rozdíl od mnoha jistě vyspělejších států. Chyby samozřejmě vznikají, propaganda také pracuje, ale důležité jsou výsledky. A ty máme zatím mnohem lepší než Italové, Němci či Španělové a Britové svou laxností si přinášející problémy. Ostatně ani migranti jim to neulehčí. To je další obrovský problém, který tu nemáme. Tedy zatím.

Vláda sáhla k omezením každého z nás. Přestože by byla možná účinnější i přísnější opatření, třeba zákaz vycházení, jsme svědky jistého kompromisu. Po překonání krize bude plno času na poučení se z jejího vývoje a přípravu na další podobný stav. Dokážeme li udělat vše proto, abychom se připravili lépe, bude nám toto dění i užitečné. Pokud ne, připišme si následky příští epidemie sami sobě. Nikdo nesvazuje naše svobody, ale snaží se nás chránit. I přes občasný amatérismus a získávání politických bodů v podobě roušky v barvách České republiky na ústech premiéra. Na hříchy vládních činitelů bude dost času později, především na ty předkrizové. Ale teď je nechme pracovat. Václav Klaus ml. prohlásil, že na politikaření teď není vhodná doba a jediné, co mohou členové Trikolóry udělat, je být zodpovědnými a případně dle svých možností pomáhat lidem kolem sebe. Pokud by se tak chovali i ostatní lídři, bylo by vidět, že jsme se aspoň na chvilku spojili. Není tomu tak. Je tedy jen na nás, komu budeme naslouchat. Teď je důležité zůstat zdravý.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,46 out of 5)
Loading...