19.3.2020
Kategorie: Politika

Senát viní Babiše z nezvládnutí situace

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonPředseda Senátu PČR Miloš Vystrčil vystoupil na jednání pléna s tvrdou kritikou činnosti vlády a zejména premiéra Andreje Babiše. Stav nouze byl vyhlášen pozdě a to právě vinou Babiše.

V Událostech ČT vystoupil český premiér Andrej Babiš. Ten jednak odpovídal na dotazy moderátorky Událostí a poté byl požádán, aby ještě chvíli posečkal. ČT pak uvedla záznam z projevu předsedy Senátu PČR, druhého nejvyššího ústavního činitele v Česku, který tvrdě kritizoval vládní kroky, zejména vyhlášení stavu nouze a pozdní vytvoření Ústředního krizového štábu.

Podrobnosti o postoji členů senátu nalezne čtenář dále. Senátor KDU-ČSL Petr Šilar nazval Babiše „psychopatem“Předseda senátorů KDU-ČSL Petr Šilar označil premiéra Andreje Babiše (ANO) za psychopata, jehož sebestřednost potlačuje fakta podobně, jako to činila ideologie komunistické nadvlády v Česku před rokem 1989. Uvedl to ve středu při senátní debatě o postupu vlády vůči pandemii koronaviru. Senát by měl podle Šilara ministerského předsedu vybídnout, aby přestal lhát. Babiš se jednání horní komory nezúčastnil.

Předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil poté přednesl stanovisko Senátu o tom, že Babiš „podryl důvěru občanů ve stát“. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle Senátu oddaloval nasazení standardního krizového řízení a ohledně Ústředního krizového štábu nepostupoval v souladu s právním řádem, když jej nesvolal včas. Vláda podle horní komory nevyužila všechny prostředky ke zvládnutí pandemie koronaviru, čímž podryla důvěru ve stát. Babiš později v České televizi řekl, že předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS) svým vyjadřováním dělá vše pro to, aby Čína Česku nedodala zdravotnický materiál.

Oba senátoři, příslušníci opozice, a i další opoziční senátoři, využili současné virové krize k bezprecedentnímu útoku na českou vládu a českého premiéra. Obvinit vládu a českého premiéra z nezákonných postupů je skutečně politický hyenismus a dle mého soudu páni senátoři nejen přestřelili, ale zajímalo by mne, jak se tato prohlášení promítnou do povědomí občanů Česka. Již dlouho se pozastavuji nad tím, jakým způsobem česká opozice pojala současnou situaci. Zdá se, že opozičním politikům „schází“ možnost útočit na Babiše kvůli údajnému střetu zájmů. Došli proto k názoru, že je třeba do politiky Antibabiš zahrnout i současnou situaci kolem čínské chřipky. Různá omezení by tak „ideálně“ měla dopadnout na hlavu Babiše a politici opozice si od tohoto postupu slibují, že obliba Babiše ve společnosti poklesne.

Na závěr pak jen poznámka k tomu, že Západ nyní doslova zachraňují dodávky z Číny. Místopředseda vlády Jan Hamáček uvedl, že bez kontaktů v Číně i díky českému prezidentovi Miloši Zemanovi by Česko dodávky roušek a respirátorů nedostalo. Čína také zmizela ze zpráv jako země ohrožující bezpečnost Západu díky technologiím rychlého internetu 5G. Již zmiňovaný Vystrčil nakonec pod dojmem virové pandemie zrušil svou návštěvu na Tchaj-wanu. Babiš také využil tohoto faktu k tomu, aby Vystrčila obvinil z maření dodávek ochranných pomůcek z Číny.

Pokud opozice vytvoří jakousi „vyšetřovací komisi“, která bude hodnotit činnost vlády během koronavirové krize, byla by to jakási „Muellerova komise“ v Česku. Otázkou je, zda psychopatem není jen Babiš ale i senátoři Šilar, Vystrčil a další opoziční senátoři. Považuji stav české politiky v souvislosti s nynější krizí za alarmující a činnost opozice se mi zdá jako daleko za hranou opoziční práce. Pokud se totiž politici dají na cestu zneužití celosvětové pandemie pro politické výhody, je jejich aktivita nejen hanebná, ale doslova lidsky odporná. Nemyslím si, že Babiš jedná stoprocentně správně, nicméně určitě dělá on i celá česká vláda maximum možného. Jen aby se české opoziční strany nedivily , že jim a ne Babišovi to voliči spočítají ve volbách.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,41 out of 5)
Loading...