18.2.2020
Kategorie: Exklusivně pro PP, Historie

Československo darovalo Stalinovi milión svých občanů

Sdílejte článek:

PAVEL DUDR

DUDRStaráme se o Tibet a Krym, ale že Československá republika zcela protiprávně zbavila občanství více než jeden milión svých občanů, to nás jaksi nezajímá.

V srpnu 1945 podepsal prezident Beneš dekret číslo 60, kterým zbavoval jeden milión občanů ČSR, obyvatele Podkarpatské Rusi, československého občanství. Tento protiprávní akt však nikdy nebyl napraven. Mohu citovat:

„8. srpna 1945 vyšlo vládní nařízení ČSR, podle něhož se Češi a Slováci mohli vystěhovat z Podkarpatské Rusi a žádat o československé občanství. Rusíni a Ukrajinci museli však v zemi zůstat; obě strany jim odepřely právo zvolit si Československo za svůj domov. Četní občané rusínské i ukrajinské národnosti prchali ze země, aby si zachránili život. Vedení KSČ 8. dubna 1946 jednalo zřejmě na pokyn Moskvy o tom, proč mnozí rusínští a ukrajinští obyvatelé odcházejí do Československa. Usneslo se navrhnout, aby se pro občany, kteří hodlají opustit Podkarpatsko zřídili záchytné internační tábory. Současně se na slovenských hranicích zvýšila ostraha, a tak se znemožnil příchod mnoha vlastenecky a demokraticky smýšlejících občanů z Podkarpatské Rusi.

RUSPODKARPATSKANa smlouvu o změně státních hranic nemůžeme být v žádném případě hrdi. Je to akt ponížení a hanby. Jednalo se o Podkarpatsku o něm a bez něho. Přes milión československých občanů bylo předáno sovětské říši. Není proto divu, že tento protiprávní akt nazývají dodnes na Podkarpatsku “rusínským Mnichovem” a vyčítají Praze, že nenašla dost sil i diplomatické obratnosti jej z československé strany později anulovat jako protiprávní.

Od Užhorodu po Jasinu se celá podkarpatská země změnila v bezvýznamnou součást sovětské Ukrajiny. Po zatýkáních nařídila Moskva po roce 1945 deportaci asi 20 tisíc občanů kamsi na Sibiř; mnohdy odváželi celé rodiny. Ze země byli odvlečeni ti, kteří mohli nejvíce upevňovat národní život – učitelé, řecko-katoličtí kněží a inteligence. V roce 1947 postihl Podkarpatsko navíc skutečný hladomor stejně jako i jiná území obsazená Sovětským svazem, např. Moldávii….“ (1)

Co k tomu řeknou ti, kteří každý rok vyvěšují vlajky Tibetu na radnicích?

Mnozí obyvatelé bývalé Podkarpatské Rusi žijí a pracují zde v Česku, mnoho z nich by o občanství ČR zájem jistě mělo.

Prameny:
(1) http://members.tripod.com/~pf_cz/zu/

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,53 out of 5)
Loading...