29.1.2020
Kategorie: Politika

Dohoda století: Nerozdělený Jeruzalém, suverenita v Judeji a Samaří

Sdílejte článek:

ARUTZ SHEVA

„Nerozdělený Jeruzalém,“ izraelská suverenita nad údolím Jordánu a další odhalil prezident Trump, který představil svůj dlouho očekávaný mírový plán.

Americký prezident Donald Trump a izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v úterý odpoledne společně sešli v Bílém domě.

 

„Dnes dělá Izrael velký krok k míru,“ řekl Trump na začátku svého vystoupení. „Mladí lidé na Středním východě jsou připraveni na nadějnější budoucnost a vlády v celém regionu si uvědomují, že terorismus a islámský extremismus jsou společným nepřítelem pro každého.”

„Včera jsem měl to potěšení se setkat s předsedou vlády Izraele a s mužem, který velmi tvrdě pracuje, aby se předsedou vlády Izraele stal, Benny Gantzem z Modré a bílé. A oba vůdci se ke mně připojili, aby vyjádřili svou podporu tomuto úsilí, což dokazuje, že Stát Izrael hledá mír a že mír v každém směru překračuje politiku,“ dodal Trump.

Prezident prohlásil, že byl „hluboce dojatý a ohromen tím, čeho malá země (Izrael) dosáhla tváří v tvář ohromným potížím“.

„Stát Izrael zahrnuje pouze nepatrné množství rozlohy země na Blízkém východě, a přesto se stal prosperujícím centrem demokracie, inovací, kultury a obchodu. Izrael je pro svět světlem,“ prohlásil Trump.

Prezident odhalil podrobnosti své dlouho očekávané „Dohody století“ pro mír na Blízkém východě.

V rámci svého plánu Trump prohlásil, že Jeruzalém zůstane „nerozděleným hlavním městem“ Izraele. Později však uvedl, že palestinští Arabové budou mít také své hlavní město ve východním Jeruzalémě.

V jádru svého plánu, zveřejněného v úterý, Trumpova vláda požaduje, aby většina města zůstala sjednocena pod izraelskou suverenitou, zatímco arabské sousedství vně bezpečnostní bariéry by se přeměnilo na „Al Quds“, hlavní město Palestiny.

Řekl, že plán také předkládá dvoustátní řešení.

Poděkoval premiérovi Netanjahuovi za „odvahu“ učinit ústupky nezbytné pro úspěch dohody.

Dále uvedl, že „žádní Palestinci ani Izraelci nebudou přesídleni ze svých domovů.“

Trump slíbil, že realizace tohoto plánu nebude pro Izrael představovat „žádné bezpečnostní riziko“.

„Nedovolíme návrat do dnů bombových útoků na autobusy, nočních útoků a neúprosného teroru,“ řekl Trump. „Mír vyžaduje kompromis, ale nikdy nebudeme žádat Izrael, aby ohrozil svou bezpečnost.“

Poznamenal, že chce, aby dohoda prospívala i palestinským Arabům. „Palestinci žijí v chudobě a násilí, vykořisťováni těmi, kteří je chtějí použít jako pěšáky, k podpoře terorismu a extremismu.“

„Dnešní dohoda je pro Palestince historickou příležitostí, aby konečně dosáhli svého vlastního nezávislého státu. Po 70 letech jen velmi malého pokroku by to mohla být poslední příležitost pro palestinský arabský stát,“ řekl.

Vyzval Palestinskou samosprávu, aby respektovala lidská práva, ukončila platby teroristům a bojovala proti teroristickým organizacím, jako jsou Hamas a Islámský džihád.

Trump, který popisoval ústupky, které by musel Izrael učinit, vyzval k čtyřletému zmrazení výstavby izraelských komunit v oblastech podle plánu vyčleněných pro palestinský stát.

Trump poděkoval Netanjahuovi a arabským státům Omán, Bahrajn a Spojené arabské emiráty za jejich pomoc při přípravě plánu.

Předseda vlády Netanjahu promluvil po Trumpovi. Poděkoval prezidentovi za jeho podporu Izraeli.

„Váš mírový plán dosáhne rovnováhy tam, kde jiné plány selhaly,“ řekl Netanjahu Trumpovi. „Se vším, co jste pro Izrael udělal, mě to nepřekvapuje. Jste největší přítel, jakého kdy Izrael v Bílém domě měl.“

„Je to historický den a bude se připomínat další historický den (kdy prezident Truman uznal Stát Izrael). Budete historií přimomínán jako ten, kdo pro Izraelce a Palestince připravil brilantní budoucnost,“ dodal Netanjahu.

Premiér uvedl, že podle mírového plánu bude uznána suverenita Izraele nad údolím Jordánu a nad dalšími strategicky životně důležitými částmi Judeje a Samaří.

Kromě toho by všechny židovské komunity v Judeji a Samaří byly uznány jako podléhající izraelské svrchovanosti, včetně biblických měst, jako jsou Hebron a Šílo.

Netanjahu označil Trumpa za největšího přítele, kterého kdy v Bílém domě měl Izrael, a dodal, že „to ještě ani není všechno.“

Řekl, že „Dohoda století“ „řeší základní příčinu konfliktu tím, že trvá na tom, že Palestinci budou nakonec muset uznat Izrael jako židovský stát“.

Netanjahu řekl, že pokud bude Palestinská samospráva „skutečně připravena uzavřít mír s židovským státem“, „potom by Izrael byl připraven okamžitě jednat o míru.“

Souhlasil s tím, že po dobu čtyř let „zachová status quo“ v oblastech, které nejsou podle plánu označeny jako součást Izraele, přičemž nad zbytkem země uplatní izraelskou svrchovanost.

Pokud jde o Trumpa, Netanjahu řekl: „Stejně jako vy, pane prezidente, chápu velikost této chvíle. S vámi, pane prezidente, jsem připraven se chopit okamžiku a změnit historii.“

„Pane prezidente, vaše Dohoda století je příležitostí století, a buďte ujištěn, že Izrael tuto příležitost nepropásne.“

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4,67 out of 5)
Loading...