25.1.2020
Kategorie: Společnost

Co by se stalo, kdyby nás Brusel odzbrojil?

Sdílejte článek:

LUMÍR NĚMEC

Dne 15. března to bude rok, kdy v novozélandském městě Christchurch spáchal protiislámský extremista vyzbrojený legálně nabytými a nelegálně upravenými zbraněmi teroristický útok na dvě mešity. Při tomto útoku bylo zavražděno na 50 osob a policie pachatele zatkla až po 36 minutách. Jednalo se o odporný a brutální útok na neozbrojené civilisty, který musí odsoudit každý soudný člověk. Ovšem následné kroky novozélandské vlády musí každý rozumný člověk odsoudit také.

Již šest dní po útoku novozélandská vláda vydala nařízení, kterým zakázala držení samonabíjecích pušek a vyzvala majitele těchto zbraní k jejich dobrovolnému odevzdání. Novozélandští legální držitelé zbraní měli po přijetí zákazu vybraných typů čas od července do 20. prosince 2019. Podřízením se tomuto nařízení, se majitelé mohli vyhnout trestnímu stíhání a získat odškodnění. Aby vláda podpořila své rozhodnutí a zřejmě i s cílem zastrašit držitele legálních zbraní, zahájila policie provádění násilných domovních prohlídek. Při těchto prohlídkách policie vstupovala do obydlí zákona dbalých občanů násilným způsobem a prováděla konfiskaci zbraní, pokud je našla.

Vzhledem k tomu, že termín k legálnímu odevzdání zbraní již vypršel, provedla policie součet vybraných zbraní, a ejhle to bylo překvapení. Z odhadovaného počtu zbraní jich bylo odevzdáno 13-17%. Nový Zéland se tak stal jednou se zemí, která je zaplavena nelegálními zbraněmi, a pořídit si zbraň na černém trhu bude zjevně jednodušší než kdykoliv dříve.

V souvislosti s touto situací na Novém Zélandu mě napadla čistě hypotetická úvaha. Co by se asi stalo v České republice, pokud bychom podlehli tlakům z Bruselu, které se mohou v budoucnu zvyšovat a dostali bychom se do situace, že by nám byly zbraně skutečně odebírány. Kolik držitelů legálních zbraní by se skutečně podvolilo tomuto diktátu a rozhodlo se zbraně dobrovolně odevzdat?

Myslím, že procentuální počet odevzdaných zbraní by byl zhruba stejný jako na Novém Zélandu. V ČR by to bylo na jednu stranu snazší, protože u nás jsou všechny zbraně registrované. Na druhou stranu jsou Češi národem „koumáků“, takže bychom si určitě našli způsob jak se vymluvit, proč zbraně nemůžeme odevzdat. Zřejmě by skokově přibylo vloupání do vozidel nebo bytů, při kterých by došlo k odcizení legálních zbraní. Asi by se jednalo o porušení zbraňového zákona k zabezpečení zbraní a policie by zabavovala zbrojní průkazy, ale k čemu průkaz, když nemůžeme mít zbraně. Takže by se ČR rázem stala zemí kde je obrovská koncentrace nelegálních zbraní. Myslím, že i toto hledisko by měl vzít v úvahu každý, kdo by chtěl nějakým významným způsobem měnit českou legislativu k držení zbraní.

 

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 4,52 out of 5)
Loading...