21.1.2020
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Greenpeace a další teroristé

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilBritské zelené aktivisty chytá psotník. Právě se totiž prolátlo, že protiteroristická skupina britské policie zařadila Greenpeace a několik dalších, zeleně – pokrokových organizací na seznam teroristů. Vedle džihádistů, tvrdých skinů a ultra-nazi skupin. Učinila tak ve své oficiální brožuře, která je distribuována po celé Anglii mezi zdravotnické pracovníky a učitele, jako součást deradikalizačního programu. Ten má umožnit včasnou identifikaci radikálů a pomoci tak předcházet teroristickým útokům.

Zprávu přinesl deník Guardian (zde). Vedle už dostatečně profláklých „grípísáků” jsou na seznamu také Extinction Rebellion (XR). To je ta novoučká, ale přesto podivuhodně dobře zajištěná skupina, co po celé Evropě organizuje demonstrace, blokády a nepokoje za zelenou sebevraždu civilizace, a to pokud možno ihned.

Sami o sobě prohlašují, že jsou hnutím občanské neposlušnosti. V Británii blokují silnice a ulice měst, obsazují symboly „kapitalismu”, jako třeba londýnskou burzu nebo sídla velkých společností a bank. Loni se jim podařilo na deset dní prakticky paralyzovat centrum Londýna, když svými těly zablokovali hlavní dopravní tepny. Policie tehdy zatkla přes 10 tisíc „aktivistů”.

Mluvčí české větve Extinction Rebellion Arne Springorum (ano, už to metastázovalo i k nám) se k londýnským událostem vyjádřila slovy: „V protestování musí být element porušení zákonů, třeba zablokování dopravy, jako jsme to viděli v Londýně. Některé lidi to naštve, třeba ty, kdo pospíchají na schůzku nebo k lékaři. Za to se omlouváme. Ale nemáme řešení, které nikomu nebude vadit, bohužel. Musí být porušen zákon, aby se to lidé dozvěděli.” Takže se máme na co těšit. Jen co počet členů Pražské pobočky XR trošku vzroste. Zatím je jich jen okolo dvou desítek. Česko je divná země… Ale hned, jakmile se rozrostou na tisíc členů, plánují prý blokovat dopravu po vzoru londýnských kolegů.

Na onom britském seznamu je ovšem organizací mnohem víc. Kromě dvou hlavních, zmíněných, je to například radikální organizace na ochranu zvířat Peta, spolky s názvem Zastavit válku, Palestinská kampaň za solidaritu, Kampaň za jaderné odzbrojení, Veganští aktivisté, pak drobnější antifašistické skupiny, antirasistické skupiny, cosi s názvem Anti-Policie Sledovací skupina a Aktivisté proti rozšíření letiště. (zde).

Příručka k tomu seznamu, vcelku rozumně, uvádí: „Tento dokument je navržen tak, aby vám pomohl rozpoznat, kdy mladí lidé mohou být ohroženi extrémními nebo násilnými ideologiemi.” Dokládá, že podobné skupiny přitahují na své akce zejména děti školního věku a mladé dospělé, u kterých není pravděpodobné, že by si byli vědomi, že jsou zneužíváni k politickým cílům za účelem změny režimu. „Filozofie anti-establishmentového zaměření, usilující o změnu systému, je základem jejich aktivismu.” Za zvláště nebezpečnou považuje dokument účast mladých lidí na tzv. „nenásilných přímých akcích”, jako třeba blokáda komunikací vlastními těly, nebo psaní graffiti s tematikou životního prostředí. Adresátům příručky, zdravotníkům a pedagogům, pak výslovně doporučuje, aby vyhledávali mladé lidi, kteří „programově zanedbávají školní docházku”. Protože u oblíbených Grétiných pátků to začíná….

Rozumné, že? Ovšem progresivní Británie běsní. Redaktoři Guardianu, podivuhodně často citovaného ČT jako jediný důvěryhodný zdroj (i když ve staré dobré Anglii představuje něco, jako u nás Čulíkovy Britské listy), nadávají do fašistů už úplně všem okolo, aktivisté z části zuří, z části naříkají. Jejich rozpoložení hezky shrnul John Sauven, výkonný ředitel Greenpeace UK: „Jak můžeme děti učit o devastaci způsobené klimatickou nouzí a zároveň připouštět, že ti, kdo se ji snaží zastavit, jsou extremisté?”

Vypadá to, že si Johnsonova Británie připisuje další bod. Po Brexitu je jím tenhle seznam extrémistů a organizací, ohrožující normální společnost. Nebyl by čas se inspirovat i u nás? Například zařazením takových Patríkových Dětí země na seznam teroristů, někam k Hamásu a Al Nusře. S tím by určitě neměla problém zdrcující většina obyvatelstva naší země.

Což takhle vyslat naše čučkaře do Londýna? K Borisovi, na školení.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...