14.1.2020
Kategorie: Ekonomika

A je to tady, už je líp!

Sdílejte článek:

TOMÁŠ FLAŠKA

FLASKAPři pročítání ekonomických zpráv se občas nestačím divit. Jako dřív. Dřív jste ale museli trochu hledat, teď se to prostě zveřejní a je to. Pozastavovat se a divit se už není v módě. Dnes přeci už žádné kmotry nemáme.

Vláda schválila nákup radarů za nějakou tři čtvrtě miliardy korun. A světe div se, cena dnes, za kterou se to bude nakupovat, je dvojnásobná. Vysvětlení se samozřejmě jako vždy najde. Na sekci vyzbrojování počítali prý se skoro dvacet let starými cenami. Dnes je vše dražší. Hm. A kolik nás stojí platy úředníků na sekci vyzbrojování? Kdo dohlíží na to, co tam dělají? Nevěřím ani trochu, že za to mohou úředníci. Prostě se z eráru vydá víc a můžeme se jen dohadovat komu.

O poznání silnější káva je z ranku elektronických dálničních známek. Vytvoření eshopu a jeho čtyřletý provoz bude stát 401 milionů korun. Dodávám, že bez DPH. Musí tam být nějaké callcentrum, musí být nějaká prodejní místa pro ty, co nemají přístup na internet. I tak mi připadá 401 melounů hodně přemrštěné. Ale nechci se dohadovat, to by spíše mohl posoudit někdo, kdo sám svůj eshop provozuje a to včetně telefonické podpory.

Tam je podstatně zajímavější jiná věc. Teď už budu citovat z toho článku: “Internetový obchod a mobilní aplikaci … zajistí společnost Asseco Central Europe … Stát rozdělil tendr na systém elektronických dálničních známek do několika částí. Vybudování a provoz internetového obchodu a aplikace je jednou z prvních, která už zná provozovatele … stát ho vybral bez veřejné soutěže.

Podíváte-li se do rejstříku právnických osob, tak zjistíte následující předměty podnikání společnosti Asseco Central Europe:

  • Činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence
  • pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor s poskytováním jen základních služeb zajišťujících řádný provoz nemovitostí, bytů a nebytových prostor
  • Montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení
  • Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona
  • Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení
  • poskytování technických služeb k ochraně majetku a osob

Musel bych mít hodně bujnou fantazii, abych tam viděl něco z oboru eshopů a elektronickcýh dálničních známek, výběru mýta apod. A jediný akcionář této společnosti je její asi sesterská firma ze Slovenska.

A nikomu to nepřipadá divné. Už je prostě líp.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,79 out of 5)
Loading...