10.1.2020
Kategorie: Multikulturní soužití

Palestinci kradou elektřinu a pak obviňují Izrael

Sdílejte článek:

BASSAM TAWIL

  • Palestinci jsou patrně přesvědčeni, že mají “právo” na bezplatnou elektřinu – i když to vede ke kolapsu jejich vlastní energetické společnosti.
  • Toto přesvědčení je v souladu s dlouhodobým vnímáním Palestinců, že někdo jiný – pokud možno izraelští a západní dárci, ale v podstatě kdokoli – by měl platit jejich životní náklady, zejména pak účty za elektřinu.
  • Palestinští úředníci využívají problému s elektřinou a poštvávají proti Izraeli nejen mezinárodní společenství, ale i své vlastní lidi. Tito úředníci říkají Palestincům, že Izrael se je snaží bezdůvodně trestat a že jejich hněv by měl být namířen proti Izraeli, nikoli proti zlodějům elektřiny nebo palestinskému vedení.
  • Spor kolem nezaplacených dluhů za elektřinu je jen dalším příkladem neustálé snahy Palestinců svalovat vinu za své utrpení na Izrael. Místo toho, aby převzali odpovědnost za krádeže elektřiny a nezaplacené účty a přijali represivní opatření proti pachatelům, dělají Palestinci to, co umí nejlépe – snaží se ze všech sil přesvědčit svět, že je to všechno vina Izraele.

Mnoho Palestinců již delší dobu neplatí za elektřinu, kterou jim dodává arabská společnost Jerusalem District Electricity Company (JDEC).

Další Palestinci této společnosti elektřinu přímo kradou, což je trestný čin, který se v každé zemi, kde jsou dodržovány zákony a pořádek, trestá pokutou nebo vězením. Elektřina se krade přímým připojením k vedení (“zavěšením kabelu”) nebo manipulací s elektrickými měřiči.

JDEC kupuje elektřinu od společnosti Israel Electric Corporation (IEC), což je největší dodavatel elektrické energie v Izraeli. Společnost JDEC však z důvodu krádeží elektřiny a rozsáhlého neplacení účtů Palestinci nebyla schopna splácet své dluhy vůči izraelskému dodavateli IEC.

Izraelská společnosti IEC 22. září 2019 oznámila, že přerušila dodávku energie do některých palestinských vesnic a měst na Západním břehu Jordánu, s úmyslem přinutit Palestince, aby zaplatili svůj dluh ve výši 1,7 miliardy šekelů (asi 483 milionů dolarů). IEC se roky snaží o zaplacení dluhu, který v průběhu let neustále roste. Ačkoliv byl dluh částečně sporadicky splácen, tak od počátku roku 2019 neposlala Palestinská samospráva izraelské energetické společnosti vůbec nic. Palestinská samospráva neposlala izraelské společnosti žádné peníze od okamžiku, kdy jí Izrael snížil přibližně na polovinu množství posílaných peněz, které pro ni Izrael vybírá v podobě celních poplatků a daně z přidané hodnoty – snížení odpovídá částce, kterou Palestinská samospráva vyplácí rodinám uvězněných teroristů.

Ačkoliv Palestinci otevřeně připouštějí, že jejich energetická společnost z důvodu neplacení a krádeží elektřiny každoročně přichází o miliony dolarů, tak současně žalují světu, že je Izrael přerušením dodávek elektrické energie “kolektivně trestá”. Palestinci zkrátka žádají mezinárodní společenství, aby odsoudilo Izrael za to, že si dovoluje po nich požadovat zaplacení dluhů za elektřinu.

Tato palestinská drzost (arabsky “wakaha”) dosáhla svého vrcholu, když si šéf JDEC Hisham Omari při setkání s úředníky OSN v Jeruzalémě stěžoval na přerušení dodávek elektrické energie do některých palestinských oblastí na Západním břehu. Omari prý obvinil Izrael, že Palestince kolektivně trestá a varoval, že izraelský krok bude mít “závažné následky”.

Šéf arabské energetické společnosti považuje neschopnost své společnosti splácet dluhy Izraeli za záležitost, kterou je třeba předložit OSN. Očividně však představitele OSN neinformoval o desítkách tisíc Palestinců, kteří neplatí své účty nebo kradou JDEC elektrickou energii. Tento trapný detail by mohl odvrátit pozornost od snahy obvinit Izrael z toho, že po jeho společnosti požaduje zaplacení dluhů za elektřinu.

Kromě toho, že se Palestinci snaží využít diskuse o svém dluhu za elektřinu k podněcování svých občanů proti Izraeli, šéf Odboru energetiky a národních zdrojů Palestinské samosprávy Thafer Milhem šel ještě dál, když prohlásil, že izraelský pokus o inkaso dluhu byl součástí “systematické politiky izraelské vlády, která tlačí na prezidenta Mahmúda Abbáse a palestinskou vládu, aby se podřídily izraelskému diktátu”. Milhem uvedl, že Palestinci se svou stížností na rozhodnutí izraelské společnosti přerušit dodávky elektrické energie do některých oblastí Palestiny kontaktovali několik mezinárodních organizací. Současně Izrael obvinil z toho, že svým naléháním na zaplacení dluhu uvalil na všechny Palestince “kolektivní trest”.

Snaha palestinských úředníků internacionalizovat spor ohledně jejich nezaplaceného dluhu vůči IEC je součástí stále silnějšího soustavného úsilí přesvědčit mezinárodní společenství, že Izrael “bezdůvodně trestá” Palestince. Tento pokus, učinit Izrael zodpovědným za krizi, je však bohužel založen na lžích a podvodu.

Samotní Palestinci připouštějí, že hlavní příčinou krize jsou rozsáhlé krádeže elektřiny a časté neplacení účtů za elektřinu. Přesto však Palestinci mají obavy říci světu, že kradou elektřinu své vlastní společnosti.

Šéf JDEC Omari, jenž požadoval zásah OSN, který by donutil Izrael pokračovat v dodávkách elektřiny Palestincům navzdory svému dluhu, současně nedávno připustil, že jeho společnost čelí finanční krizi kvůli své neschopnosti přinutit Palestince, aby přestali krást elektřinu, a donutit je platit účty.

Omari prozradil, že “velcí palestinští odběratelé” dluží jeho společnosti 100 milionů šekelů (asi 28,6 milionu dolarů). Řekl, že celkové dluhy palestinských odběratelů vůči jeho společnosti odhaduje na 800 milionů šekelů (asi 229 milionů dolarů). Uvedl, že více než polovina dluhu patří Palestincům žijícím v uprchlických táborech, kde obyvatelé kradou elektřinu již dlouho a odmítají za ni platit.

Pokusy JDEC domoci se peněz za nezaplacené účty v uprchlických táborech na Západním břehu Jordánu se setkaly s odporem. Zaměstnanci JDEC, kteří vstoupili do táborů s cílem vybírat dlužné částky nebo přerušit dodávku energie, byli často vystavení výhrůžkám a násilí. Energetická společnost ani její zaměstnanci se však od palestinských bezpečnostních sil v této věci žádné pomoci nedočkali.

Omari také kritizoval palestinské soudy za to, že se nezabývají Palestinci, kteří kradou elektřinu a odmítají platit své účty. “Někteří Palestinci zřizují v uprchlických táborech soukromé hlídky, aby zabránili zaměstnancům společnosti vypnout dodávku elektrické energie,”uvedl“Jiní nám zase brání v přístupu k elektrickým rozvaděčům pomocí řetězů a kamenů a znemožňují nám je tak otevřít.”Varoval, že pokračující krádeže elektřiny a neplacení účtů “ohrožují samu existenci arabské energetické společnosti.”

Palestinští úředníci využívají problému s elektřinou a poštvávají proti Izraeli nejen mezinárodní společenství, ale i své vlastní lidi. Tito úředníci říkají Palestincům, že Izrael se je snaží bezdůvodně trestat a že jejich hněv by měl být namířen proti Izraeli, nikoli proti zlodějům elektřiny nebo palestinskému vedení.

Arabská energetická společnost svým palestinským zákazníkům vzkázala, že snaha Izraele o inkaso dluhu je součástí izraelského plánu na převzetí kontroly nad společností“judeizaci” arabských čtvrtí a institucí ve východním Jeruzalémě. Vzkaz arabské společnosti Palestincům, kteří kradou elektřinu a odmítají platit své účty, zní: “Pokud se ocitnete bez elektřiny, měli byste za to obviňovat pouze Izrael.”

Palestinci jsou patrně přesvědčeni, že mají “právo” na bezplatnou elektřinu – i když to vede ke kolapsu jejich vlastní energetické společnosti. Toto přesvědčení je v souladu s dlouhodobým vnímáním Palestinců, že někdo jiný – pokud možno izraelští a západní dárci, ale v podstatě kdokoli – by měl platit jejich životní náklady, zejména pak účty za elektřinu.

Spor kolem nezaplacených dluhů za elektřinu je jen dalším příkladem neustálé snahy Palestinců, svalovat vinu za své utrpení na Izrael. Místo toho, aby převzali odpovědnost za krádeže elektřiny a nezaplacené účty a přijali represivní opatření proti pachatelům, dělají Palestinci to, co umí nejlépe – snaží se ze všech sil přesvědčit svět, že je to všechno vina Izraele.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,57 out of 5)
Loading...