26.12.2019
Kategorie: Společnost

Manipulační vánoční hoax 168 hodin ČT

Sdílejte článek:

DAVID PETRLA

80663046_10213144896497313_9163080441299730432_o

Pojďme si to zanalyzovat ve stylu Demagog.cz, Manipulatori.cz apod. Což implikuje i to, že musím všechny nejisté věci tvrdit s jistotou.

1. Betlém bez Židů. Ano, to je pravda, za předpokladu, že se jedná o vyobrazení Betléma ještě před příchodem Mudrců z východu.

2. Bez Arabů. To není pravda.

Dnes se má za to, že první arabské kmeny se v kraji, kde se nachází Betlém, objevily kolem třetího století po Kristu.

Byly na nižší sociální úrovni, než tehdejší Židé, takže není pravděpodovné, že by Mudrci z východu pocházeli z jejich řad.

3. Bez Afričanů. To není pravda.

Nevíme, odkud pocházeli Mudrci z východu. Z Afriky asi ne, protože Afrika jaksi… není na východ od Betléma.

Tradice kladla jejich původ do Persie. Lidová slovesnost z nich časem udělala tři mudrce, pak krále a někdy ve 12. století začal být Balthazar – který není biblickou postavou – zobrazován jako Afričan.

4. Bez uprchlíků. Taky ne, sorry.

V den Kristova narození nebyli Maria a Josef uprchlíci. Podle nařízení císaře Augusta se vydali do města, odkud pocházel Josef, ke sčítání lidu. Josef tedy podle této logiky “uprchl” domů.

Betlém byl malé, ale slavné město, horská pevnost. Josef i Maria byli sice velmi chudí, ale potomci královského Davidova rodu. Dnes bychom řekli zchudlá šlechta.

Po Ježíšově narození vydal šílený král Herodes příkaz k jeho zavraždění a Svatá rodina se skutečně stala uprchlíky. Uprchli do Egypta – před touto velmi konkrétní hrozbou.

Egypt byl součástí Římské říše, stejně jako Judea a Galilea. Josef tam pracoval a živil rodinu. Po Herodově smrti se ihned vrátili do Nazareta.

5. Bez svobodných matek… jak jsem už napsal výše, Josef a Maria byli naprosto plnoprávní manželé. Dokonce oba šlechtického původu.

Maria byla panenská matka, ale v žádném případě nebyla svobodná matka.

Shrnutí: Z pěti výroků v onom postu je pouze jeden pravdivý a to ještě s výhradami.

Ano, disjunkce pěti výroků, z nichž jeden je pravdivý, pořád dává pravdivý výrok. Z tohoto hlediska ten komentář není úplnou lží.

Ale je dost brutální polopravdou. Nebál bych se jej nazvat hoaxem.

  • David Petrla, FB
Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...