15.12.2019
Kategorie: Politika

Czexit?! Velká Británie ukázala cestu

Sdílejte článek:

LUBOŠ ZÁLOM

lubos-zalom8847970_0Já si velice vážím bývalého prezidenta Václava Klause a do značné míry ho obdivuji. Ale nejsem vůči němu nekritický. A i když jeho mediální výstupy jsou v současném politickém marasmu balzámem na duši, tu a tam se dopustí výroků, které připomínají, že skutečně ideální pravicový politik, ideální zastánce svobody jednotlivce, kapitalismu a trhu, je osoba, na kterou Česká republika přece jen teprve čeká. Václav Klaus se před pěti dny vyjádřil, že “[Czexit] je dneska dětinský návrh, který může říkat pouze nezodpovědný člověk.” A že to může “někdo mít jako svůj politický cíl za dvě nebo tři desetiletí.” Jako bezprostřední cíl je prý Czexit nezodpovědný a iracionální.

A já nad těmi výroky vrtím nesouhlasně hlavou.

Jsem toho názoru, že dynamika současné politiky je tak rychlá, že nelze tvrdit, že pravý čas pro vystoupení přijde až za tři desetiletí. Může přijít rychleji, než si myslíme. Ještě v polovině 80. let asi jen málokdo čekat tak rychlý rozpad komunistického bloku. A dnes politika funguje daleko dynamičtěji. A proto je třeba být připraven a je to zejména klíčový úkol pro strany, které nevidí Czexit jako cíl sám o sobě. Pro nás, pro Svobodné, bylo téma vystoupení z EU vždy velmi zásadním tématem, a to jako prostředek pro dosažení cíle vyššího: pro to, abychom se vymanili ze současného progresivního socialismu. Abychom mohli masivně odstátňovat a deregulovat. Abychom sem opět vrátili kapitalismus. Tyto cíle nejde naplnit, dokud budeme členy EU.

Vedle toho tady potom máte strany, které chtějí vystoupit z Unie, ale o svobodu jim přitom vůbec nejde; o svobodě vůbec nemluví a přejí si svůj vlastní, český, národní socialismus. Jejich snahy o vystoupení z EU nejsou a nemohou být zároveň snahami nás Svobodných!

Ayn Randová jednou napsala: “Každý, kdo bojuje za budoucnost, žije ji už dnes.” Pro nás není nezodpovědné vážně uvažovat o Czexitu dnes; rozmýšlet, co by se stalo, kdyby se nám otevřelo startovní okno k opuštění EU již dnes, zítra, nebo pozítří. Co by se stalo, kdyby nastala ta naprosto fantastická a samozřejmě hypotetická situace, že by Svobodní měli pozici premiéra a naprostou většinu v parlamentu, a mohli podle Článku 50 Lisabonské smlouvy sami, prostřednictvím premiéra, oznámit naše vystoupení i bez referenda. Petr Mach napsal knihu “Jak vystoupit z EU”. Víme jak na to, a víme co dělat potom.

Václav Klaus se před dvěma lety vyjadřoval trochu jinak, než před pěti dny. Napsal: “Nastal čas začít připravovat odchod naší země z Evropské unie.” A my, Svobodní, jsme toho pamětlivi. Narozdíl od jiné strany, pardon, vlastně hnutí, které Václav Klaus nyní podporuje, z velké části patrně z rodinných důvodů.

Věříme, že bez EU nám bude lépe. Věříme, že odchod Velké Británie ukáže cestu dalším zemím. Velká Británie byla první – ukázala, jak na to. A jako první odcházející země to neměla snadné. Nevěřím tomu, že pozice České republiky je tak zásadně horší, a že jsme kvůli tomu odsouzeni v EU setrvat. Věřím, že naše pozice ve středu Evropy a naše provázanost s německou ekonomikou nám hraje do karet. Můžeme si to prohrát jenom sami.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,56 out of 5)
Loading...