19.9.2014
Kategorie: Společnost

Mnohem větší hrozbu než narkomani a bezdomovci představují politici

Sdílejte článek:

OD: MAREK NUMERATO 19|09|2014

Před 4 rokama jsem v průběhu kampaně před komunálními volbami napsal tento blogový příspěvěk. Když nyní pozoruji slogany na billboardech, zdá se mi, že se mnoho nezměnilo. Kandidáti se předhání v tom, kdo více zatočí s bezdomovci nebo hermani. Můj starý článek je tak stále aktuální, a proto jsem se ho rozhodl uveřejnit znovu.

 

[ad#hornisiroka]

 

Politici si našli pro komunální volby společné téma – boj s bezdomovci, narkomany a herními automaty. Nechci nikterak snižovat fakt, že určitá část bezdomovců, narkomanů a  návštěvníků heren představuje skutečný problém. Nepochybně je mezi nimi spousta těch, kvůli kterým se v ulicích necítíme bezpečně a kteří nerespektují naši svobodu. Celková škoda, kterou daňovým poplatníkům způsobují, je však nepochybně menší než ta, kterou mají na svědomí ti, jež narkomanům, bezdomovcům a hernám spílají na předvolebních billboardech. Ano, řeč je o politicích.

 

Až na pár čestných výjimek platí, že co politik, to socialista. A je už celkem jedno, jestli se honosí stranickou knížkou ČSSD, KSČM nebo TOP09 či ODS. Kampaň před komunálními volbami nám jasně ukazuje, že politici se za svůj socialismus (či chcete-li umění přerozdělovat) nikterak nestydí a dávají ho na obdiv prostřednictvím předvolebních hesel. Např. slíbili jsme vám bazén, začali jsme ho stavět; podpoříme stavbu hokejové haly; nedopustíme zrušení letního kina apod. Je jistě snem každého daňového poplatníka, aby část jeho výdělku směřovala na podporu výše uvedeného. A nebo aby byla utracena za předražené vybavení radniční kanceláře či za předraženou veřejnou zakázku pro stavební firmu, kterou čirou náhodou vlastní starostův švagr.

 

 

Politici nám však nezpůsobují pouze škody, jejichž výše bychom se dopočítali v korunách. Jde i o škody spojené s omezováním naší svobody, s regulacemi našich životů. Zde platí, že s jídlem roste chuť. Na komunální úrovni politik zvedne ruku pro zákaz pití alkoholických nápojů na veřejném prostranství. Když se mu podaří prorazit do sněmovny, začne být horlivým zastáncem zákazu kouření v restauracích. Výsledek je takový, že nejosvícenější regulátoři ze starého kontinentu spojí síly v Evropském parlamentu či Evropské komisi. Jak osvícené nápady a jaký dopad mají na naše životy, nechť si laskavý čtenář zrekapituluje či dohledá za domácí úkol sám.

 

Hesla typu „V zájmu našich dětí: nulová tolerance feťákům“ nebo „Pryč s narkomany, bezdomovci a hernami“ nelze zkrátka od politiků vnímat jinak než jako snahu odvrátit pozornost na někoho jiného. Průměrný český politik napáchá rozhodně více škody než průměrný bezdomovec.

 

ZDROJ: humanaction.cz

 

[ad#velkadolni]

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...