16.11.2019
Kategorie: Společnost

Proklatý Putin zakázal Člověku v tísni páchat v Rusku „dobro“

Sdílejte článek:

TOMÁŠ VYORAL

Nezisková organizace Člověk v tísni byla v Rusku zařazena na seznam nežádoucích organizací. Řada aktivistů pod vedením spoluzakladatele a výkonného ředitele Šimona Pánka bez jakéhokoliv mandátu voličů prosazujících mimo jiné ideologickou agendu tak může své aktivity směle přesměrovat jinam. Je-li jejich činnost tak záslužná, jak tvrdí, pak by po nich měl sáhnout kdokoliv jiný. Neziskovka však uvedla, že v Rusku nepřestane pracovat. Více než dvoumiliardový rozpočet financovaný z velké části ze zahraničí (zejména EU, USA a VB) je třeba někde rozpustit. Lehce jsem se podíval na zoubek i dvěma předním představitelům a jejích šíření „dobra“.
 

Člověk v tísni (ČvT) je typickým příkladem, jak se – věřím že bohulibý – záměr na počátku (pomáhat tam, kde je třeba) proměnil v nástroj politického boje, propagandy a umlčování oponentů a moloch na peníze. Někteří přední představitelé této organizace navíc kážou vodu a pijí víno, respektive „bojují proti nenávisti“, ač ji sami šíří.

Když se dobrý úmysl mění v mocenský nástroj

Předně je dobré říct, že řada lidí, možná většina, kteří pro ČvT pracují, tak činí s dobrým úmyslem a touhou pomáhat. Problém však nastává ve chvíli, kdy se podíváme třeba na ideologicky – indoktrinační projekt Jeden svět na školách nebo aktivitu údajně zušlechťující diskuze #jsmetu, kterou ČvT slovy Šimona Pánka „pomohl přenést do Česka a skupinu zde založit“.

O Rusku, stejně jako o ČvT, si můžeme myslet mnohé. Nicméně nelze se divit, že má tato země obavy z některých aktivit této organizace financované stovkami milionů z USA, Velké Británie či Evropské unie. Z výroční zprávy ČvT za rok 2018 vyplývá, že neziskovka operovala s rozpočtem převyšujícím 2 miliardy korun. Jak říká „zlaté pravidlo“ investigativní žurnalistiky: sleduj tok peněz. Tak pojďme alespoň obecně.

Finanční zdroje ČvT

  • zahraniční státní rozpočty: 780 milionů Kč (z toho USA 327 milionů korun, Velká Británie 342 milionů korun)
  • příjmy z EU – Evropská komise a delegace EU: 493 milionů Kč
  • agentury OSN a ostatní mezivládní organizace: 166 milionů Kč
  • státní rozpočet (ČR): 156 milionů Kč
  • operační programy (ČR): 83 milionů korun
  • nadace a nevládní organizace: 54 milionů Kč
  • dary: 164 milionů Kč
  • vlastní výnosy: 67 milionů Kč
  • místní rozpočty: 50 milionů Kč

V Rusku nekončíme, tvrdí organizace

Ruské ministerstvo vnitra podle serveru Ceskenoviny.cz uvedlo na svém webu, že ČvT byl na seznam zařazen v souladu s federálním zákonem „O opatřeních proti osobám zapojeným do porušování základních lidských práv a svobod, práv a svobod občanů Ruské federace“.

„V Rusku pracujeme dlouhodobě, podporujeme tamní občanskou společnost – aktivisty, blogery, kriticky přemýšlející intelektuály, skupiny lidí, kteří jsou proti korupci, proti ničení životního prostředí, kteří bojují za práva menšin, chtějí větší transparentnost ruského státu, chtějí, aby Rusko dodržovalo mezinárodní závazky, ke kterým se zavázalo například ratifikací Listiny základních práv a svobod, jako je ochrana a dodržování lidských práv, nebo právo na sdružování a shromažďování, podporujeme skupiny, které jsou proti cenzuře a další,“ uvedl ve vyjádření ČvT.

„V tuto chvíli zastavujeme veškeré aktivity na podporu ruských partnerů a přátel, abychom je neohrožovali, a budeme si muset promyslet, jaké kroky podnikneme k tomu, abychom byli opatrnější, ale v žádném případě to neznamená, že bychom v Rusku přestali pracovat,“ dodal.

S šířením svého „dobra“ tak v Rusku zřejmě nehodlá jen tak přestat. Budiž. S vtipem sobě vlastním pak přispěchal i ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Tomáš Petříček@TPetricek
@CLOVEKVTISNI je respektovaná organizace podporující lidská práva a demokracii ve světě. Zveřejněné důvody jejího zákazu v Rusku proto považuji za absurdní. Zákaz lidskoprávní organizace svědčí o stavu lidských práv v zemi. Budu požadovat vysvětlení. Předvolám si rus.velvyslance.
Zajímavé, kolik starostí má chovatel čmeláků a bojovník proti změně klimatu s neziskovou organizací.

Ve jménu boje proti nenávisti šíříme nenávist

Důležitým ukazatelem toho, jakým směrem je ČvT profilován, jsou pak někteří jeho mediálně viditelní představitelé. Prvním příkladem je koordinátorka mediálního oddělení neziskovky Adriana Černá, která má blízko k aktivitě #jsmetu, jež údajně bojuje za zvýšení úrovně diskuzí na internetu. Ve skutečnosti však hromadným svoláváním se pod vybrané příspěvky a následnou podporou těch svých „směřujících správným směrem“ upozaďují všechny ostatní a likvidují diskuzi přirozenou.

Tato slečna („Pravda & láska & internety. Občas zvostra,“ píše v profilu na svém Twitteru), která chce kultivovat diskuzi, například v listopadu 2018 vulgárně urážela Jaromíra Nohavicu, protože si demokraticky „dovolil“ přebrat medaili od Putina. „Motherfucker!!!“ uvedla a po upozornění jiného uživatele, že jde o Nohavicovo svobodné rozhodnutí, dodala: „A ja sem svobodny clovek a klidne muzu rikat, ze je to curak, když prebira medaile od masového vraha.“

Adriana Černá z ČvT na Twitteru
Autor: @AdrianaCerna/TwitterAdriana Černá z ČvT na Twitteru
Adriana Černá z ČvT a #jsmetu
Autor: @AdrianaCerna/TwitterAdriana Černá z ČvT a #jsmetu

Zajímavý koníček ředitele Jednoho světa na školách

Podobným příkladem je Karel Strachota, ředitel Jednoho světa na školách. Projektu, který je  jedním ze vzdělávacích programů ČvT. „Již od roku 2001 přispíváme k výchově zodpovědných mladých lidí, kteří se orientují v současném světě, otevřeně a kriticky přistupují k informacím, nejsou lhostejní, chtějí ovlivňovat a také skutečně ovlivňují dění kolem sebe,“ píší na oficiálním webu.

Ředitel tohoto vzdělávacího programu, jakkoliv si samozřejmě může ve svém osobním životě dělat, co chce – chraň bůh – se pak na FB divadelně stylizuje do nejrůznějších kostýmů a více či méně vkusně se vyjadřuje k vybraným politikům. Nemusím zřejmě udávat ke kterým. Neumím si představit, jak se tento člověk dokáže s nadhledem a pokud možno neideologicky podílet na vzdělávání studentů středních škol.

Jen pro zajímavost, k nejznámější „parodické stylizaci“ Karla Strachoty přirovnávající novou stranu Václava Klause ml. ke Ku Klux Klanu se pak ČvT vyjádřil na Twitteru následovně: „Panu Strachotovi se povedlo perfektně vystihnout a zkarikovat politika, který bojuje proti korektnosti a přirovnává procesy v EU k Holocaustu. Je to humor, o kterém si každý může myslet svoje, ale je to soukromá aktivita pana KS a na jeho roli v ČVT žádný vliv mít nebude.“

Karel Strachota na FB
Autor: @KarelStrachota/FacebookKarel Strachota na FB

Tolik z mé strany o politické neziskové organizaci Člověk v tísni páchající dobro permanentně a zázraky proti nenávisti na počkání.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,83 out of 5)
Loading...