14.11.2019
Kategorie: Společnost

Místo oteplení boj se Zimou

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

bartonStudenti Karlovy univerzity rychle transformovali své požadavky a místo boje s klimatickými změnami požadují rezignaci rektora Karlovy univerzity.

Účastníci studentské okupační stávky za klima se ve středu přesunuli k rektorátu univerzity. Několik desítek lidí obsadilo vstupní halu budovy Karolina, v níž hodlají zůstat i přes noc. Studenti žádají nejen opatření vlády na ochranu životního prostředí, ale i odstoupení rektora UK Tomáše Zimy. Ten ale odstoupit nehodlá. …

…. Rozvěsili transparenty s nápisy jako „Máme holé lesy“ nebo „Kdy už skončí kapitalismus?“. Neblokovali vchod do budovy a nechali zaměstnance univerzity odcházet.

Postoj studentů je naprosto „originální“. Podle vzoru listopadu 1989, v němž skončil totalitní režim a socialismus, by rádi svrhli kapitalismus. Holé lesy sice máme, ale díky naprosto zcestné politice ochrany kůrovce v Národním parku Šumava. Odtud se nám kůrovec rozprostřel po celém státě. Tvrdí se sice, že postupuje od východu na západ, to ale postupují škody a těžba napadeného dřeva. Šumava má díky ochraně kůrovce poloviční příjem z těžby dřeva a bude potřebovat asi 150 milionů korun od státu, aby přežila letošní rok.

Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima „navštívil“ stávkující a byl vypískán. Hlavní požadavek studentů je tak místo záchrany klimatu odstoupení Zimy. Zima se dostal do médií díky smlouvě univerzity s Home Creditem. Vyšlo najevo, že Home Credit sponzoruje Karlovu univerzitu docela směšnou částkou a je v něm „čínská stopa“. Zima proto na nátlak médií zrušil česko-čínské centrum. V důsledku negativní publicity, která se na centrum snesla a významně jeho obraz poškodila, mohou zcela nešťastně a nezaslouženě utrpět i aktivity připravované fakultami UK, což považuji za velmi nešťastné a nežádoucí,” okomentoval Zima důvody, které jej ke zrušení centra vedly.

Boj s komunistickou Čínou byl v Česku „nastartován“ v posledních dvou letech. Částečně tomu přispěl tvrdý postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa k obchodní dohodě s Čínou. Ten zavedl vysoká cla na čínské zboží a doslova donutil Čínu k ústupkům. Nyní je podle Trumpova vyjádření na spadnutí podpis nové dohody s Čínou. Boj s Čínou, respektive s čínskou firmou Huawei, pak zabrousil do otázky národní bezpečnosti jak v USA, tak nakonec i u nás. Zima je tak nucen reagovat na něco, co skutečně nezpůsobil, ale je mu to studenty přičteno k jeho „hříchům“.

Obecně jsou jisté indicie, že moc studentů ve vysokoškolských radách rozhodujících o obsazení volených funkcí je značná a že málokdy projde někdo, kdo se znelíbí studentům. Studenti totiž dokáží táhnout za jeden provaz a zbytek volitelů bývá obvykle rozdělen na skupinky. Stávka za klima tak především ukázala, že se jedná zejména o akci studentů Karlovy univerzity a nyní, když se jejich hlavním požadavkem stalo odstoupení rektora, o tom již nelze pochybovat. Studenti navíc využili „sváteční“ atmosféru a vědí, že si proti nim nikdo neodváží razantně vystoupit v předvečer oslav 17. listopadu. Vymysleli to docela chytře a je otázka, zda Zima přežije zimu a do jara bude ještě stále rektorem.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...