8.11.2019
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Matějova demonstrační obsese

Sdílejte článek:

MARIE JOSEFÍNA FULKOVÁ

.
Pokud se spíše omylem dostanete na stránky Milionu chvilek (jak poetický název), opět vás do očí udeří (po kolikáté už) burcující titulek: LETNÁ 2 – ZNOVU ZA DEMOKRACII!


Protože zběhlému studentu teologie tentokrát zjevně chybí důvody proč a za co demonstrovat, prostě si je vycucal z prstu. Dlužno říci, že nápaditostí a invencí zrovna neoplývá. Proč tedy podle něj demonstrovat?

Justice i veřejnoprávní média jsou v ohrožení a prezident nerespektující Ústavu slibuje premiérovi v obrovském střetu zájmů prezidentskou milost, bude-li to třeba. (To už naplňuje skutkovou podstatu trestného činu „šíření poplašné zprávy“.)

Jak pan Matěj k tomu závěru se svým početným týmem marketérů, politologů, analytiků, kteří jsou placeni z příspěvků důvěřivých hlupáků a jistě mají i svůj štědrý zahraniční zdroj, došel, je na pováženou.

Stačilo by, kdyby se si vyhledal ve slovníku cizích slov definici demokracie: Demokracie je forma vlády, ve které se všichni občané rovně podílejí – přímo nebo nepřímo skrze volené zástupce – na navrhování a přijímání zákonů, kterými se řídí jejich společnost. Pojem pochází z řeckého δημοκρατία (dēmokratía), „vláda lidu“, složeno z δῆμος (dêmos) svobodný občan země a κράτος (kratos) vládnout.

Chce to jen překonat lenost, na kterou si ani nestudující ani nepracující pan Matěj lehce zvykl, a bylo by po důvodech svolávat kvičící menšinu hlupců na akci, která spíše připomíná skupinovou terapii frustrovaných a kterou diriguje nenávistně fanatický, popletený kazatel.

Pan Matěj se evidentně nudí, touží opět po svém milionu chvilek slávy na pódiu, v záři reflektorů, v objektivech kamer, hysterickém pochvalném kvikotu nemyslící a pravděpodobně nepříliš vzdělané menšiny. Chce být viděn a slyšen. V jeho případě by se už takové počínání dalo považovat za obsedantní poruchu (psychiatrická diagnóza).

Očividně má obsesi demonstrovat vždy a často, stačí mu vykonstruované,zástupné, nepravdivé, nedoložitelné, tedy vlastně podvodné, neexistující důvody . Není divu, že pan Matěj zamířil na studium teologie a nikoli exaktních věd – matematiky, fyziky, kde by nepochybně se svou zcela absentující logikou neprošel. Je ale s podivem, že pan Matěj, coby budoucí služebník boží, který by měl oplývat pokorou a smířlivostí, neustále patologicky touží po boji, vyrovnávání účtu a nenávistných výlevech. Pan Matěj se, aniž to tuší, minul cílem. Pan Matěj je totiž bytostný anarchista, revolucionář.

Právě ti mají potřebu neustále se násilně i méně násilně, zato viditelně, vymezovat proti jakémukoli režimu. A tak to kryptorevolucionář Matěj dělá. A bude nás svými demonstračními obsesemi (místo aby navštívil psychiatra) obtěžovat i nadále. Ale blíží se advent, pan Matěj už by měl začít rozjímat (pokusit se třeba o sebereflexi, jestli ví, co to je) a my, co ctíme tradiční hodnoty, ho prostě budeme ignorovat.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,52 out of 5)
Loading...