6.11.2019
Kategorie: Kultura a tipy

Několik základních tipů, jak začít s obchodováním na burze

Sdílejte článek:

Obchodování na burze se zlatem, akciemi atd. je velmi populární již mnoho let. Pro někoho je to každodenní ,,práce” pro jiné hra, což je tak trochu pravda, protože člověk nikdy nemůže přesně určit, co se stane a jak se budou ceny na burze hýbat. Takže je to trochu jako sázka do loterie, jednou to vyjde a podruhé možná ne.

Jak tedy na burze začít? Je důležité se držet při vstupu na burzu několika základních kroků a pravidel. Jedním z nich je neustálé se učení, sledování a opatrnost, abyste se tzv. nechytli do nějakého podvodu, proto je opravdu nutné důkladně projít nabízené možnosti, než se do obchodování pustíte a zjistit si o firmách co nejvíce informací.

Chcete začít obchodovat na burze, ale nejste si jisti, zda to ,,zvládnete”? Zkuste si například tzv. ,,simulátor obchodování na burze”, zkusíte si reálné obchodování, ale s jistotou, že neztratíte žádné finance, jelikož využíváte jen virtuální finance.

chart

Zkouška s virtuálními financemi je za vámi a tak to teď chcete zkusit na ,,ostro”. Začněte tím, že si vyhledáte on-line brokera, který vám se vším pomůže. Před tím, než si vyberete vhodný účet, na kterém budete podnikat, tak je důležité si také ujasnit kolik na to vlastně máte času, kolik hodin denně jste schopni se obchodování na burze věnovat. Nezapomeňte také na důkladnou analýzu trhu, kde zjistíte jaké jsou obchodní příležitosti. Zde jsou 4 nejčastější obchodní metody:

Toto jsou obchodní metody k mapování trhu, které využívají profesionální obchodníci.

Takže první kroky máte hotové. A co teď? Dalším krokem je výběr finančního instrumentu. Těch je 5, například – Měnové páry nejčastěji se jedná o EUR/USD. Další variantou jsou – Komodity, mezi které patří zlato, stříbro, ale také například ropa. Velmi známé je obchodování s Akciemi, velmi zajímavé jsou pro obchodníky akcie firem Apple, Facebook či Google. Další možností jsou Indexy, sem patří například S&P 500, DJIA či německý index DAX. A poslední variantou jsou Kryptoměny. Nejznámější kryptoměna a  v poslední době stále více a více diskutovaná je Bitcoin. Jsou zde ovšem i další kryptoměny, jako například Ethereum či Litecoin.

Důležitou součástí obchodování na burze, zejména pro ty co začínají, je doporučováno si nastavit money management. Možná to někomu přijde zbytečné a nezajímavé, ale je to přesně naopak. Naučí vás to obchodovat s menším rizikem. Nezapomeňte si také nastavit Stop-Loss příkaz, díky kterému limitujete své ztráty.

Jak již bylo zmíněno, je možnost si vyzkoušet demo verzi, kde neriskujete své peníze, ale i tak si vyzkoušíte reálný obchod. Je to velmi užitečné při pochopení způsobu obchodování, ale není dobré tuto demo verzi užívat příliš dlouho. Je totiž jasné to, že když víte, že nejsou ve hře vaše peníze, tak se nebudete bát více riskovat, což by se následně s reálnými penězi nemuselo zcela vyplatit. Je dobré vědět, že jsou účty, kde je možnost začít i pouze s 1$, což je pro začátek, pochopení a ,,učení” jak obchodovat dostačující.

I přesto, že budete využívat brokera, tak je dobré znát alespoň základní pojmy, se kterými se budete velmi často setkávat. Mezi tyto pojmy patří zejména ty, které se týkají grafů s pohybem cen, jaký je rozdíl cen mezi nabídkou a poptávkou, poměr rizika vůči zisku a mnoho dalších. Všechny tyto ,,akce” mají své anglické názvy, které je jistě dobré si osvojit i v případě, že jste začátečník. Proto bylo již na začátku zmíněno, že nejdůležitější je se neustále učit!

Zde je zajímavost na konec. Říká se, že pouze 20% úspěchu či neúspěchu při obchodování na burze tvoří metoda a money management, zbývajících 80 % je psychologie obchodníka, což je také velmi zajímavé téma k zamyšlení. Pokud se jedná o velmi široké pojetí tohoto pojmu, tak můžeme rozdělit emoce obchodníka na optimisty a pesimisty, což úzce souvisí s chamtivostí a strachem obchodníků na burze. Toto je tedy další důležitou znalostí, kterou byste při obchodování na burze měli alespoň trochu ovládat, jelikož se podle toho dá předpokládat co se bude na burze dít. Vždy lze totiž poznat, jaká z ,,nálad” na burze zrovna převládá. Každopádně toto je velmi obsáhlé téma, které zabere spoustu času k pochopení, takže podrobněji zase příště.

Shrnutí na závěr je tedy jaké? Neustálé učení se, vyhledávání informací, zvolení vyhovujícího brokera a zjasnění si priorit, jakým směrem chcete své obchodování na burze vést. A co je nejdůležitější? Nezapomínat, že obchodování na burze je hra, ve které se musí počítat se ziskem, ale také možnou ztrátou.

(PR)

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...