1.10.2019
Kategorie: Společnost

Švédské školy už nebudou učit starou historii

Sdílejte článek:

MIKE/VOE

Už žádný Platón nebo Aristoteles. Žádný Řím, žádné další lekce o švédské historii, z doby, kdy byla tahle země velmocí. Jedná se o nový krok švédské Board of Education, která chce švédské žáky učit o Hitlerovi, 2. světové válce a o postmoderní éře v pozdním 20-tém století.

V nedávných dnech se švédská debata zaměřila na další sociálně demokratický krok, jehož cílem je učinit švédské občany méně informované o své historii. Z důvodu nedostatku času na vyučování nyní Rada školství navrhuje, aby se předmět Historie musel radikálně změnit.

Rodové otázky, klima a migrace jsou samozřejmě součástí nových navrhovaných revidovaných učebních plánů společenských věd, které zahrnují i historii.

Ve vyšších ročnících (7-9), kde jsou žáci ve věku 13–15 let, se už nebude učit žádná historie starší než je rok 1700. Veškeré studium o starověkém Řecku, Římě nebo o období Velké švédské éry (1611-1718), když Švédsko ovládalo země obklopující Baltské moře, bude vymazáno z osnov dějepisu.

Švédsko bude v rozpacích

“Je to hrozné, bizarní a absurdní”, říká profesor historie Dick Harrison, když se dozvěděl, že tento návrh byl veřejnosti představen tento týden.

“Jako historik, který o tom něco ví, jsem nucen reagovat.” Pouze myšlenka, že Antika není důležitá pro pochopení přítomnosti, je bizarní a absurdní.

Všechno, co nás obklopuje, je odkaz starověkých Řeků, prohlásil a řekl, že pokud se tento návrh stane skutečností, „Švédi se před celým světem ztrapní“.

“Promiňte, ale je to tak špatně, že je pro mě těžké tomu uvěřit.” Samozřejmě očekávám, že návrh bude stažen, řekl rozrušený profesor.

Více postmodernismu

Revidované plány jsou výsledkem nedostatku času na hodiny historie ve švédských školách, tvrdí školní rada. Žáci ve vyšších ročnících se musí více zaměřit na 19-té století, se zvláštním důrazem na holokaust, studenou válku a myšlenky, které se vytvořily ve Švédsku během poválečné éry. To zahrnuje zvyšování povědomí o genderových otázkách, migraci a rasismu. Bude se však stále pokrývat západní otroctví a kolonialismus v průběhu 18-tého století a dále.

Nicméně, 100 milionů mrtvých, jako důsledek komunismu v 20. století, nejsou zmiňovány jako důležité téma pro studium v revidovaných plánech kurzu. Rovněž není zmiňována Maova vláda v Číně během kulturní války.

Zdroj: Voice of Europe

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,81 out of 5)
Loading...