10.9.2019
Kategorie: Exklusivně pro PP, Historie

Srovnání: Dva pomníky osvobození Stalin a Koněv

Sdílejte článek:

MAREK STEINER

Stalinův pomník bylo v létech 1955 až 1962 největší skupinové sousoší v Evropě. Bylo postaveno v Praze na Letné. Byl ztvárněn jako řada za sebou stojících postav v čele se Stalinem, za ním stály další postavy. Po Stalinově levici to byli zástupci sovětského lidu (dělník, vědec, kolchoznice a rudoarmějec). A po jeho pravé ruce pak zástupci československého lidu (dělník, rolnice, novátor a vojín). Dvě z postav měly konkrétní podoby, a to Julia Fučíka a Ivana Vladimiroviče Mičurina.

Sousoší bylo odhaleno 1. května 1955 pod heslem „Svému osvoboditeli – československý lid.“ Šlo bez jakékoliv pochyby o pomník osvobození. Bezpochyby maršál Stalin organizoval a vedl vítěznou válku proti nacistickému Německu a jeho spojencům. Při tom projevil i osobní odvahu, když zůstal v Moskvě ohrožené bezprostředním nacistickým vpádem, uspořádal tehdy vojensku přehlídku na Rudém náměstí apod. Toto přispělo k první významné porážce nacistů a jejich ústupu od hlavního města. Přitom neopomíjíme Stalinovy nespočetné chyby, zbytečné a nesčetné oběti, které byly také důsledkem jeho vedení, zbytečné čistky v armádě, zločiny atd.

Přesto byl tento pomník osvobození v roce 1962 odstraněn samotnými komunisty. V roce 1956 došlo ze strany Nikity Sergejeviče Chruščova při kritice tzv. kultu osobnosti J. V. Stalina také k částečné kritice jeho zločinů. Naši komunisté jako věrní vazalové následovali vítr z Moskvy a tento pomník osvobození byl v listopadu 1962 zcela zlikvidován.

Samozřejmě žádná veřejná diskuse, byť zčásti podobná té dnešní kolem pomníku maršála Koněva, se nevedla. Prostě povaha totalitního režimu toto nedovolila. Zkrátka samotní komunisté po zvážení menší části zločinů Stalina usoudili, že jeho podoba nemůže být součásti jakékoliv pomníku osvobození. Mimo jiné šlo o zločince a masového vraha odpovědného za smrt miliónů nevinných občanů, původce a organizátora genocidy ukrajinského národa a jiných. Komunistická genocida organizována Stalinem dosahovala svým rozsahem nacistické genocidy.

Z analogických důvodů je zcela legitimní diskuse, zda je vhodné, aby maršál Koněv byl součásti jakéhokoliv pomníku osvobození. I když maršál Koněv neměl zdaleka tolik moci jako Stalin, je třeba bilancovat a naše diskuse je oprávněná. Již v roce 1991 byla jeho socha v Krakově sejmuta a přemístěna do Kirova v Rusku. Jako politický komisař Rudé armády se v letech 1918 až 1919 podílel na krvavém teroru proti hladovějícím rolníkům v okolí severoruské Vologdy. V roce 1921 měl podíl na brutálním potlačení vzpoury kronštadtských námořníků proti bolševické diktatuře. V roce 1938 působil jako vojenský poradce v Mongolské lidové republice, sovětské kolonii, v době, kdy zde armádou byly zavražděny a popraveny desetitisíce nevinných lidí, například budhistických mnichů. V roce 1956 v Maďarsku řídil a prováděl vojenskou intervenci za účelem likvidace rodící se svobody a demokracie. V důsledku zásahu maršála Koněva zahynuly desetitisíce nevinných obětí. Svoji roli sehrál i při okupaci ČSSR v roce 1968.

Při Viselsko-oderské operaci Rudé armády v lednu a únoru 1945 ztratil Koněvův 1. ukrajinský front 266 tisíc mrtvých a zraněných vojáků. Pro srovnání 1. běloruský front pod vedením maršála Žukova, který se také podílel na této ofenzivě přišel při ní o 77 tisíc mrtvých a zraněných, což byly proti Koněvovi ztráty čtvrtinové. Řadoví vojáci Rudé armády byli pro Koněva v daleko větším rozsahu pouze Kanonenfutter (potrava pro děla) než pro jiné sovětské velitele. Těmto vojákům mají být věnovány pomníky.

Srovnání ruského ministra kultury Medinského týkající se starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře ke gauleiterovi NSDAP je zcela neodůvodněné a ubohé. Soudruh ministr by se měl spíše starat o odstranění takového monstra jako mausoleum V. I. Lenina na Rudém náměstí, které představuje orientální kult uctívání božstva a o naplnění vůle zesnulého VIL být pohřben v Petrohradě vedle své matky. Toto je plně v jeho kompetenci.

JUDr. Marek STEINER

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 3,06 out of 5)
Loading...