16.8.2019
Kategorie: Multikulturní soužití

Pašeráci bez hranic opět sbírají u břehů Libye Afričany prchající před Asadem ze Sýrie. Nebo jak je to teď správně?

Sdílejte článek:

TOMÁŠ VYORAL

Neziskové organizace Lékaři bez hranic a SOS Mediterranée, které nalodily z moře u pobřeží Libye 356 afrických migrantů, nyní s vysokým komisařem OSN pro uprchlíky vyzývají země EU k otevření přístavů. Migranti prý utíkají z Libye před válkou a násilím. Já žasnu! Vždyť do Libye už byla rozšířena demokracie a proběhlo humanitární bombardování. Tak jakápak válka? A zřejmě není pašeráctví jako pašeráctví. Vozit jako taxislužba migranty od břehů Libye přes celé Středozemní moře do Evropy zdá se mi trochu prazvláštní. I když jde údajně o Senegalce, Malijce či Súdánce… prchající před válkou a řezníkem Asadem ze Sýrie. Moment? Ups. To už se teď asi nenosí, co?
 

Loď vyzvedla z moře u pobřeží Libye podle serveru iDnes postupně 356 migrantů prchajících na člunech z Afriky (podle předchozího článku šlo převážně o lidi ze Senegalu, Mali, Pobřeží slonoviny a Súdánu). „Holá realita je, že v Libyi pokračuje konflikt, kde mnoho zranitelných migrantů a uprchlíků uvázlo v detenčních zařízeních na frontové linii. Žádáme, aby bylo určeno bezpečné místo, kde bude možné tyto zranitelné lidi – bez zdržování – vylodit. Trpěli už dost,“ uvedl Jay Berger, projektový koordinátor Lékařů bez hranic na lodi Ocean Viking.

Mučeni, páleni, biti… A fotečka by nebyla?

„Lidé, včetně nezletilých dětí, popisují, jak byli mučeni elektrickými šoky, biti zbraněmi a holemi nebo páleni roztaveným plastem. Říkají mi, že je jejich rány a jizvy, ke kterým přišli v Libyi, stále bolí,“ řekl podle iDnes doktor, který je na lodi.

Nechci být vrták, nechci zlehčovat možná utrpení ani házet všechny do jednoho pytle, ale je skutečně zvláštní, že takové množství (nejen z této lodi) jich bylo mučeno, bito, páleno či znásilňováno, ale zatím jsem neviděl jedinou fotku jakéhokoliv zranění nebo jizvy na jejich „mučených“ tělech.

Přitom dám ruku do ohně za to, že po takové fotografii by sáhla většina médií a pro hlasy vítající migraci z Afriky a arabských zemí by se stala dalším živoucím důkazem utrpení migrantů. Podobně jako fotky mrtvých dětí migrantů, které jsou bez skrupulí zneužívány k citovému vydírání a manipulacím veřejného mínění.

Taky si lámu hlavu nad tím, že jim vždycky po tom mučení vrátí chytré mobilní telefony a zlaté řetízky. Ale holt jiný kraj, jiný mrav. My, zaprdění Češi, zkrátka nevíme, jak to jinde ve světě chodí. 

Z Libye před válkou? Tam byla přeci rozšířena demokracie

Podle Českých novin pak jiná loď španělské skupiny Proactiva Open Arms má čekat na povolení k zakotvení v Evropě už skoro dva týdny. Na palubě má 151 běženců. Maltské a italské úřady od neděle převzaly devět osob, které potřebovaly lékařskou péči.

Asi zbytečný a bezpředmětný řečnický dotaz. Ale zcela určitě jako každý našinec museli ukázat kartičku zdravotní pojišťovny, případně papírek o úhradě cestovního pojištění. A měli zaplaceny veškeré povinné úhrady?

A Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v úterý vyzval země EU, aby zpřístupnily své přístavy záchranářským lodím. Podle vyslance pro centrální Středomoří Vincenta Cochetela běženci nutně potřebují humanitární pomoc. „Tady nelze otálet. Blíží se bouřky a podmínky se budou pouze zhoršovat,“ uvádí v prohlášení Cochetel. „Nechávat v tomto počasí na otevřeném moři lidi, kteří uprchli z Libye před válkou a násilím, znamená vršit utrpení na utrpení.“

Z Libye před válkou a násilím? Pan komisař trochu zaspal dobu. Do Libye už byla přece zavedena demokracie! Tam už proběhlo humanitární bombardování, tak jakápak válka a násilí?

Konečně došlo i na vytoužené sirotky!

Zajímavé, že v nejrůznějších prospektech, reklamách či dopisech s žádostí o příspěvky od nejrůznějších neziskových organizací na nás vždycky smutně kouká fotka malého zuboženého afrického dítěte. Nikdy nám nikde neukáží mladého silného muže, na jehož „záchranu“ pak příspěvek ve skutečnosti půjde.

A lékaři bez hranic, místo aby pomáhali potřebným a slabým – ženám, dětem a starým lidem  – v Africe, provozují bezplatnou taxi službu silným mladým mužům přes celé Středozemní moře. Pašerácký byznys, do něhož jsou zapojeny a na němž se podílí neziskové organizace.

A na konec taky jedna dobrá zpráva v celé té lapálii. Alespoň tedy pro některé politiky, umělce či filantropy. Na palubě první lodi má prý být celkem 103 dětí mladších osmnácti let, navíc pouze jedenáct z nich je v doprovodu dospělého příbuzného. To znamená necelá stovka sirotků! Co na to nejmenovaná česká europoslankyně a nejmenovaný starosta z ODS? Už sepisují žádosti?

Konec dobrý, všechno dobré. Nebo?

Autor: Tomáš Vyoral

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,92 out of 5)
Loading...