13.8.2019
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Nové spojenectví bude Washington-Londýn-Řím?

Sdílejte článek:

RUDOLF MLÁDEK

MLADEKRMožné spojenectví Washington-Londýn-Řím není vůbec vyloučené a je nutné dát komentátorům ze serveru Eurointelligence.com za pravdu, že je to stejně tak reálné, jako to, že se k této skupině přidá i Polsko. Komentátor Lidových novin Macháček k tomu vtipně dodává, že to „ vysvětluje české rčení, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Nebo to, že když se říká, že je něco neudržitelné – jako nerovnováhy v eurozóně –, tak se říká, že je to neudržitelné proto, že to jednou praskne.“ (lidovky.cz 12.8.)
A nejde jen o tu ekonomickou a směšným eurem futrovanou nerovnováhu. Politika osy Brusel- Paříž- Berlín čím dál více připomíná politiku kolonizátorů minulých století. Nikoliv, žel, mnohými i námi naivně očekávanou politiku členských zemích z Evropské unie. To, že rozhodují Brusel- Paříž- Berlín jen za sebe a pro sebe by se asi ještě dalo pochopit, ale to, že rozhodují proti národům ostatních členských států využívajíce k tomu své ekonomické převahy je trestuhodné. Ani blížící se Brexit tuto špinavou politiku nezastavil. O to hůře.

To je vše je doplněno šílenstvím ekohlupců a téměř chorobnou nenávistí vůči každému s jiným názorem. To je kombinace, která nemůže dlouho vydržet. Když k tomu doplníme osou Brusel- Paříž-Berlín podporovanou nepřátelskou invazi údajných uprchlíků do Evropy, pak je otázkou jenom času, kdy dojde k zásadnímu odporu. Zatím kolaborace proti Evropě podporovaná špinavými penězi, politiky z EU a některými miliardáři vede jen ke zničení evropské integrace.

Vláda Spojených států zjevně dává najevo, že vývoj v EU sleduje se znepokojením. Američané už veřejně uvažují o přesunu svých vojsk z Německa do Polska. Většina Britů podporuje plán premiéra Borise Johnsona, který chce na konci října vyvést zemi z Evropské unie za jakoukoli cenu, jak to vyplývá z aktuálního průzkumu zveřejněného v pondělí webem deníku The Telegraph. 

Šéf italské Ligy, Matteo Salvini, usiluje o předčasné volby, protože jeho politika vůči migrantům a vedení EU se líbí takovému množství Italů, že je pravděpodobné, že by tyto volby mohl výrazně vyhrát. Že Salvini razantně omezil příliv migrantů, a že Bruselu vzkázal, že Itálie není kolonií EU je veřejně známé.

Politika Polska, poznamenaná zkušeností z hrůz nacismu a stalinismu se logicky orientuje na americké spojenectví, které by mohlo znamenat alespoň budoucí naději pro Poláky, pokud by došlo v Evropě k dalšímu vojenskému konfliktu.

Tvrzení, že takový stav nastat nemůže je liché. Může. A pravděpodobně k němu v horizontu deseti let dojde. Otázkou tedy není zda bude, či ne, ale jak tento konflikt bude velký a kdo s kým bude ve spojení. To je ten rozhodující moment i pro Českou republiku. Vybrat si budoucího spojence. Ale už dnes víme, že osa Brusel- Paříž- Berlín je mimořádně proradná.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,48 out of 5)
Loading...