10.8.2019
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Demokracie a svoboda nejsou samozřejmostí

Sdílejte článek:

PAVEL VESELÝ

#Pavel VeselyPetr Kellner varuje před rovnostářskou Evropou. Má pravdu. Rovnostářská jako pozitivní? V čem? Rovnostářství Evropy brzdí rozvoj Evropy. Podle mnohých analytiků je to velký problém v rozvoji Evropy. Je zde málo globálně technologických firem. Evropa je dnes servisní kontinent, který bude díky sociálním systémům přitahovat všechny, kteří ho budou chtít využívat. Nikoliv pro rozvoj Evropy. Začátek tohoto stavu je někde v 90.-tých letech minulého století, kdy byla představa o takové Evropě. Výroba bude přesunuta jinam. Aby se chránilo životní prostředí a snížily se náklady na výrobu. A to se stalo. A Evropa bude díky přehnanému důrazu na humanitu ve vleku ať již Asie, tak Ameriky. Do obou kontinentů budou odcházet aktivní lidé z Evropy, ale již se nebudou vracet a rozvíjet Evropu. V dnešním globálním světě je odchod stále snazší.


Problém jakéhokoli společenství států v minulosti, například v případě Společnosti národů po 1.světové válce či dnes v případě EU, je jak se postavit k prohřeškům států, které jsou zároveň motory těchto uskupení. Každé takové společenství má vůdčí státy, které určují směr. Problém nastává ve chvíli, kdy normy, které tyto státy samotné vytvoří, samotné státy porušují a vystupují s nelibostí k jiným, které se dopouštějí stejných prohřešků. Největší úctu k zákonům musí mít zákonodárce sám, říká známá pravda. Platit by to mělo však i v případě států, které normy vytvoří, ale samotné nedodržují a snaží se trestat ty menší. To je vždy nejlepší cesta k rozpadu takových společenství.

Nedávno jsem slyšel několik různých odpovědí, jak se kdo cítí. Do jaké země patří. Škála názorů byla velmi široká. Někdo jako Čech, někdo napůl Čech a napůl Evropan a někdo člověk kosmopolitní. Moderní technika propojila svět. Všude je blízko a nic není úplně nemožné. Funkce místních vlád přebírají podnikatelské kruhy, tak jak to před více než 20 -ti lety popsala Esther Dyson. Popisuje to jako změnu společnosti a já dodávám i společenské smlouvy. Přesto by každý člověk měl vědět, kam patří. Nebýt vykořeněný ze své jistoty, kterou mu dává zázemí. A ten není v globálním světě, protože ten nebyl a nikdy nebude zcela bezpečný. Je velké štěstí mít někoho, kdo je onou oporou, kdy člověk ví, kam a ke komu patří. A kam patří. Jen ti, kteří takovou jistotu mají ve svých konzervativních hodnotách a jistotách mohou být dostatečně sebevědomí na to, aby mohli měnit svět. List ve větru, který se hýbe, kam zrovna vítr fouká, není tou pravou jistotou. Pro život, ani pro svět.

Demokracie a svoboda nejsou samozřejmostí. Demokracie je také diskuze, kterou jsme se stále nenaučili. Nenaučili jsme se ani tomu, aby tak, jak to říká papež František na konci každé i kontroverzní diskuze následovalo smíření. Stahují se vlajky s Mariánským symbolem a nahrazujeme ji duhovou. A Mariánský sloup je kontroverzní, ale husité, kteří zpustošili české země, jsou adorováni jako revolucionáři. Svět se mění přesně ve smyslu vize například Esther Dyson. A rovnostářství je brzdou Evropy. Svět se mění.

Divíme se, proč mladí lidé nebo vůbec noví lidé nevstupují do politiky. Ať již komunální nebo vrcholové. Není se moc čemu divit, protože takový člověk je regulérní blázen. Každý v hospodě, u televize ví, jak se to má dělat a ten dotyčný to dělá špatně. A to bez jakékoli odpovědnosti. Rázem je nedůvěryhodný, protože si do politiky jde rovnou nahrabat peníze. A takový to byl přece slušný člověk. Ale země nové tváře potřebuje. Výměna generací se v politice u nás zatím příliš nepovedla a zatím zde jedna generace politiků, kvalitních politiků chybí. Dokud se však také nepřestane s automatickým podezíráním, propíráním rodiny a všech skutků, které kdy člověk udělal (a mnohdy ani neudělal), nic se nezmění. Dokud místo zástupců budeme hledat i třeba falešné mesiáše a chtít po nich, aby oni vyřešili naše problémy, nic se bohužel v našem politickém prostoru nezmění. Bohužel.

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...