6.8.2019
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Itálie dál bojuje. I za nás …

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

vylicilJistě jste si povšimli té nové vlny. Nového, razantního náporu pašeráckých neziskovek na Itálii. Po úvodním šoku, když si italský ministr vnitra Salvini dovolil veřejně vyhlásit uzavření přístavů pro jejich lodě, se už „neziskovci” zjevně vzpamatovali, oklepali a přešli so protiútoku. Nebo je „někdo” popíchnul.

Po německé pirátce (jak jinak ji nazvat) Racketeové, která se před pár týdny, povzbuzována svým domácím, německým publikem, násilím vlámala do italského přístavu a nabourala přitom loď italské pobřežní stráže, vyrazily na zteč Italských přístavů i další, osvědčené firmy. Před Lampedusou tak právě vyčkává (a vyhrožuje) loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která (přes zákaz od vlastního státu) vylovila, nebo od pašeráků převzala, 121 afrických obohacovačů Evropy. A do míst výlovu se již plnou parou řítí také úplně novoučká loď Lékařů bez hranic, jménem Ocean Viking.

Světová, a bohužel i naše media, jim fandí a drží palce už zcela neskrývaně. Spolu s neziskovkami a aktivisty Německa, Francie a Španělska je doslova popichují k „prolomení blokády”, k ignorování a nerespektování italských zákonů a tím jejich faktickému zneplatnění. S očekávaným bonusem –  ponížení a oslabení pozic nenáviděného Salviniho.

Naštěstí (prozatím) padá kosa na kámen. Salviniho Itálie se drží a bojuje. V pondělí večer přijal italský Senát Zákonné opatření o bezpečnosti a migraci, který inicioval právě šéf Ligy, ministr vnitra Matteo Salvini. Použil přitom odvážné finty. Projednání spojil s hlasováním o důvěře své vládě, čímž se velice omezila rozprava. Opozice tak ztratila možnost protahovat, oddalovat, rozmělňovat a obstrukcí blokovat jeho přijetí. Poslaneckou sněmovnou italského parlamentu už tento zákon prošel, takže nic nebrání, aby vstoupil v platnost.

Co obsahuje? Moc podrobností zatím není známo, všichni citují jen údaje, uveřejněné agenturou Reuters (např. zde). Ale i to málo vypadá nadějně. Zákonné opatření rozšiřuje pravomoci ministra vnitra, který může „zapovědět humanitárním lodím vstup do teritoriálních vod, plavidla snáze zabavit a jejich kapitánům uložit pokutu až milion eur (25,8 milionu korun), pokud se příkazu nepodvolí”. Dosud byla maximální výše peněžitého trestu 50 000 eur (1,29 milionu korun). Na takovouto pokutu se například zmíněné kapitánce Racketeové její soukmenovci složili během pár dní. Ale milion eur, to už je jiná liga. A možnost zabavit lodě, je trefou přímo do černého…

Neziskovky a levicová media už kvílí. Ale všechny ty jejich morálně rozhořčené apely na humanitu, zákonnou povinnost, námořní právo a podobně, se mohou brzy ukázat jako nesmysly, zcela mimo mísu. Jako „účelovka” na zmatení neinformované, laické veřejnosti. Italský boj o zpětvzetí suverenity nad svými přístavy totiž rozpoutal zajímavou diskusi právníků a diplomatů o výkladu námořního práva. A i těch pár střípků z odborné debaty, které pronikly na veřejnost, stojí za citování.

Námořní právo totiž stanoví, že zachraňovaní jednotlivci musí být přivedeni na „bezpečné místo”. Zda to znamená, dovézt je do přístavu, na větší loď nebo dokonce jen na nafukovací záchranný člun, není jasně definováno. Řada právníků a diplomatů tvrdí, že přístavy mimo EU ve Středomoří, například v Tunisku a Egyptě, se také považují za bezpečná místa. Záchranné lodě operující v mezinárodních vodách pak navíc nespadají do jurisdikce žádného státu, což znamená, že se zde například nemůže použít Evropská úmluva o lidských právech. To je legální mezera… (zde).

Důležité je, že Itálie stále bojuje. I za nás. A pozornosti (zvláště našich politiků) by nemělo ujít, že se to vyplácí. Že skutečný, nepředstíraný boj za národ a jeho suverenitu, přinese straně, která bude mít odvahu zvednout ten prapor, obrovskou lidovou podporu. Italskému Salvinimu a jeho straně Lega stouply preference ze 17% v loňském březnu na současných krásných 39%. A to už stojí za zamyšlení, ne?

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...