24.6.2019
Kategorie: Společnost

Má Reflex tohle zapotřebí?

Sdílejte článek:

PETR ZÁVLADSKÝ

ZAVLADSKYDocela rád čtu Reflex. Přesněji: ne ten papírový, nekupuji si ho. Ještě přesněji: nekupuju dnes žádnou papírovou tiskovinu, žádná mi nestojí ani za korunu. Ještě tak v elektronické formě, kdy počítač a připojení se mi zdají ještě tak adekvátní náklad. Kde jsou ty časy, kdy jsem si předplácel Lidové noviny? Ostatně drtivá většina periodik je dnes prolevicová a probruselská a jen několik výjimek stojí za to číst je s nějakou úctou k novinařině. Bohužel už podvakrát mě ale Reflex docela naštval.
Poprvé to byl před krátkým časem článek JXD (22. 4. 2019), který afektovaně reagoval na napadení poslance Dominika Feri. Ne že bych měl nějaké námitky proti tomu, že se ohrazoval proti fyzickému napadání poslanců (či snad kohokoliv jiného). Vadilo mi to, že o celé aféře toho ještě mnoho nebylo známo, ale JXD už měl naprosto jasno, jak to bylo. Cituji:

„Společnost překročila další předěl — poslanec Feri, který má část předků z Etiopie a nevypadá jako typický Čech, byl fyzicky napaden dvěma slušnočechy. Něčím — nožem, křáplým sklem či jiným život ohrožujícím břitem mu rozřízli záda, takže dle mého soudu šlo o pokus o vraždu. Na Facebooku — dokonce i na mé zdi, kam nechodí voliči Okamury — útočníkům řada spoluobčanů tleská.

Když došlo k útoku, kdy — z politických a/nebo rasistických důvodů — napadli jednoho z našich poslanců a pořezali jej na zádech, dost jsem se vyděsil. Dokonce i zákon — paragraf o nutné obraně — umožňuje občanovi, aby se, když jej někdo útokem zbraní ohrožuje na životě, obrátil a střílel. Nůž či křáplá láhev v zádech ohrožují život. A že někoho takto napadnou dva kreténi, je naprosto nepřijatelné. A napsal jsem si na svou FB zeď: »Útok na poslance Feriho ukazuje, že v ČR by už měl každý, kdo vypadá jen trochu odlišně než průměrný volič Babiše, Okamury a Zemana, nosit zbraň. Z hlediska reality boje zblízka je říznutí nožem do zad, které Feri utrpěl, pokus o vraždu.«“

Jenže pak se časem ukázalo, že to nebylo až tak jasné, a že mu žádným křáplým sklem záda nerozřízli, natož zaútočili nožem. JXD prostě dělal poněkud předčasné závěry a to mě docela naštvalo. Čas však oponou trhnul a jen o měsíc později (28. 5. 2019) došlo k jinému útoku, tentokrát na Ladislava Jakla. I tento útok JXD odsoudil (a [jen trochu] si tím napravil reputaci).

„Feri při útoku utržil do zad několikacentimetrovou řeznou ránu, způsobenou čepelí (pro absolventy vysoké školy života — též lze použit termín břit, ostří, anebo nejpřesněji řezná hrana) tvořenou hranou plechu. Podle jedné verze hrana kovového krytu hromosvodu, podle druhé verze hrana kovového parapetu. Fotografii rány Feri zveřejnil na internetu. Kdyby šla přes obličej, je nadosmrti zohavený, kdyby přes oko, přijde o něj, kdyby přes karotidu, je mrtvý. Přestože jsem s tím názorem dost osamocen, myslím, že za každé takové zranění způsobené záměrným fyzickým násilím má být pachatel souzen za pokus o vraždu.

Sotva utichl skandál kolem útoku na Feriho, sluníčkáře s afrem a snědé pleti, jel hromadnou dopravou bílý pravičák s culíkem Ladislav Jakl. A kvůli vyváženosti si lůza vyšlápla i na něj. Culík nebo afro, pravičák nebo sluníčkář, když jsi jen trošku jinej než přežvykující dav, lůza usoudí, že máš duševní nemoc, a dá ti přes hubu. U Jakla nešlo u lůzu zprava, ale o lůzu zleva — napadli ho s tím, že je vůdcem SPD. I to vypovídá o mentální úrovni útočníku. Splést si Jakla s Okamurou, který je poloviční Japonec, je debilita hodná ultralevičáků z Kliniky.“

Trilogii k fyzickému napadání pak ukončil JXD článkem z 3. 6. 2019, který nejen titulkem teprve správně zasáhl meritum věci: „Napadení Feriho a Jakla: Když dostane přes držku pravičák, je ticho!

„Dominik Feri a Ladislav Jakl — dva politici, které zdánlivě nespojuje nic. Přesto je v průběhu posledního měsíce spojilo držkobití. Feri i Jakl byli napadeni jim neznámými lidmi (nešlo o spor o exmanželku), Jakl dokonce dvakrát po sobě. A zatímco útok na sluníčkáře Feriho vyvolal dvě vlny veřejného zájmu, napadení pravičáka Jakla přitáhlo pozornost jen několika politiků a novinářů — řekl bych těch, kteří mají tendenci měřit všem stejným metrem — a jak široká veřejnost, tak lid nechali napadení Ladislava Jakla jaksi u ledu.

V zemi, kde žijí lidé — prostí i intelektuálové — s demokratickými postoji, by jakýkoliv fyzický útok na politika vyvolal masivní odmítnutí veřejnosti. U nás je to bohužel jinak. Když dostane přes ústa levičák, kavárna spustí poprask na jeho podporu a chlév začne vykřikovat, že si napadení vymyslel. A skandál vře týdny. Když napadnou pravičáka, kavárna si zamíchá kávu, lid si pustí seriál, a že je pravičák na ošetřovně, vlastně nikoho moc nebere. Až do té míry, že se zatím nenašel k prvnímu útoku na Jakla svědek ochotný vypovídat — přestože v metru jsou svědci vždy.

Prostě — kavárna si sluníčkáře mlátit nenechá a čeledíni si nenechají ujít příležitost na toho sluníčkáře naplivat i za to, že dostal po čuni. Zato když je bit pravičák, sfoukne se to pár vyjádřeními několika politiků a novinářů, kterým ještě není všechno jedno, a národ hromově mlčí. A tak zbývá položit řečnickou otázku: Proč se český národ dosud nezdraví slovy »Čest práci?«“

Když to srovnám s tou rozhořčenou smrští poté, co Feriho vlastně napadli pánové Müller, Thurgau a parapet, je mi z mediální i politické scény dost na blití.

Tím bych to fyzické napadání asi uzavřel a Reflex bych opatrně rehabilitoval. Jenže nejde to. Otevřu ho v prohlížeči 14. 6. 2019 a vidím článek pana Martina Bartkovského: Reflex nachytal nácka. Za hajlování na akci Tomia Okamury dostal muž podmínku a pokutu 30 tisíc“. Dokonce i s videem které má být důkazem této „statečnosti“ Reflexu. Problém je v tom, že já jsem to video viděl už (ne)jednou, když bylo velmi čerstvé, a mám velmi oprávněnou pochybnost, že ten človíček na něm hajloval. A zase mám pocit, že nás tady někdo ošklivě tahá za fusekli. Ostatně, koukněte se na něj sami (zde).

Pan Bartkovský doslova píše:

Možná jen ukazoval, jak vysoko skáče jeho pes. Možná chtěl naznačit, kam v dobách jeho dětství sahala v zimě sněhová pokrývka. Anebo si chtěl prostě jen u písničky kapely Ortel při slovech „každej z vás je pak sám svýho štěstí strůjce, zvláštní dar byl nám dán, že následujem vůdce“ trošku zahajlovat. I když si jinak přítomnost kamer dost hlídal, osudným se mu stalo živé vysílání Reflexu, které jej zachytilo a díky kterému jej následně policie ztotožnila a obvinila. A nyní padl trest.

Jak jsme vás informovali už v dubnu, na demonstraci proti diktátu EU, kterou svolal Tomio Okamura a kde zahrála i kapela Ortel, se objevilo několik příznivců krajní pravice. Kromě ženy s hákovými kříži na krku a několika holohlavých chlápků, kteří se chystali napadnout ideové odpůrce, tu byl i výše zmíněný pán v maskáčích.“

Jako první mě nadzvedly dvě věci: jednak ten fragment textu Ortelu je hodně účelově vytržen z kontextu. Jo aha, ono tam zaznělo slovo „vůdce“, a už má autor článku jasno! A za druhé: kdy už konečně novináři přestanou jak pokažený gramofon opakovat Stalinovu účelovou, politickou lež, že nacismus je krajně pravicový!? Krucinál, himl, mejdlo, fagot! Nacionální socialismus! Žádný socialismus není pravicový! Hitler se nejen v Mein Kampf, ale i v mnoha projevech jednoznačně vyslovoval, že nacistické Německo je socialistické, antikapitalistické, dokonce dělnické, třídní. A do důsledku vzato, ani nebylo tak dalece nacionální, jako spíše rasistické. Nordická rasa je také v jeho projevech mnohokrát zmíněna, stejně jako její nadřazenost nad jinými rasami. Ostatně američtí Demokraté (tedy americká levice) neměli svého času s rasismem také žádné problémy, právě naopak. Ergo, ani rasismus není typickým pravicovým ukazatelem. Nic z toho, co by charakterizovalo nacistickou Třetí říši, v sobě neobsahovalo nic pravicového, natož extrémně!

Ono v tom článku je takových odvážných konstruktů povícero: někdo jiný, než ten pán v maskáčích (co je závadného na maskáčích?), měl na krku jakési válečné insignie a pán v maskáčích je tím vinen, nebo to nějak dokládá jeho vinu? A stejně tak přítomnost holohlavých chlápků. To už je plešatost trestným činem nebo jak? A jak to souvisí s pánem v maskáčích? Pan Bartkovský totiž těžce vaří z vody a jen velmi krkolomně hledá hůl, aby mohl psa (Ortel, Okamuru, SPD) seřezat. Ne, SPD rozhodně není mým šálkem čaje a nehodlám ji volit, ale dráždí mě ta neprofesionální účelovost toho článku! A předpojaté myšlení, že každý, kdo má vztah ke své vlasti a národu, je nacista. To by pak museli z nacismu obvinit i Aloise Jiráska, Boženu Němcovou, či Edvarda Beneše, nebo Miladu Horákovou.

To mi připomíná historku ještě z doby, kdy jsem žil v Českých Budějovicích a občas tam bylo lze vídat takového zvláštního človíčka. Nosil patku sčesanou přes čelo, pod nosem hitlerovský kartáček. Ale popravdě řečeno, spíš to byl takový blbeček s IQ mrkve, rozumná řeč se s ním vést nedala. Promenoval se v kanadách po Senovážném náměstí rázným krokem, a když se měl potkat s protijdoucím chodcem, okázale hajloval. Policajti ho s velikým nadšením perlustrovali, kolikrát ho uviděli, spíš bych možná řekl, že ho hlavně buzerovali. No a chodci se mu většinou vyhýbali, protože nikdo nestál o nějaký zbytečný konflikt, byl spíš směšný a jestli neonacistům nějakým způsobem dělal reklamu, tak spíše negativní. Nejspíš bych řekl, že z toho vůbec neměl rozum a jen se snažil být za každou cenu zajímavý. To se vleklo několik let a pak najednou zmizel. Pán Bůh ví, jestli ho zavřeli do blázince anebo do kriminálu.

heil1.jpg (16,479 kiB)

A pokud jde o to video, které mělo usvědčit toho pána v maskáčích, to jsem si opakovaně pouštěl a krokoval ho po snímcích. I sám autor článku zpochybňuje hned v úvodu, že by muselo jít nutně o hajlování a já bych šel ještě o kousek dále. Jednak ten (možná přihlouplý) člobrda má v ruce cigáro, viz obrázky. No, jestli ten pán takto hajloval, tak by ho nechal Hitler popravit za ranního úsvitu. A za druhé: tohle to gesto lze velmi snadno vidět na každém hardrockovém koncertu. A jestli chce někdo tvrdit, že všichni rockeři jsou neonacisté anebo extrémní pravičáci, tak je prostě pitomec.

Takže jestliže se pan Bartkovský tak rozplývá nad tím, že i zásluhou Reflexu byl pánu v maskáčích: „…uložen trest šest měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu dvou let a peněžitý trest třicet tisíc korun s náhradním trestem tři měsíce,“ jak uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková pro Českou televizi, protože muž byl uznán vinným ze sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka, za což mu hrozily až tři roky vězení, tak to pokládám za dosti ošklivé chucpe.

Chucpe nejen od Reflexu, ale i od Obvodního soudu pro Prahu 1. To video bych, být tedy odpovědným a spravedlivým soudcem, rozhodně za důkazní materiál nepřijal. Už jen z důvodu dobrého pravidla in dubio pro reo. A já bych měl v tomto případě pochybnost větší než malou. A když už jsme u toho: podle našeho právního řádu byly za zločinné prohlášeny dva režimy: nacistický i komunistický. Jak je potom proboha možné, že po 30 let, s neúprosnou periodicitou, Komunistická strana a její protagonisté křepčí kolem hrobu Klementa Gottwalda za mlčenlivého přihlížení policie? A trestní oznámení podaná v této věci mizí ve stoupě a nikdo není hnán k odpovědnosti nejen za sympatie k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod, ale přímo za členství?

Jak to, že (nejen) mladí anarchisté se promenují v tričku s obrazem vraha a teroristy Che Guevary a nikdo je nežaluje a netrestá? Jak je možné, že vrcholní představitelé Evropské unie odhalují pomníky Karlu Marxovi, takto duchovnímu strůjci celé komunistické myšlenky i se stovkou milionů obětí, které této zvrhlosti padly za léta za oběť? To je tak do očí bijící dvojí metr, až je to nesnesitelné!!! Hlavně že jste exemplárně potrestali blbečka! Jděte k čertu!

Autor: PeTaX

Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,76 out of 5)
Loading...