27.5.2019
Kategorie: Multikulturní soužití

Čínské obchodování s lidmi: Zneužívání křesťanských dívek v Pákistánu

Sdílejte článek:

KASWAR KLASRA

  • Prodané ženy a dívky jsou potom obvykle vězněny v jedné místnosti a opakovaně znásilňovány, aby rychle otěhotněly a poskytly rodině kýžené dítě. Po porodu je jim v některých případech dovoleno vrátit se zpět domů – jsou ovšem přinuceny vzdát se svých dětí.
  • Zneužívání žen a dívek rozšířené napříč celou Asii, je ohavné a vyžaduje si okamžitou pozornost mezinárodního společenství. Současné organizované skupiny překupníků, které se zaměřují na křesťanské dívky v Pákistánu, pošlapávají jejich lidská práva dvojnásobně. Tento problém musí být neodkladně prošetřen.

 

26. dubna 2019 vydala Human Rights Watch, mezinárodní nevládní organizace sídlící v New Yorku, toto varování“Pákistánská vláda by měla být nedávnými zprávami o obchodování se ženami a dívkami do Číny velmi znepokojena. Tyto zprávy jsou znepokojivě podobné prodeji nevěst do Číny z nejméně pěti dalších asijských zemí.”

O týden později zatkly pákistánské úřady 12 podezřelých – osm čínských státních příslušníků a čtyři Pákistánce – za prodej mladých pákistánských žen do Číny. Mnohé z nich byly do Číny poslány jako tzv. “nevěsty”. Většina z nich patří k pákistánské křesťanské menšině a některým nebylo ještě ani 13 let.

Jameel Ahmed Khan, vedoucí úředník pákistánské Federální vyšetřovací agentury (FIA, Federal Investigation Agency), sdělil Gatestone Institutu, že předběžné vyšetřování odhalilo, že obchodníci s lidmi lákali mladé křesťanské dívky z chudých rodin do Číny na sliby “lepšího života” a na příslib měsíčního platu jejich rodičům. Khan uvedl, že takto bylo za účelem prostituce zřejmě prodáno mnoho dívek, možná stovky. Jejich přesný počet je předmětem vyšetřování.

Mohammad Azam, náměstek ředitele FIA, Gatestone Institutu řekl, že dívky byly obvykle převezeny do centra celé operace v luxusní čtvrti města Láhauru, kde prošly intenzivními kurzy čínštiny. Potom byly poslány svým “ženichům” v Číně.

Podle rozhlasové stanice Voice of America News:

“Mainstreamová televizní stanice v Pákistánu vysílala minulý měsíc snímky z nelegálního “sňatkového” střediska v Láhauru, kde se nacházelo několik Číňanů a šest pákistánských žen, včetně dvou dospívajících dívek, které čekaly na odjezd do Číny jako nevěsty.”

“Oběti televizním kanálu ARY News řekly, že jejich rodiny obdržely zhruba 3 000 dolarů, a v budoucnu jim bylo slíbeno přibližně 280 dolarů měsíčně plus čínské vízum pro jednoho člena rodiny – muže.”

Rozhlasová stanice VOA News také uvedla, že Čao Li-ťien (Zhao Lijian), zástupce vedoucího čínského velvyslanectví v hlavním městě Islámábádu, oznámil místním sdělovacím prostředkům, že jeho vláda vyslala do Pákistánu pracovní skupinu, aby s FIA spolupracovala. Zdroje z okolí pákistánské vlády Gatestone Institutu vysvětlily, že úkolem této pracovní skupiny je vyšetřovat “fingovaná manželství”mezi čínskými muži a chudými pákistánskými dívkami.

Dobrou zprávou je, že byl tento čínský gang překupníků s lidmi v Pákistánu odhalen, a že vládní orgány obou zemí tuto situaci řeší. Špatnou zprávou ale je, že v Asii je toto zřejmě jeden z mnoha případů týkajících se prodeje žen do Číny, kde jsou dívky žádanou komoditou, a to v důsledku několika desetiletí demografické politiky “jednoho dítěte” a zjevného masového počtu potratů plodů ženského pohlaví.

Organizace Human Rights Watch v prosinci 2018 uvedla:

“Nedostatek žen má škodlivé následky v Číně a někdy i v sousedních zemích… Obchodníci s lidmi se zaměřují na zranitelné ženy a dívky, nabízejí jim dopravu a práci v Číně. Pak je ovšem prodávají až za 13 000 dolarů čínským rodinám, které nemohou najít nevěsty pro své syny. Prodané ženy a dívky jsou potom obvykle vězněny v jedné místnosti a opakovaně znásilňovány, aby rychle otěhotněly a poskytly rodině kýžené dítě. Po porodu je jim v některých případech dovoleno vrátit se zpět domů – jsou ovšem přinuceny vzdát se svých dětí.”

“Existují důkazy o podobném prodeji dívek k prostituci a obchodování s nevěstami v Kambodži, Severní Koreji a Vietnamu a podezření, že podobné gangy překupníků by se mohly vynořit i v jiných zemích sousedících s Čínou. Dovoz žen neřeší jejich nedostatek, ale naopak ho šíří do dalších regionů.”

Zneužívání žen a dívek rozšířené napříč celou Asii, je ohavné a vyžaduje si okamžitou pozornost mezinárodního společenství. Současné organizované skupiny překupníků, které se zaměřují na křesťanské dívky v Pákistánu, pošlapávají jejich lidská práva dvojnásobně. Tento problém musí být neodkladně prošetřen.

Autor: Kaswar Klasra, překlad původního textu: Chinese Sex Trade in Pakistan: Abuse of Christian Girls, překlad: Helena Kolínská, Libor Popovský

Kaswar Klasra je novinář žijící v Islámábádu v Pákistánu.

 


 


Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4,22 out of 5)
Loading...