26.5.2019
Kategorie: Politika

Brexit: Nesnadný, leč nutný odchod z EuroTitaniku

Sdílejte článek:

JAN SEDLÁČEK

Média nás krmí řečmi, jakou katastrofou je Brexit a že by to měl být odstrašující příklad pro ostatní státy EU. Občas mám z médií pocit, jako by se Británie hned po Brexitu měla propadnout do hlubin moře. Ale jak je to doopravdy?

Představme si následující situaci:

Píše se rok 1912, Titanik před chvílí narazil do ledovce a je jasné, že míří ke dnu. Skupinka cestujících pod vedením jisté ženy se proto rozhodne pro nalodění do záchranného člunu. Jakmile však spustí člun na hladinu a chtějí se odpoutat od Titaniku, začnou se dít věci.

Kapitán Titaniku a jeho pomocníci se totiž rozhodnou udržet všechny cestující na palubě a zabránit té skupince, aby se zachránila. Nejprve to zkoušejí pouze řečmi o tom, jak je ten záchranný člun malý, vratký a nepohodlný a že by bylo lepší se nalodit zpět na Titanik, který má přeci tak hezkou rozměrnou palubu. Když to nezabírá, přejdou na těžší kalibr: Snaží se člun rozkývat tak, aby se na něm nikdo neudržel, a vyhrožují, že pokud se posádka člunu nenalodí zpět, začnou po nich střílet. Ačkoliv se osazenstvo člunu chce co nejrychleji odtrhnout a dostat se z dosahu, jejich velitelka se jen zmateně rozhlíží a jedná s kapitánem Titaniku tak neohrabaně, až to budí dojem, že vlastně ani nechce, aby se její společníci zachránili.

Zdá se vám tento příběh přitažený za vlasy? Přitom se to právě děje. Toto podobenství totiž velmi názorně ukazuje, co se děje s Británií a jejím odchodem z EU.

Poté, co si Britové zvolili v referendu krev, pot, slzy a naději na svobodu, se toho kmotři zalekli a dali si za cíl Brexitu zabránit – a to různými prostředky, včetně přímých výhružek. A z chování samotné Mayové se navíc zdá, že je na jejich straně a že se snaží Brexitu zabránit. Mayová totiž vyjednává tak neohrabaně (každý průměrně zdatný politik by to zvládl lépe než ona), až je téměř jisté, že to dělá schválně. Jaké zklamání pro ty, kdo čekali novou Margaret Thatcherovou a místo toho se dočkali Marie Kabrhelové…

Mimochodem, neohrabanosti Mayové teď kmotři a jimi řízená média využívají i k tomu, aby nás odradili od CZexitu. Zveličují každý drobný nedostatek, který se objeví (či spíše který kmotři záměrně vytvoří) v souvislosti s Brexitem. Pokud se mám vrátit k tomu podobenství, tak pořád zdůrazňují, jak je ten záchranný člun malý, vratký a daleko méně pohodlný než Titanik.

O to více bychom si měli uvědomit jednu základní věc: Ač se ten člun zdá být vratký, je jedinou cestou zpět na bezpečnou pevninu. Protože kdo zůstane na EuroTitaniku, půjde nemilosrdně ke dnu. A navíc – ten záchranný člun bude na dostřel posádky Titaniku jen chvíli. Jakmile se vyhne střelám a vzdálí se, tak zamíří do bezpečí.

A pokud se Britové zbaví neschopné Mayové a zvolí někoho, kdo dotáhne Brexit do konce, tak sami uvidíme, že se ty černé scénáře pro Británii nenaplnily a že se při CZexitu není čeho bát.

Autor: Jan Sedláček


 


Redakce
Sledujte PP

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...